Μπορεί η κατάλληλη σονάτα να «μαλακώσει» τον πόνο μιας ιατρικής επέμβασης;
Ολοένα περισσότεροι γιατροί πιστεύουν πως ναι – και έτσι βάζουν μουσική στις ιατρικές αίθουσες, πιστεύοντας ότι θα ασκήσει αναλγητική δράση στους ασθενείς ή έστω θα αποσπάσει την προσοχή τους από κατά τα άλλα επώδυνες επεμβάσεις.
Η επιστημονική έρευνα, όμως, πολύ πρόσφατα άρχισε τις προσπάθειες για να διαπιστώσει εάν αυτό ισχύει και στην πραγματικότητα.
Στην πιο πρόσφατη σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην επιθεώρηση «Journal of Pain», 153 ασθενείς υποβλήθηκαν σε ολοένα πιο επώδυνα ηλεκτροσόκ στα χέρια, εν όσω άκουγαν μουσική. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές τούς ζητούσαν να ακούνε μουσική και να αναγνωρίζουν μερικές νότες και μελωδίες.
Καταγράφοντας την διαστολή στην κόρη των ματιών τους και την εγκεφαλική δραστηριότητά τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν οι ασθενείς κατόρθωναν να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στη μουσική, παρουσίαζαν ολοένα μεγαλύτερη καταπράυνση του πόνου τους.
Το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε στους εθελοντές οι οποίοι εξ αρχής ένιωθαν τη μεγαλύτερη νευρικότητα για τη συμμετοχή τους στη μελέτη.
Εξίσου ενθαρρυντικά αποτελέσματα είχε και σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε προ διετίας: παιδιά που υποβλήθηκαν σε «μουσικοθεραπεία» μετά από μικρές χειρουργικές επεμβάσεις, χρειάσθηκαν μετεγχειρητικά μικρότερες ποσότητες μορφίνης απ’ ό,τι παιδιά που δεν άκουγαν μουσική.
Ωστόσο, η συνδυασμένη ανάλυση στοιχείων από 51 μελέτες, με 3.600 ασθενείς, που δημοσιεύθηκε στην βάση ιατρικών δεδομένων Cochrane Database, αποκάλυψε πως η επίδραση της μουσικής δεν είναι ιδιαιτέρως έντονη, συνεπώς η πιθανή χρήση της στην κλινική πρακτική δεν είναι βέβαιον ότι αποδίδει σημαντικά.
Συνεπώς, η μουσική στη διάρκεια ή μετά από μια επέμβαση μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο, αλλά το πόσο παραμένει ακόμα αβέβαιο.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου