Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Σε κρίση οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας

Σε κρίση οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας
 
Την τουρκική οργή προκάλεσε η απόφαση της γαλικής γερουσίας για την ποινικοποίηση της γενοκτονίας των Αρμενίων
Με ψήφους 127 υπέρ και 86 κατά, το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι πλέον νόμος του γαλλικού κράτος και το μόνο που χρειάζεται είναι η υπογραφή του Νικολά Σαρκοζί για να αποκτήσει τυπική ισχύ.

Η Τουρκία διαμηνύει προς θα προχωρήσει σε αντίποινα παρά τις προσπάθειες του Γάλλου Προέδρου να κατευνάσει την τουρκική οργή αποστέλοντας επιστολή στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο δεν ξεχωρίζει καμία χώρα και πως η Άγκυρα δεν πρέπει να αντιδρά υπερβολικά. Η επιστολή ανέφερε επίσης, ότι το Παρίσι γνωρίζει «τα βάσανα που υπέμεινε ο τουρκικός λαός» κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! 
 Από την πλευρά του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως η Γαλλία θεωρεί την Τουρκία «πολύ σημαντικό σύμμαχο», για να λάβει την απάντηση Τούρκου διπλωμάτη ο οποίος τόνισε πως «δεν μπορεί να λέτε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος όταν ψηφίζετε νόμους όπως αυτόν».
Μιλώντας χθες στο Στρασβούργο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς προανήγγειλε «νέα και μόνιμα μέτρα» εις βάρος του Παρισιού, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Αγκυρα έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τον Σαρκοζί για εκλογικό καιροσκοπισμό ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όπου οι ψήφοι των 600.000 Γάλλων αρμενικής καταγωγής μπορεί να παίξουν κρίσιμο ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου