Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

«Η χώρα δεν πατάει σε στέρεο έδαφος»



Όχι σε περαιτέρω μειώσεις μισθών το 2013, είπε ο Λουκάς Παπαδήμος σε μια βαρυσήμαντη ομιλία στο ελληνογερμανικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο με θέμα «το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα και η πρόκληση της προσαρμογής».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «θα υπάρξει προοπτική και έξοδος από την κρίση, εφόσον ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας» και υπογράμμισε ότι η έμφαση του προγράμματος προσαρμογής πρέπει να μεταφερθεί από την επιβάρυνση των φορολογουμένων, «που πια τείνουν να εξαντλήσουν τη φοροδοτική τους ικανότητα, στη μείωση των δαπανών του κράτους και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Παπαδήμος προανήγγειλε μια δέσμη προσπαθειών για την μείωση των κρατικών δαπανών, χωρίς να διευκρινίζει αν η κρατική σπατάλη θα μειωθεί με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ή και με κλείσιμο ζημιογόνων κρατικών οργανισμών.

«Είναι δύσκολο για ορισμένους να διακρίνουν το φως στην άκρη του τούνελ. Άλλοι πάλι πιθανόν να αναζητήσουν το φως σε μια φαντασιακή αντιστροφή της πορείας. Όμως επιστροφή σε μια μη διατηρήσιμη κατάσταση υψηλών ελλειμμάτων και υπερχρέωσης, αντιπαραγωγικής μεγέθυνσης με κατανάλωση και φτηνά δανεικά δεν υπάρχει. Αντίθετα, η συνέχιση της προσπάθειας προσαρμογής είναι η μόνη πορεία διεξόδου», παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Σε μια ομιλία που περιγράφει τα αίτια για την σημερινή αδιέξοδη κατάσταση και αναλύει την πρότασή του, ο κ. Παπαδήμος ομολόγησε ότι υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες» για το αν θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να εξέλθει από την αναμενόμενη ύφεση του 2012.

«Υπάρχουν όμως και σημαντικές θετικές ενδείξεις που στηρίζουν την πρόβλεψη οικονομικής ανάκαμψης το 2013. Πρώτον, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών. Δεύτερον, δεν αναμένεται μείωση των μισθών και συντάξεων το 2013. Τρίτον, τα μεγάλα έργα θα ξαναμπούν μπροστά και θα επιταχυνθεί η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ ενισχύοντας την απασχόληση και βελτιώνοντας το επενδυτικό κλίμα», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υπογραμμίζοντας ότι «αάν η διαδικασία του PSI ολοκληρωθεί επιτυχώς, ένα σημαντικό δημοσιονομικό βάρος θα φύγει από τις πλάτες της χώρας». Πρόσθεσε ότι «η συμφωνία για τη μείωση του δημόσιου χρέους, μια σύνθετη διαδικασία από μόνη της, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας».

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διαβεβαιώσει ότι έχει πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης. «Μέχρι να ολοκληρωθούν το PSI και η ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με οξείς οικονομικούς κινδύνους. Μόνο όταν έχουν κλείσει επιτυχώς οι δύο αυτές διαδικασίες θα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα πατάει πια σε στέρεο έδαφος», τόνισε.

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των προβλημάτων που αντιμετώπισε η Γερμανία μετά την ενοποίηση, ο κ. Παπαδήμος εξήγησε ότι χρειάζονται διορατικές πολιτικές ηγεσίες και υπεύθυνοι κοινωνικοί εταίροι οι οποίοι –προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα- θα συμφωνήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις.

«Πιστεύω, τηρουμένων των αναλογιών, ότι και η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι ακολουθεί τώρα έναν παράλληλο δρόμο. Από την κρίση αυτή η Ελλάδα θα εξέλθει, με την αλληλεγγύη των εταίρων μας, με τις προσπάθειες της κυβέρνησης και με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Έχουμε ήδη διανύσει τη μισή απόσταση. Εάν σταματήσουμε, θα πάνε οι θυσίες χαμένες. Εάν συνεχίσουμε με γενναιότητα το δρόμο της προσαρμογής ως το τέλος, οι κόποι του ελληνικού λαού θα δικαιωθούν. Δεν υπάρχουν οικονομικά θαύματα. Υπάρχει μόνο η σκληρή πειθαρχημένη δουλειά και η ενότητα του πολιτικού κόσμου και του ελληνικού λαού. Με αυτές τις προϋποθέσεις θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα μπορεί να εκπλήξει ξανά», έκλεισε την ομιλία του ο Λουκάς Παπαδήμος.



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου