Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Για συμμετοχή ήδη 75% με 80% στο PSI μιλούν οι Financial Times Ο πόλεμος για το κούρεμα απογειώνει την Οδό Αθηνών


 
 
Πήρε φόρα το χρηματιστήριο της Αθήνας, ύστερα και από τις διαψεύσεις στο Reuters περί πιθανής παράτασης στην διαδικασία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων. Την διάψευση πραγματοποίησε ο υπεύθυνος του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρος Χριστοδούλου.

Μετά, λοιπόν, τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (διαβάστε εδώ σχετικά), η εικόνα προς τα έξω διαφοροποιείται, ενδεχομένως και από μια καλύτερη πορεία στο PSI. Εκτιμήσεις δε που δημοσιεύουν οι Financial Times φέρουν το ποσοστό συμμετοχής στο κούρεμα να είναι ήδη στο 75% με 80%. . Το δε Bloomberg ξαναθυμάται την υπόθεση με το αμαρτωλό swap που έκανε η χώρα επί Σημίτη με την Goldman Sachs, επικαλούμενο μάλιστα δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Σαρδελή, ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι η Ελλάδα ουσιαστικά δεν γνώριζε τότε τι αγόραζε.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα επισείει προς τις αγορές και τους ομολογιούχους τον κίνδυνο μια ελληνική χρεοκοπία να κοστίσει στις αγορές πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια (διαβάστε εδώ σχετικά) και, προφανώς, όλα αυτά εντάσσονται στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη με φόντο το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο προφανώς κάποια συμφέροντα θέλουν να προχωρήσει και κάποια άλλα όχι – τουλάχιστον πριν πληρωθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης.

Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 750 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2% και πλέον.
Κέρδη 13,85% για την Alpha Bank και 12,24% για την Eurobank. Άνοδος 9,33% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και 8,24% για την Τράπεζα Πειραιώς. Στα 2,51 ευρώ η Εθνική κερδίζει 8,66%.

Αντίθετα, στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατούν πτωτικές τάσεις, με απώλειες πάνω από 1,5% σε Φρανκφούρτη και Παρίσι και 2% και πλέον σε Μιλάνο και Μαδρίτη.
Υποχωρεί και το ευρώ, στα 1,3140 δολάρια. 

protothema 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου