Σε συνέντευξή της σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες ( Le Monde, Süddeutsche Zeitung, The Guardian, La Stampa, El Pais και Gazeta Wyborcza), η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας σε συνδυασμό με την επιβολή μέτρων λιτότητας «δεν δούλεψε» και έχει φέρει το ενιαίο νόμισμα στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Επίσης, η γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε ότι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης στους προϋπολογισμούς των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης. Στα πλαίσια αυτά, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης, στην οποία θα μεταβιβάζονται πολλές εθνικές εξουσίες, ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μετατροπή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρώπης.
Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά, η Άνγκελα Μέρκελ εγείρει αμφιβολίες για τη στρατηγική που επέλεξε για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Δεν έχουμε ξεπεράσει την κρίση ακόμη», παραδέχεται. «Βέβαια, η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση, καθώς παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, ούτε οι Έλληνες ούτε και η διεθνής κοινότητα δεν έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν την κατάσταση», τονίζει.
Ερωτηθείσα για την στρατηγική που ακολούθησε η Ευρώπη την τελευταία διετία, με πρωτοβουλία της γερμανικής κυρίως πλευράς, η Μέρκελ σημείωσε με νόημα: «Οι καλοί πολιτικοί πάντοτε έχουν αμφιβολίες, όταν εξετάζουν αν βρίσκονται στο σωστό δρόμο», διευκρινίζοντας ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για το σκοπό της, που είναι η διάσωση του ευρώ και η θωράκιση της ΕΕ.
Για το δημοσιονομικό σύμφωνο
Παρά τις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί εις βάρος της Γερμανίας για την επιβολή του δημοσιονομικού συμφώνου, το Βερολίνο διαμηνύει ότι προϋπόθεση για το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης (ESM), είναι η συμφωνία στους όρους της νέας συνθήκης.
«Δεν υπάρχει κανένα νόημα να δίνουμε περισσότερα χρήματα, χωρίς να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της κρίσης», αναφέρει η Μέρκελ. «Παράλληλα με τα δισεκατομμύρια οικονομικής βοήθειας, εμείς οι Γερμανοί χρειαζόμαστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξεμείνουμε. Άλλωστε, οι δυνατότητές μας δεν είναι απεριόριστες κι αν υπερεκτιμήσουμε τους εαυτούς μας, δεν θα βοηθήσει ούτε εμάς ούτε την Ε.Ε. σαν σύνολο», προσθέτει.
Γι αυτό, η καγκελάριος επανέλαβε την θέση της για συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και ενίσχυση των εξουσιών της ΕΕ.
Παράλληλα, απέκλεισε για άλλη μια φορά τα ευρωομόλογα, αφήνοντας όμως «ανοιχτό παράθυρο» για την έκδοσή τους στο μέλλον, όταν φανούν τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόζει η Ευρώπη.
«Υπάρχουν και Γερμανοί τεμπέληδες»
Αναφερόμενη στο μοντέλο ανάπτυξης στην Ευρώπη, η Μέρκελ υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να αποδυναμωθεί η Γερμανία, αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να προσπαθήσει να βελτιωθεί.
Όμως, προσπάθησε να αποκηρύξει τα παλαιότερα στερεότυπα περί «τεμπέλικου Νότου» και «εργατικού Βορρά», καθώς όπως ανέφερε «υπάρχουν και Γερμανοί τεμπέληδες».
«Είμαστε μια χώρα με ποικιλία όπως και οι υπόλοιπες. Μπορούμε να θάψουμε τα παλιά στερεότυπα», προσέθεσε.
Το όραμα της Μέρκελ
Στο τέλος της συνέντευξης, η Άνγκελα Μέρκελ αποκάλυψε ότι το όραμά της είναι η πολιτική Ένωση της Ευρώπης, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία έκφρασης και του τύπου και βιώσιμη οικονομική διακυβέρνηση.
«Υπέφερα για 35 χρόνια μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου καθώς δεν μπορούσα να φτάσω στο όνειρό μου που ήταν η δυτική Ευρώπη», υπενθύμισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου