Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Οι κοντοί καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες!


Οι κοντοί καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες!

Οι ερευνητές κατέληξαν σε νέα εξίσωση για να καθορίσουν πόση ενέργεια χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν περπατούν.

Η νέα εξίσωση αποτυπώνει την επίδραση του μεγέθους του σώματος όσον αφορά στις θερμίδες που καίγονται με το περπάτημα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ύψος και το βάρος.


Η εξίσωση μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό βηματόμετρων που θα παρέχουν υπολογισμό των θερμίδων που καίγονται.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι οι πιο κοντοί άνθρωποι, περιλαμβανομένων των παιδιών, χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια ανά κιλό του Δείκτη Μάζας Σώματος όταν περπατούν, σε σχέση με πιο ψηλούς ανθρώπους, αλλά δε γνώριζαν την αιτία.

Σαράντα οκτώ εθελοντές, ηλικίας 5 έως 32 ετών, περπάτησαν σε διάδρομο με ταχύτητες που ποίκιλαν από 0,9 μίλια την ώρα στα 4,3 ανά ώρα. Το σωματικό βάρος κυμαινόταν μεταξύ 15,9 και 88,8 κιλών και το ύψος από 1,1 έως 1,8 μέτρα.

Οι ερευνητές μέτρησαν πόσο οξυγόνο χρησιμοποίησαν οι εθελοντές για να υπολογίσουν τον ρυθμό του μεταβολισμού τους. Εξέτασαν επίσης τον τρόπο με τον οποίο περπατούσε κάθε εθελοντής, περιλαμβανομένων της διάρκειας και του μήκους του βήματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι καθένας χρησιμοποιούσε περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας για κάθε βήμα. Ωστόσο, επειδή άνθρωποι με κοντύτερα πόδια χρειάζονται περισσότερα βήματα για να καλύψουν την ίδια απόσταση με ανθρώπους που έχουν μακρύτερα πόδια, οι κοντοί άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια σε δεδομένη απόσταση.



zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου