Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Αλλάζει το τραπεζικό τοπίο

Στόχος της ΕΚΤ και της ΤτΕ είναι από την ανακεφαλαιοποίηση να προκύψουν «νέες» και «ισχυρές» τράπεζες, οι οποίες θα απορροφήσουν τις μη υγιείς τράπεζες και θα μπορούν να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακ Το πρώτο βήμα για την πλήρη αναμόρφωση του τραπεζικού χάρτη έγινε ήδη και είναι η εγγύηση του EFSF για τα νέα ομόλογα. Το δεύτερο βήμα θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, όταν και θα καθορισθούν οι όροι της
ανακεφαλαιοποίησης. Το τρίτο βήμα θα γίνει μέχρι τέλος του χρόνου, και είναι αυτό των «σαρωτικών» συγχωνεύσεων στον κλάδο

Στόχος της ΕΚΤ και της ΤτΕ είναι από την ανακεφαλαιοποίηση να προκύψουν «νέες» και «ισχυρές» τράπεζες, οι οποίες θα απορροφήσουν τις μη υγιείς τράπεζες και θα μπορούν να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους και φυσικά το μάνατζμεντ
Ανοιξε ο δρόμος για την πλήρη αναμόρφωση του τραπεζικού χάρτη, λένε οι τραπεζίτες, εκτιμώντας ότι σύντομα θα μείνουν τρεις και στην καλύτερη περίπτωση τέσσερις τράπεζες.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μπει σε τροχιά πλήρους αναμόρφωσής του. Η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα Αττικής, οι μικρές τράπεζες (FBBank, Proton, Probank) και η συντριπτική πλειονότητα των συνεταιριστικών θα μπουν σε διαδικασία συγχώνευσης.
Το πρώτο βήμα για την πλήρη αναμόρφωση του τραπεζικού χάρτη έγινε ήδη και είναι η εγγύηση του EFSF για τα νέα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες, ώστε να αποτιμηθούν στο 100% της αξίας τους και να περιοριστούν οι ζημιές από το PSI.
Το δεύτερο βήμα θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, όταν και θα καθορισθούν λεπτομερώς οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης.
Το τρίτο βήμα θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου και είναι αυτό των «σαρωτικών» συγχωνεύσεων στον κλάδο.
Και φυσικά μέχρι το τέλος του χρόνου οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες πώλησης των θυγατρικών τους στο εξωτερικό καθώς και όλων των μη χρηματοοικονομικών συμμετοχών τους, όπως για παράδειγμα είναι το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα της Βουλιαγμένης, που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, ή του ξενοδοχείου Χίλτον, που είναι ιδιοκτησία της Alpha Bank.
Στόχος της τρόικας αλλά και της ΕΚΤ είναι μέχρι το τέλος του έτους, που θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης, να έχει «ξεκαθαρίσει» το τοπίο σε επίπεδο συγχωνεύσεων. Στην Ελλάδα θα μείνουν λίγες μεγάλες τράπεζες
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η ΕΚΤ έχει βάλει στο τραπέζι το ζήτημα της συγκέντρωσης του κλάδου μέσα στο 2012. Στόχος της ΕΚΤ και της ΤτΕ είναι από την ανακεφαλαιοποίηση να προκύψουν «νέες» και «ισχυρές» τράπεζες, οι οποίες θα απορροφήσουν τις μη υγιείς τράπεζες και ότι θα μπορούν να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους και φυσικά το μάνατζμεντ.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει ζητήσει οι ισολογισμοί και τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών να κριθούν με όρους ακόμα αυστηρότερους, από αυτούς που έχει θέσει η BlackRock, αφού θεωρείται δεδομένο ότι οι πιέσεις που θα δεχθούν τα επόμενα χρόνια θα είναι ιδιαίτερα έντονες.Στόχος είναι να παραμείνουν στη χώρα 3 με 4 ισχυρές τράπεζες.
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου