Σάλο προκάλεσε χθες η δήλωση-«βόμβα» του υπουργού Ανάπτυξης και υποψήφιου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο, πριν το υπογράψει. Γνώρισε μάλιστα την «κοινωνική κατακραυγή» μέσω ...twitter, με τα σχόλια για την παραδοχή του να σπάνε κάθε ρεκόρ διεκδικώντας την πρωτιά παγκοσμίως.
Την ίδια ώρα, μόλις τρεις ώρες ασχολήθηκε μαζί του η τότε υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, που αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της για την αρχηγία του κόμματος, ενώ κριτική στην πρώην κυβέρνηση για τον τρόπο εφαρμογής του ασκεί τώρα και ο Γιάννης Ραγκούσης.
«Δεν διάβασα το μνημόνιο»,παραδέχθηκε χθες ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας ότι ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη τότε είχε άλλα καθήκοντα, όπως ...να «αντιμετωπίσει το έγκλημα». Ο ίδιος συνέχισε στην «σκληρή γραμμή» του κατά του Γιώργου Παπανδρέου, σημειώνοντας πως δεν παίρνει πίσω τις δηλώσεις του.
«Κάποιους ενοχλεί ο τόνος μου, δεν είναι θέμα αισθητικής, έχει να κάνει με τις δυσκολίες που περνάνε οι άνθρωποι», είπε, διαφωνώντας με όσα ακούστηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ότι «τα κάναμε όλα καλά, πικράναμε τον λαό, αλλά σώσαμε τη χώρα». Ο κ.Χρυσοχοΐδης, συμφώνησε αντίθετα με όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κάνοντας λόγο για «οριζόντια διαπραγμάτευση» και υπογραφή του μνημονίου υπό συνθήκες πανικού.
Οι δηλώσεις του γρήγορα έγιναν το «νούμερο ένα» θέμα μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που τον υποδέχθηκαν με «περιπαιχτικά» σχόλια στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Ανάπτυξης χθες το απόγευμα στη Βουλή. «Τύπωσα 30 μνημόνια για τους πρώην υπουργούς που ίσως δεν το διάβασαν», του είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, που δεν πήρε πάντως απάντηση. Είχε φροντίσει άλλωστε να την δώσει νωρίτερα, όταν παρεμβαίνοντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ.Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να ανασκευάσει δηλώνοντας ότι ήξερε τι υπέγραφε. Και όμως, με δική του γραπτή δήλωση που ανήρτησε στην σελίδα του στο Facebook, αναιρούσε και αυτό, όχι απλά επαναλαμβάνοντας ότι δεν διάβασε το μνημόνιο, αλλά και ότι δεν ασχολήθηκε καν με τις διαδικασίες της δήθεν (!) διαπραγμάτευσης.
Χαρακτήρισε πάντως τη στάση του στο μνημόνιο ως ένα από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής του διαδρομής, σημειώνοντας ότι δεν εκτίμησε σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και αφήνοντας να εννοηθεί ότι εμπιστεύθηκε τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Τα «social media» και ιδιαιτέρως το twitter επέλεξαν και οι πολίτες για να του απαντήσουν. Δίπλα στην ατάκα του «δεν διάβασα το μνημόνιο γιατί...», οι χρήστες του twitter έδωσαν τη δική τους συνέχεια, από το «ξέρω το τέλος» και το «περιμένω να βγει σε DVD», ως το «νόμιζα πως το είχαμε για Τετάρτη» και το «πρόσεχα την Πολυχρονοπούλου,που πρόσεχε την Ξανθοπούλου, που μιλούσε με τη Γιαδικιάρογλου» και εκατοντάδες άλλα...
Η Λούκα Κατσέλη
Την αρχή πάντως είχε κάνει λίγες ώρες νωρίτερα η πρώην υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, υποστηρίζοντας ότι είχε τρεις ώρες στη διάθεσή της ένα πρωινό Σαββάτου για να διαβάσει το μνημόνιο. Σε μεταγενέστερη δήλωσή της, προσπάθησε και εκείνη να ανασκευάσει, εξηγώντας ότι αναφερόταν στην επεξεργασία των διατάξεων που αφορούσαν τις δικές της αρμοδιότητες και πως ήταν ασφυκτικό το χρονικό πλαίσιο καθώς η χώρα έπρεπε να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης.
Σημείωσε άλλωστε πως ολόκληρο το μνημόνιο συζητήθηκε διεξοδικά στο υπουργικό συμβούλιο πριν από την ψήφισή του. Ως ένας «από τους ελάχιστους» που διάβασαν το μνημόνιο αυτοπροσδιορίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και τότε υπουργός Πάνος Μπεγλίτης, ενώ ότι το διάβασε διαβεβαίωσε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών τότε Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε κατ' ιδίαν συνομιλία του με δημοσιογράφους στο περιθώριο δεξίωσης προς τιμή του διπλωματικού σώματος στο Προεδρικό Μέγαρο.
Κριτική Ραγκούση
Έντονη κριτική στην τότε κυβέρνηση άσκησε για τον τρόπο εφαρμογής του μνημονίου χθες ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο ίδιος επιφυλάχθηκε για την μελλοντική του στάση απέναντι στη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI σε περίπτωση που δεν διασφαλίσουν την «οριστική λύση» και παρατείνουν την αβεβαιότητα.
Αναφέρθηκε δε, σε «δύο πυλώνες» του μνημονίου, τον δημοσιονομικό και τον διαρθρωτικό, τονίζοντας ότι «εφαρμόστηκε ο πιο «δυσάρεστος» που αφορούσε στο εισόδημα όλων των Ελλήνων». Αντίθετα, υποστήριξε ότι ο πυλώνας που «έθιγε μικρές ολιγαρχίες» έμεινε ανενεργός, καταφερόμενος κατά των συντεχνιών, αλλά και συναδέλφων του υπουργών που αντί για γρήγορες μεταρρυθμίσεις έκαναν «ασκήσεις οικοδόμησης προσωπικού φιλολαϊκού προφίλ», όπως είπε.
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου