Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Αναβλήθηκε για την Κυριακή η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.Χρεοκοπία ή επώδυνα μέτρα το δίλημμα στο τραπέζι των αρχηγών



Αναβλήθηκε για τη 1 το μεσημέρι της Κυριακής η προγραμματισμένη για το Σάββατο σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον Πρωθυπουργό. Σκληρή λιτότητα διαρκείας με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στο Δημόσιο και κλείσιμο φορέων και οργανισμών απαιτούν οι δανειστές για να προχωρήσουν στη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.


Η συνάντηση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 14.30 το μεσημέρι του Σαββάτου και να συνεχιστεί την Κυριακή, λόγω κομματικής υποχρέωσης του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Θεσσαλονίκη το βράδυ του Σαββάτου.

Ωστόσο, λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αποφασίστηκε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Ανοικτά ζητήματα παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις

Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας την Παρασκευή διήρκεσε περίπου 12 ώρες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε, εξερχόμενος του κτιρίου της αντιπροεδρίας λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ότι «παραμένουν ανοικτά πολλά κρίσιμα θέματα».  

«Μετά από δώδεκα ώρες συνεχούς και σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, μπορώ να σας πω ότι έχουμε λύσει αρκετά ζητήματα. Υπάρχουν όμως ανοικτά κρίσιμα θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας και τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η συνάντηση της Παρασκευής με την τρόικα άρχισε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και χαρακτηριστικό των δυσκολιών που υπάρχουν, λόγω των απαιτήσεων που εγείρουν οι δανειστές για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, είναι το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «το PSI είναι το ευκολότερο μέρος». 

Οι διαπραγματεύσεις περιλάμβαναν κρίσιμα θέματα, όπως είναι η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα), αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς που απαιτεί η τρόικα (κατώτατος και 13ος-14ος μισθός, κ.λπ.) δεν τέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση, καθώς, όπως επισήμανε ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας που παρέστη στη συνάντηση, «αυτά συζητούνται σε άλλο, ανώτερο, επίπεδο», εννοώντας τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. 

Στο κτίριο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης στην οδό Ζαλοκώστα, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την τρόικα, μετέβησαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής --για περίπου μια ώρα-- ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου (λόγω PSI και ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών).  

Λίγο νωρίτερα, στην οδό Ζαλοκώστα είχε μεταβεί και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας. 

Αξιολόγηση και απολύσεις στο Δημόσιο

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, οι δανειστές απαιτούν να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για τη μείωση των δομών και του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, την αξιολόγηση των οποίων ανέλαβε γαλλική εταιρία. 

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα υπάρξουν και απολύσεις εν ενεργεία υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με την αξιολόγηση θα δούμε ποιοι "κουμπώνουν" με τις απαιτήσεις μας και ποιοι όχι». 

Οι απολύσεις των υπαλλήλων αναμένεται να επεκταθούν και στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς -όπως ανέφερε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος- στη διαδικασία της αξιολόγησης θα συμπεριληφθούν οι 165.000 ένστολοι και οι 190.000 εκπαιδευτικοί. 

Όσον αφορά την αξίωση της τρόικας για μία πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Task Force θεωρεί, αντίθετα, ότι εάν αυτό εφαρμοσθεί θα διαλυθούν οι δομές του Δημοσίου.

Διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ήταν προγραμματισμένη το μεσημέρι η -τελικώς αναβληθείσα- σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. 

Όπως τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης, της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, «τα κόμματα της συνκυβέρνησης τσακίζουν τα δικαιώματα του λαού, με σκοπό να σώσουν το κεφάλαιο. Είμαστε εδώ γιατί έχουμε μία εχθρική κυβέρνηση απέναντι 
στο λαό και καλούμε τους πολίτες να ξεσηκωθούν».
 
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «βιομήχανοι, τραπεζίτες, τρόικα, κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, θέλουν να τα αρπάξουν όλα».



tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου