Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Κύπρος: Τα Νηπιαγωγεία του "Τρόμου.....


Σε τρομακτικές αποκαλύψεις για τα νηπιαγωγεία …του τρόμου, προχώρησε η εκπομπή του Σίγμα «60 Λεπτά». Η εκπομπή, η οποία είχε ασχοληθεί με το θέμα των Δημόσιων και Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων πριν από 4 χρόνια, επανέρχεται διαπιστώνοντας ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει. Συγκλονιστικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις παιδιά έμεναν νηστικά και υπέφεραν από ασιτία. Άλλη καταγγελία κάνει λόγο για ξυλοδαρμό στο πρόσωπο μωρού, από το προσωπικό νηπιαγωγείου. Άτομο, πρώην μέλος του προσωπικού νηπιαγωγείου μιλά στη κάμερα των 60 Λεπτών για «φρικιαστικές εμπειρίες» τις οποίες έζησε, δουλεύοντας σε νηπιαγωγείο. Πληροφορίες των 60 Λεπτών αναφέρουν, εν τω μεταξύ, ότι γίνετε «χοντρό παζάρι» με τα πιστοποιητικά φοίτησης για την προδημοτική. 


Χθες βράδυ η εκπομπή επανήλθε, βάζοντας στο μικροσκόπιο για ακόμη μια φορά τα Δημόσια και Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία.
Τα βασανιστικά ερωτήματα που τέθηκαν

  • Γίνεται έλεγχος , από ποιους και σε ποια συχνότητα;
  • Τηρούνται όσα προνοούν οι νόμοι και οι κανονισμοί;
  • Που και σε ποιους εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας;
 
Νηπιαγωγεία... εν δράσει
Ο ευθύνη για τον έλεγχο τόσο των δημόσιων όσο και για των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, ανήκει είτε στο Υπουργείο Παιδείας, είτε στο Υπουργείου  Εργασίας.
Η διαφορά των Νηπιαγωγείων από τα Βρεφοκομεία είναι πως στα πρώτα υπάρχει έγκριση για λειτουργία προδημοτικής εκπαίδευσης από το υπουργείο παιδείας, δηλαδή έχουν και παιδιά άνω των 4,8 μηνών. Στους παιδοκομικούς σταθμούς από την άλλη φοιτούν τα παιδιά κάτω των 4,8 χρόνων με αρμόδιο για έλεγχο το τμήμα κοινωνικής ευημερίας του υπουργείο Εργασίας.
 

Από ποιους και κάθε πότε γίνονται οι έλεγχοι ;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησαν και εξασφάλισαν τα 60 ΛΕΠΤΑ από το Υπουργείο Παιδείας, υπάρχουν:

488 νηπιαγωγεία με 822 εγγεγραμμένα τμήματα προδοτικής. Για τα Δημόσια και κοινοτικά νηπιαγωγεία κάνουν έλεγχο μόνο 3 επιθεωρητές του Υπουργείο Παιδείας, δηλαδή, 3 άνθρωποι, επιθεωρούν 325 νηπιαγωγεία και 591 τμήματα
Για τα Ιδιωτικά νηπιαγωγεία, υπάρχουν σύμβουλοι του Υπουργείου Παιδείας , οι όποιοι δεν ξεπερνούν τους 4 παγκύπρια. Ως επί το πλείστον είναι οι διευθυντές και οι διευθύντριες των Δημοσιών νηπιαγωγείων και έχουν παράλληλα και αυτήν την ιδιότητα. Οφείλουν να ελέγχουν 163 νηπιαγωγεία και 231 τμήματα.
Παιδοκομικοί σταθμοί
Αρμόδιο είναι το τμήμα Κοινωνικής ευημερίας του Υπουργείου εργασίας.
Οι λειτουργοί που ελέγχουν 286 τα Ιδιωτικά και Κοινοτικά βρεφοκομεία είναι παγκύπρια 12, ενώ για τα Δημόσια υπάρχουν άλλοι 4 λειτουργοί οι οποίοι εκτός αυτών ελέγχουν παιδικές στέγες αλλά και ξενώνες.

Πιστοποιητικά φοίτησης με γερές μίζες

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως γίνετε χοντρό παζάρι  με τα πιστοποιητικά φοίτησης για την προδημοτική. Γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε νηπιαγωγεία που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας τμήματος προδημοτικής. Είτε γιατί ξέρουν αλλά προτιμούν την ευκολία τους, είτε γιατί το αγνοούν. Όταν λοιπόν έρθει η στιγμή που θα πρέπει να καταθέσουν κατά την εγγραφή στο Δημοτικό το πιστοποιητικό φοίτησης από το Εγκεκριμένο Νηπιαγωγείο του Υπουργείου Παιδείας, πολύ απλά πάνε και αγοράζουν. Αυτό που χρειάζονται  από ένα άλλο νηπιαγωγείο... φυσικάμε το αζημείωτο
Κρύβουν παιδάκια για να μη φαίνεται ότι παρανομούν!
Δεν είναι καινούργιο το γεγονός  ότι νηπιαγωγεία λειτουργούν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια. Οι καταγγελίες μας είναι συγκεκριμένες και αφορούν, παιδικούς σταθμούς που δεν πληρούν όλες τις προδιαγραφές που απαιτεί η νομοθεσία. Δηλαδή είτε έχουν προβληματικά κτίρια, είτε προβληματικούς χώρους με ελλειμματική υγιεινή,  είτε «προβληματικό» προσωπικό. Υπάρχουν δε και νηπιαγωγεία που ξεπερνούν τον επιτρεπτό αριθμού παιδιών σε ένα τμήμα. Συγκεκριμένα νηπιαγωγείο στην Λευκωσία, όταν έρχεται για έλεγχο  η αρμόδια υπηρεσία, απλά, κρύβει κάποια παιδάκια ώστε να μην φαίνεται πως παρανομεί

Υπάρχουν όμως και καταγγελίες για χειροδικία, κακοποίηση αλλά και ασιτία.


sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου