Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ.Από το ΠΑΚ στις σουίτες του «Four Seasons»


Από το ΠΑΚ στις σουίτες του «Four Seasons»
Εντάχθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα. Υπήρξε ο πιο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου. Συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1981 έως το 2004. Κατάφερε να έχει μια εντυπωσιακή εξέλιξη μέχρι να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη
Οι Αγγλοι, με το φλεγματικό τους χιούμορ, τους αποκαλούν «champagne socialist», δηλαδή «σοσιαλιστές της σαμπάνιας». Ανάλογη φράση χρησιμοποιούν και οι Γάλλοι. Είναι το «Gauche caviar», που στα ελληνικά μεταφράζεται «Αριστερά του χαβιαριού».

Σε αυτήν την κατηγορία κατέταξαν τον Ακη Τσοχατζόπουλο μια σειρά από επιδεικτικές ενέργειες που επέτρεψε στον εαυτό του. Εκδηλώθηκαν πολύ πριν αρχίσει να διερευνάται η πιθανή συμμετοχή του σε μια σειρά από υποθέσεις που συγκλονίζουν την Ελλάδα των δύο πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα. Μεγαλύτερες διαστάσεις πήραν η αγορά των υποβρυχίων και οι δοσοληψίες με τη Siemens.
Ο ηλικίας 73 ετών σήμερα Α. Τσοχατζόπουλος τέλεσε το 2004 στο Παρίσι τον δεύτερο γάμο του, με την κατά 35 χρόνια νεότερή του Βίκυ Σταμάτη. Η γαμήλια δεξίωση δόθηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο «Four Seasons», όπου ο ίδιος έφτασε με μια απαστράπτουσα μπλε Τζάγκουαρ.
Με την πρώτη του σύζυγο Γκούντρουν Μολντενχάουερ
Με την πρώτη του σύζυγο Γκούντρουν Μολντενχάουερ
Προτιμούσε για την ανάπαυσή του τις πολυτελείς καμπάνες στο Λαγονήσι. Επέλεγε για διακοπές τις εξοχικές τοποθεσίες που συχνάζουν οι Γλίξμπουργκ. Του άρεσε να κατοικεί σε πολυτελή διαμερίσματα. Πριν αποκτήσει το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου διέμενε σε μονοκατοικία του Ψυχικού.
Θετικό ξάφνιασμα για την ελληνική κοινωνία αποτέλεσε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του μακροβιότερου υπουργού της Μεταπολίτευσης. Η γενική αίσθηση περί ατιμωρησίας των πολιτικών άρχισε να κλονίζεται. Για να ανατραπεί θα πρέπει η κάθαρση να έχει συνέχεια. Να μη μείνει πυροτέχνημα, που στοχεύει έναν πολιτικό εκτός εξουσίας, εγκαταλελειμμένο από τους συντρόφους του.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος μετά το 2004 φάνηκε να μην κατανοεί ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και συνέχισε να ζει πολυτελώς με αποκορύφωμα τον γάμο του στο Παρίσι με τη Βίκυ Σταμάτη
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος μετά το 2004 φάνηκε να μην κατανοεί ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και συνέχισε να ζει πολυτελώς με αποκορύφωμα τον γάμο του στο Παρίσι με τη Βίκυ Σταμάτη


Συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που σχηματίστηκαν από το 1981 μέχρι το 2004. Παρ' ολίγον να γίνει πρωθυπουργός το 1996, όταν παραιτήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αλλά ηττήθηκε από τον Κώστα Σημίτη για λίγες ψήφους.
Η καταγωγή
Η καταγωγή του δεν προδίκαζε την πορεία στις κορυφές της πολιτικής. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος είναι γιος οδηγού λεωφορείου στα ΚΤΕΛ της Θεσσαλονίκης. Οταν ήταν ακόμα μικρός, η οικογένειά του μετακόμισε στη συμπρωτεύουσα. Σε ηλικία 19 ετών, μετά το τέλος των γυμνασιακών σπουδών, μετανάστευσε στη Γερμανία με στόχο να εργαστεί και να σπουδάσει. Περί τα μέσα της δεκαετίας του 1960 πήρε το δίπλωμα του μηχανικού. Πολιτικοποιήθηκε σε μια εποχή σφοδρών αντιπαραθέσεων, που κατέληξαν στη δικτατορία του 1967.
Πάνω, ο Ακης Τσοχατζόπουλος με τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Πάνω, ο Ακης Τσοχατζόπουλος με τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Το 1968 εγκαταστάθηκε στο Μόναχο. Εκεί εντάχθηκε στο Πανελλήνιο Αντιδικτατορικό Κίνημα (ΠΑΚ) του Ανδρέα Παπανδρέου. Γρήγορα εξελίχθηκε σε πιστό φίλο και χρήσιμο συνεργάτη του μετέπειτα πρωθυπουργού της Αλλαγής. Το 1970 ανέλαβε γραμματέας του ΠΑΚ Δυτικής Ευρώπης. Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας ακολούθησε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Τον συνόδευσε στην πορεία προς την εξουσία και έγινε υπουργός του.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΑΜΟΣ
Με την πρώτη του σύζυγο Γκούντρουν Μολντενχάουερ ο Ακης Τσοχατζόπουλος γνωρίστηκε στο Μόναχο, όπου έγινε και ο γάμος τους. Εκείνος φοιτητής, εργαζόταν σε εταιρεία που καθάριζε τζάμια. Εκείνη ήταν γραμματέας σε επιχείρηση, που τη διαφάνεια των υαλοπινάκων της φρόντιζε ο Ακης. Διαζύγιο πήραν μετά τρεις δεκαετίες έγγαμου βίου, από τον οποίο απέκτησαν δύο κόρες.
ΤΟ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΟ
Ο «Ωραίος Μπρούμελ» του ΠΑΣΟΚ
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν εκείνος που πρώτος αποκάλεσε τον Ακη Τσοχατζόπουλο «Ωραίο Μπρούμελ». Ο αυθεντικός Ωραίος Μπρούμελ έζησε στην Αγγλία τον 18ο αιώνα. Κατόρθωσε να κερδίσει τη φιλία του βασιλιά Γεωργίου Δ' και να μπει στο ανακτορικό περιβάλλον. Πίστεψε ότι έπρεπε και ο ίδιος να ζει σαν βασιλιάς. Δημιούργησε το «Κλαμπ των Δανδήδων».
Η πτώση ήρθε όταν αγόρασε ένα σπίτι στην πιο ακριβή περιοχή του Λονδίνου, το Τσέστερφιλντ. Ο Μπρούμελ νόμιζε ότι εξακολουθούσε να είναι ισχυρός και ότι μπορούσε να ζει όπως είχε συνηθίσει. Ομως η εξέλιξη ήταν διαφορετική. Συνελήφθη.
Το ζεύγος Ακη Τσοχατζόπουλου - Βίκυς Σταμάτη παντρεύτηκε πρώτα με πολιτικό γάμο στο δημαρχείο των Συκεών Θεσσαλονίκης, τον Ιούλιο του 2004. Στις 11 του ίδιου μήνα ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Παρισιού, τον Αγιο Στέφανο.
Το μυστήριο τελέστηκε από τον μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ. Η γαμήλια δεξίωση δόθηκε στο ξενοδοχείο Four Seasons, που στη βασιλική του σουίτα διέμειναν οι νεόνυμφοι.
Κουμπάρος
Κουμπάρος ήταν ο προσωπικός φίλος του γαμπρού Μισέλ Καντάς. Οταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για τον λόγο που ο Ακης επέλεξε για τον γάμο του το Παρίσι, απάντησε: «Πιστεύω ότι τον Ακη τον συγκινεί η εξέγερση του Μάη του '68».
Επτά χρόνια μετά τον γάμο του στην Πόλη του Φωτός, ο Α. Τσοχατζόπουλος, που δεν ήταν βουλευτής πια, επέστρεψε στο Μέγαρο των Παλαιών Ανακτόρων.
Αυτήν τη φορά είχε κληθεί από την Ανακριτική Επιτροπή του Κοινοβουλίου να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση των υποβρυχίων.
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Η «τρόικα», η εποχή της παντοδυναμίας και η ήττα από τον Σημίτη
Με τον συχωρεμένο Γιώργο Γεννηματά και τον Κώστα Λαλιώτη, ο Aκης Τσοχατζόπουλος αποτέλεσε τη λεγόμενη «τρόικα του ΠΑΣΟΚ». Η «τρόικα» ισοδυναμούσε με συλλογική υπαρχηγία του Κινήματος. Ο Τσοχατζόπουλος αποτελούσε τον αντίποδα του Γεννηματά. Ηταν απολύτως αφοσιωμένος στον Ανδρέα και πειθαρχικός στις αποφάσεις του.
Την εποχή εκείνη είχε κυκλοφορήσει εν είδει ανεκδότου το εξής: Κάποτε, λέει, ρώτησε ο Ανδρέας τον Ακη τι ώρα είναι. «Ο,τι ώρα πεις εσύ, πρόεδρε», απάντησε. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι το 1996, που έχασε στη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ο Ακης Τσοχατζόπουλος γνώρισε μια ιλιγγιώδη πολιτική απογείωση.
Ο πανίσχυρος υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου συσπείρωσε γύρω του το γραφειοκρατικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, εκείνους που ταυτίζονταν με τον κρατικό μηχανισμό. Ηταν, κατά τους αντιπάλους του, ο αυθεντικός εκφραστής ενός λαϊκισμού που κρυβόταν πίσω από την ομιχλώδη υπεράσπιση των γνήσιων αρχών του Κινήματος.
Το 1993, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου επανήλθε στην εξουσία, ο Ακης Τσοχατζόπουλος εξελίχθηκε εκ των πραγμάτων σε ουσιαστικό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Η υγεία του προέδρου ήταν εξαιρετικά αδύναμη μετά τις περιπέτειες του Χέρφιλντ και του Ωνασείου.
Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 1996, στις 18 Ιανουαρίου, ανήμερα του Αγίου Αθανασίου. Θα τον διαδεχθεί όχι ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αλλά ο Κώστας Σημίτης, που κέρδισε την αναμέτρηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και ορκίστηκε πρωθυπουργός. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος παρέμεινε ισχυρός εκπροσωπώντας περίπου το 40% του ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνιο του 1996, μετά τον θάνατο του Ανδρέα, επιχείρησε να ανατρέψει τον Κώστα Σημίτη στο συνέδριο του κόμματος. Ηττήθηκε για δεύτερη φορά.
ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ
Ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι οι καιροί είχαν αλλάξει, ούτε όταν έμεινε εκτός Βουλής. Μετά τον δεύτερο γάμο του, το 2004, εξακολουθούσε να ζει πολυτελώς με τρόπο που συχνά προκαλούσε. Οι συζητήσεις για τις πανάκριβες αγορές της συζύγου του από καταστήματα του Κολωνακίου έδιναν και έπαιρναν στους πολιτικούς κύκλους. Η αγορά του νεοκλασικού στη σκιά της Ακρόπολης ήταν το αποκορύφωμα. Το «πόθεν έσχες», που είχε συντάξει, δεν μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια αγορά.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Η πορεία προς το ένταλμα
1η Ιουνίου 2010. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου διατάσσει προκαταρκτική εξέταση με αφορμή δημοσιεύματα για ανακριβή φορολογική δήλωση του Ακη Τσοχατζόπουλου.
7 Ιουνίου 2010. Στο ΠΑΣΟΚ διατυπώνεται πρόταση για αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Ακη Τσοχατζόπουλου.
24 Ιανουαρίου 2011. Ερευνα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που συγκροτήθηκε για τη διερεύνηση των καταγγελιών για χρηματισμούς από τη Siemens. Διαπιστώνεται συμμετοχή πολιτικών στην υπόθεση. Συμπεριλαμβάνεται και ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
18 Μαρτίου 2011. Ο Α. Τσοχατζόπουλος καταθέτει μήνυση κατά του περιοδικού «Der Spiegel» για δημοσίευμα σχετικό με χρηματισμό από την κατασκευάστρια εταιρεία των υποβρυχίων.
11 Απριλίου 2011. Διαγράφεται οριστικά από το ΠΑΣΟΚ.
26 Μαΐου 2011. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, η τιμή που είχε δηλώσει στο «πόθεν έσχες» για την αγορά του νεοκλασικού της Αρεοπαγίτου ήταν μικρότερη της αντικειμενικής αξίας.
6 Ιουνίου 2011. Η Βουλή αποφασίζει τη δίωξή του για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση βρώμικου χρήματος.
13 Ιανουαρίου 2012. Καλείται στον εισαγγελέα ως ύποπτος για ανειλικρινή φορολογική δήλωση.
11 Απριλίου 2012. Βάσει εντάλματος συλλαμβάνεται για ξέπλυμα χρήματος και οδηγείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου