Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ανοίγουν τα χαρτιά τους όλοι στο ΠΑΣΟΚ


Ανοίγουν τα χαρτιά τους όλοι στο ΠΑΣΟΚ
Στο Εθνικό Συμβούλιο σήμερα κρίνεται η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για εκλογή αρχηγού πριν από τις εθνικές εκλογές. Απέφυγαν να τοποθετηθούν στο Πολιτικό Συμβούλιο τα στελέχη που πρόσκεινται στον Ευ. Βενιζέλο
Κορυφαίο «κρας τεστ» για το ΠΑΣΟΚ και την πορεία του, τη στιγμή που η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την προτεραιότητά της για τη διάσωση της χώρας, αποτελεί το σημερινό «γήπεδο» του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, που τα κορυφαία στελέχη καλούνται να πουν ένα «ναι» ή ένα «όχι» στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου.

Η χθεσινή «fast track» διαδικασία του Πολιτικού Συμβουλίου, αν και ξεκίνησε με τη σύντομη «περιγραφή» της καθαρής εισήγησης του Γ. Παπανδρέου (σ.σ. εκλογή νέου αρχηγού μόλις εξασφαλιστεί η νέα δανειακή σύμβαση και το PSI αλλά σίγουρα πριν από τις εθνικές εκλογές), δεν αποδείχτηκε ιδιαιτέρως διαφωτιστική για τη στάση του Ευ. Βενιζέλου, αφού τα στελέχη που τον στηρίζουν προτίμησαν τη σιωπή.
Εθεσαν μόνο κάποια δευτερεύοντα ερωτήματα και συγκεκριμένα οι «βενιζελικοί», Ν. Σαλαγιάννης, Ν. Ανδρουλάκης, Π. Κουκουλόπουλος και οι κυρίες Τ. Αντωνίου και Σ. Ράπτη, απέφυγαν να δεσμευτούν για τη στάση τους κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. «Σιγήν ιχθύος μέχρι την τοποθέτηση αύριο του Βενιζέλου», ήταν άλλωστε η «γραμμή» που συμφώνησαν πριν προσέλθουν χθες στην Ιπποκράτους. Αντιθέτως, ο κ. Γ. Μίχας, που λέγεται ότι είναι τακτικός συνομιλητής του Ανδρέα Λοβέρδου, συμφώνησε με την πρόταση Παπανδρέου διευκρινίζοντας: «Πρόεδρε εγώ είχα διαφωνήσει με τη διαρχία, αυτή είναι καθαρή πρόταση».
Ανοίγουν τα χαρτιά τους όλοι στο ΠΑΣΟΚ
Το αποτέλεσμα; Η εισήγηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ φτάνει σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο με τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως είπε στο τέλος της συνεδρίασης ο Μ. Καρχιμάκης. «Δεν υπάρχει απόφαση, είναι 'πραξικόπημα'», διαφώνησε ο Π. Κουκουλόπουλος, που έχει προτείνει εκλογή αρχηγού στις 29 Γενάρη και από τη βάση.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανδρέου, στην αρχή της σύντομης τοποθέτησής του, επέρριψε ευθύνες στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για τις «διαρροές» των προηγούμενων συνεδριάσεων. «Σήμερα δεν θα είναι μαραθώνια η συνεδρίαση, ούτε αργή, αλλά απαξιώνεται το όργανο με τις 'διαρροές' που γίνονται κάθε φορά», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος νωρίτερα το πρωί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με κορυφαία στελέχη.
Η εισήγηση του Γ. Παπανδρέου φτάνει σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο με τη στήριξη της πλειοψηφίας του Πολιτικού Συμβουλίου. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τους Μ. Κοππά, Γ. Μίχα και Μ. Καρχιμάκη σ
Η εισήγηση του Γ. Παπανδρέου φτάνει σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο με τη στήριξη της πλειοψηφίας του Πολιτικού Συμβουλίου. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τους Μ. Κοππά, Γ. Μίχα και Μ. Καρχιμάκη στην τελευταία συνεδρίαση του Π.Σ.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος άκουσε την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δεν συμφώνησε ούτε διαφώνησε, αλλά επιφυλάχτηκε. Λέγεται μάλιστα ότι παρότι ο Γ. Παπανδρέου του πρότεινε εκλογή στα μέσα Μάρτη, ο υπουργός Οικονομικών έδειξε να επιμένει στην αρχική του «γραμμή» για εκλογή εντός του Γενάρη.
Συνομιλητές του κ. Βενιζέλου πάντως έλεγαν λίγο μετά ότι το χρονοδιάγραμμα που προκύπτει από την πρόταση του Γ. Παπανδρέου αλλά και των Α. Λοβέρδου, Γ. Ραγκούση και της Αννας Διαμαντοπούλου, σημαίνει προεκλογική εκστρατεία στο κόμμα από σήμερα μέχρι τις κάλπες - δηλαδή διάλυση από τον διαγκωνισμό των συνυποψηφίων, τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών θα δίνει την κυβερνητική μάχη. Πρόσθεταν δε ότι «μια τέτοια εξέλιξη δεν τον αφορά...». Ομως αργότερα, οι ίδιοι άνθρωποι επεσήμαναν: «σιγή ιχθύος μέχρι τη σημερινή καθοριστική συνεδρίαση».
Το σίγουρο είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου μίλησε αναλυτικά για τις προθέσεις του με άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Αννα Διαμαντοπούλου. Βασικά σημεία εν τω μεταξύ των διαβουλεύσεων αφορούσαν στην τιτάνια μάχη της κυβέρνησης και στο ρίσκο που πρέπει να αποφύγουν, βάζοντας με τις κινήσεις τους σε κίνδυνο την κυβερνητική πορεία. «Δεν χρειάζονται δεύτερες σκέψεις, από τα κόμματα και από κανέναν. Διαρκής αγώνας», διεμήνυσε ο κ. Παπανδρέου κατά το τετ α τετ με τον κ. Κ. Παπούλια.
Ευάγγελος Βενιζέλος
Είχε προτείνει εκλογή προέδρου από τη βάση μέχρι τις 15 Γενάρη, απορρίπτοντας τη διαρχία μέχρι την εθνική κάλπη. Χθες, συνεργάτες του έλεγαν «εκλογή τώρα» κι ότι «δεν τον αφορά μετά τη δανειακή σύμβαση η υπόθεση»..., αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα είναι υποψήφιος τότε για την αρχηγία. Η τελική του θέση θα ακουστεί σήμερα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
Ανδρέας Λοβέρδος
Υπέρμαχος της ανάδειξης νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ πριν από τις βουλευτικές εκλογές και από τη βάση, όπως εκλέχτηκε και ο Γ. Παπανδρέου (ψήφισαν μέλη και φίλοι). Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας είχε εγκαίρως διευκρινίσει ότι δεν πρέπει να στηθούν εσωκομματικές κάλπες πριν από την ολοκλήρωση των εθνικών στόχων της κυβέρνησης.
Αννα Διαμαντοπούλου
Με επιστολή της προς τον πρόεδρο και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε προ ημερών την πρότασή της. Θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να φτάσει στην προεκλογική εκστρατεία με νέο αρχηγό, τάσσεται υπέρ της εκλογής του από τη βάση και μόνο, ενώ τονίζει την ανάγκη της απόλυτης στήριξης της κυβέρνησης, άρα της χώρας.
Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Εχει προτείνει με σαφή τρόπο αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές και σύμφωνα με το καταστατικό. Δηλαδή εκλογή αρχηγού από τη βάση και με την «υποσημείωση» ότι η εσωκομματική αναμέτρηση δεν μπορεί να γίνει πριν από την εξασφάλιση της δανειακής σύμβασης και την ολοκλήρωση του PSI. Ο υπουργός Ανάπτυξης είναι επίσης ο πρώτος που δήλωσε δημοσίως την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κάτι που συζήτησε εν συνεχεία και με άλλα κορυφαία στελέχη.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου