Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

“Φυσικό Αέριο” Μια φτηνή ενεργειακή πηγή φιλική στο περιβάλλον



Είναι κοινά αποδεκτό το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια η οικονομική δραστηριότητα στο τόπο μας έχει μπει σε καθοδική τροχιά. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα φαίνεται να οξύνονται έντονα. Η αποβιομηχάνιση συντελείται με απίστευτα γοργούς ρυθμούς. Το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται δραματικά. Η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η διαρκής πτώση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας.
Ταυτόχρονα δε απουσιάζουν οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την καθοδική πορεία της οικονομίας της περιοχής μας.
Η πολιτική στον τόπο μας μοιάζει ανύπαρκτη. Εξαντλείται δε μόνο στην ικανοποίηση ρουσφετολογικών αιτημάτων και στην προσπάθεια εξόντωσης των «πολιτικών αντιπάλων». Ο σχεδιασμός, το όραμα, οι πρωτοβουλίες και η παραγωγή πολιτικού έργου λείπουν παντελώς. Η συνεργασία, η συναίνεση και η δημιουργικότητα είναι έννοιες άγνωστες στην πολιτική ζωή.
Εκτιμούμε ότι η πλούσια παραγωγική αγροτική μας γη, η θέση της περιοχής μας, που μας προσφέρει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία οδό, στον Εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης- Αθηνών- Πάτρας και η τακτική σιδηροδρομική σύνδεση με Θεσσαλονίκη και Σκύδρα, που γίνεται πραγματικότητα με την ανάπτυξη του προαστιακού σιδηροδρόμου, είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Τούτα πολλαπλασιάζονται με την κατασκευή της παραεγνατίας οδικής αρτηρίας Βέροιας- Έδεσσας.
Αναλύοντας τα παραπάνω δεδομένα μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε πολιτικές που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής μας.
Είναι γεγονός ότι η όποια προσπάθεια για αναζωογόνηση του τόπου μας, που θα ξεκινήσει, απαιτεί αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για μείωση του κόστους παραγωγής και ελκυστικές υποδομές για εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων.
Το φυσικό αέριο είναι μια πηγή ενέργειας αποδεδειγμένα φθηνότερη περίπου κατά 20% από το πετρέλαιο και κατά 45% από το ηλεκτρικό ρεύμα. Τόσο η οικιακή, όσο και η βιομηχανική χρήση θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα.
Θα μεγαλώσει το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα, πράγμα που θα τροφοδοτήσει με ρευστότητα την αγορά και παράλληλα θα μειώσει το κόστος παραγωγής σημαντικά. Ταυτόχρονα δε, θα βοηθήσει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας (πετρέλαιο κ.τ.λ.).
Η χρήση όμως του φυσικού αερίου απαιτεί υποδομές που η μορφολογία του εδάφους του τόπου μας, τις καθιστούν τεχνικά εύκολες. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι η παροχή του βρίσκεται στο Κλειδί Ημαθίας, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο προσιτά για μας μια και οι αποστάσεις μικραίνουν δραστικά.
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι για να έχουμε τα παραπάνω πλεονεκτήματα που αναφέρονται πρέπει πολύ γρήγορα, για να μη πούμε αμέσως τώρα, οι πολιτικές ηγεσίες μαζί με τους κοινωνικούς φορείς του τόπου μας να εργαστούν συστηματικά, ενωτικά και παραγωγικά. Έτσι πιστεύουμε ότι θα είμαστε αποτελεσματικοί. Είναι δε σίγουρο ότι η βοήθεια στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης του τόπου μας θα είναι σημαντική. Αν βέβαια η σύνδεση με το φυσικό αέριο των περιοχών μας συνδυασθεί και με την δημιουργία βιομηχανικών περιοχών και η αναδιάρθρωση καλλιεργειών, πιο αποδοτικών οικονομικά, τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.
Θεωρούμε ότι οι συμπολίτες μας αξίζουν τέτοιας προοπτικής και έχουν την δυνατότητα, τη δίψα και τη θέληση να προοδεύσει αυτός ο τόπος.
Για τούτο καλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για την πρόοδο αυτού του τόπου, με πνεύμα συνεργασίας, συναίνεσης και προσφοράς, να εργασθούν συστηματικά και συντεταγμένα.
Εμείς μέσα στους χώρους που δραστηριοποιούμαστε θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων.
Παπαδόπουλος Γεώργιος
Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δοβρά
Παπαστεργίου Αστέριος
Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Βέροιας
Φιλιππίδης Μιλτιάδης 
Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αποστόλου Παύλου»



asterios-papastergiou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου