Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Γνώριζαν ότι οι μίζες για τα υποβρύχια πήγαιναν σε πολιτικούς


Mε την παραδοχή των δύο κατηγορουμένων Γιόχαν Βίνφριντ Χάουν και Ντίτερ Μίλενμπεκ ότι γνώριζαν πως ένα μέρος των παράνομων πληρωμών (μίζες) για την παραγγελία των υποβρυχίων τύπου 214 δόθηκαν «σε φορείς λήψης αποφάσεων», άρχισε χθες σε δικαστήριο του Μονάχου η δίκη των δύο στελεχών της εταιρείας Φέροσταλ για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.

Η δίκη έχει προγραμματισθεί να διαρκέσει 4 ημέρες και, όπως έλεγαν στα παρασκήνιά της συνήγοροι των κατηγορουμένων, η έκβασή της έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην υπεράσπιση και την έδρα: 150 εκατ. πρόστιμο για τη γερμανική εταιρεία, μέλος του κονσόρτσιουμ που παρέδωσε τα υποβρύχια στο ελληνικό υπουργείο Αμύνης και ποινές ώς 2 έτη με εγγύηση για τους δύο κατηγορουμένους. Μάλιστα ο κατηγορούμενος Χάουν έχει συμφωνηθεί να μην πληρώσει στην περίπτωση καταδίκης του πάνω από 30.000 ευρώ εγγύηση και ο κατηγορούμενος Μίλενμπεκ 40.000 ευρώ. Οι δύο κατηγορούμενοι είναι 73 ετών.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην Ελλάδα δόθηκαν σε προμήθειες πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που γνώριζαν και «είχαν εσωτερικά αποδεχθεί οι δύο κατηγορούμενοι». Η ομολογία τους ήταν συμφωνημένη μεταξύ εισαγγελίας, υπεράσπισης και των ιδίων και ήταν προϋπόθεση ώστε να εγκαταλείψουν, έπειτα από ένα πεντάμηνο κράτησης, τη φυλακή. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Εκερτ κατέστησε σαφές ότι το δικαστήριο δεν θα επιθυμούσε να βάλει σε κίνδυνο την επιβίωση της επιχείρησης με μια πολυήμερη διαδικασία, καθώς οι παραγγελίες έχουν μειωθεί στο μισό και ο αριθμός των απασχολουμένων έχει συμπιεσθεί από τις 5.000 στις 4.000.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν συμφωνήσει να διοχετεύσουν τις μίζες μέσω υπεράκτιων εταιρειών στους φορείς των αποφάσεων στην Ελλάδα, αλλά μετά την αλλαγή του νόμου στη Γερμανία για τις δωροδοκίες στο εξωτερικό, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν για τις πληρωμές την υπεράκτια εταιρεία του Έλληνα εφοπλιστή Μ.Μ. Η κατάθεση του τελευταίου παρουσιάστηκε ως επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον των δύο κατηγορουμένων στη χθεσινή ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας.

mediasoup.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου