Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.Τροχάδην για διαρροές και «γκρίζες ζώνες»


Ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε από τους υποψήφιους βουλευτές να δώσουν τη μάχη μέσω της προσωπικής επικοινωνίας με τους πολίτες
Στον «επαναπατρισμό» των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι έχουν στραφεί προς τα κόμματα της Αριστεράς στοχεύει η Ιπποκράτους. Προβληματισμός για τα χαμηλά ποσοστά σε Β' Αθήνας και Β' Πειραιά
Ενα μεγάλο στοίχημα σε ελάχιστο χρόνο καλείται να πετύχει το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ανατρέψει τα αρνητικά δημοσκοπικά δεδομένα.

Είναι πασιφανές ότι το στοίχημα αυτό περνά μέσα από τις εκλογές -σε τρεις εβδομάδες από σήμερα!- και αφορά κυρίως την ιλιγγιώδη «ταχύτητα» που πρέπει να αναπτύξει το ΠΑΣΟΚ για να προλάβει την επαναπροσέγγιση πληθυσμιακών ομάδων που «μετανάστευσαν» μαζικά σε όμορους πολιτικούς χώρους.
Η επιστροφή των «ατάκτων» είναι μία από τις φράσεις που επαναλαμβάνουν καθημερινά πλέον τα στελέχη της Ιπποκράτους, που έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση των τάσεων ανά... ώρα.
Ο λόγος απλός αλλά και σύνθετος ταυτόχρονα. Παρακολουθώντας τις τάσεις των γκάλοπ, έχουν έναν πρώτο «μπούσουλα» για την προεκλογική τακτική ανά περιοχή, εστιάζοντας στα «ειδικά» προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Από το 2009 μέχρι σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ άρχισε σταδιακά να εγκαταλείπει την τελευταία πολιτική του επιλογή - είτε δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει άλλα κόμματα είτε παραμένοντας στη δεξαμενή των αναποφάσιστων επί πολλούς μήνες.
Στο επιτελείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, γνωρίζουν καλά ότι αν και οι «άτακτοι» ψηφοφόροι του φλερτάρουν περισσότερο με τα εξ αριστερών του κόμματα, την ίδια στιγμή διαπιστώνουν ότι η κινούμενη άμμος οδηγεί ένα κομμάτι ψηφοφόρων ακόμη και προς το κόμμα του κ. Καμμένου ή τη «Χρυσή Αυγή».
Το σίγουρο είναι ότι, τηρουμένων των αναλογιών, οι μικρότερες διαρροές του ΠΑΣΟΚ είναι προς τη Νέα Δημοκρατία, που επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα χαμηλής συσπείρωσης, παρότι ο αρχηγός της κάνει λόγο για τον στόχο της γαλάζιας αυτοδυναμίας.
Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, αισιοδοξούν και πιστεύουν ότι μπορεί να είναι μικρό το χρονικό διάστημα που έχουν στη διάθεσή τους για να ανατρέψουν τις δημοσκοπικές τάσεις, αλλά έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να προσεγγίσουν αποτελεσματικά τους πολίτες, ζητώντας τους να ακούσουν προσεκτικά τους υποψήφιους βουλευτές ανά νομό για το Εθνικό Σχέδιο του κόμματος.
Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η σχετική αναφορά του κ. Βενιζέλου κατά την προχθεσινή ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Κάνοντας άνοιγμα στους δυσαρεστημένους και «θυμωμένους» ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (καθώς και στους αναποφάσιστους) παραίνεσε τους υποψήφιους βουλευτές του να δώσουν τη μάχη όχι μόνο μέσω των ΜΜΕ, αλλά κυρίως μέσω της προσωπικής επικοινωνίας τους με τους πολίτες.
Ετσι το κεντρικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα ακολουθήσει και ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, προβλέπει περιοδείες ανά την Ελλάδα, ομιλίες σε κλειστούς χώρους (γήπεδα κ.ά.) και «περιηγήσεις» σε πόλεις και χωριά, ειδικά στους νομούς που το κόμμα καταγράφει πολύ μικρό ποσοστό συσπείρωσης (π.χ. στη Δυτική Θεσσαλία και Μακεδονία, στην Ηπειρο κ.α.).
Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη «γκρίζα ζώνη» του ΠΑΣΟΚ διαχέεται στο μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Το υψηλό ποσοστό ανεργίας, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων σε συνδυασμό με τους φόρους για την ακίνητη περιουσία φαίνεται ότι αποτελούν τους βασικούς λόγους που πολλοί ψηφοφόροι του 2009 στέλνουν αρνητικά μηνύματα προς την Ιπποκράτους.
Βάσει όλων των τελευταίων γκάλοπ, το αρνητικό ρεκόρ του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται στις δυτικές συνοικίες της Β' Αθήνας (Περιστέρι, Αιγάλεω κ.α.) και της Β' Πειραιά.
Με ποιες συγκεκριμένες κινήσεις θα επιχειρήσουν τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων του 2009;
Για να ανακόψουν τη διαρροή προς τη ΔΗΜΑΡ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και του κόμματος της κυρίας Κατσέλη, πρόκειται να αξιοποιήσουν στην πρώτη γραμμή στελέχη που «παραδοσιακά» έχουν τη δυνατότητα διείσδυσης στους πολίτες από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο.
Οι επιστροφές
Προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμούν ότι θα λειτουργήσει η επιστροφή στις λίστες της Β' Αθήνας των κ. Μιλένας Αποστολάκη και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου αλλά και η κάθοδος εκεί για πρώτη φορά των κ. Ρέππα, Ραγκούση και της αντιπροέδρου της Βουλής, Ροδούλας Ζήση (εκλεγόταν επί πολλά χρόνια στη Μαγνησία).
«Είναι εκλογές λόγου», τονίζει ο κ. Βενιζέλος, θέλοντας να πείσει τους υποψηφίους και τα στελέχη ότι το... κύμα φυγής προς τα μικρότερα κόμματα θα ανακοπεί από τη στιγμή που οι πολίτες αρχίσουν να απομακρύνονται από τη... λογική του θυμικού. «Οταν αρχίσουν να ακούν για το Εθνικό Σχέδιο και το νέο φορολογικό σύστημα που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ, τότε θα ξεκινήσουν και τη σύγκριση.
Εμείς όμως δεν πρόκειται να χαϊδέψουμε αυτιά και να πούμε ότι θα είναι εύκολα τα πράγματα την επόμενη μέρα. Ο Γολγοθάς δεν τελειώνει», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος, θεωρώντας ότι ο Ευ. Βενιζέλος θα κερδίσει στη σύγκριση με τον κ. Αντ. Σαμαρά, που συνεχίζει με την ίδια συχνότητα τις κυβιστήσεις στρατηγικής.
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Πρώτοι σταθμοί Καλλιθέα και Κρήτη
Η εκστρατεία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έχει βασικό στόχο να μιλήσει στους πολίτες για την ανάγκη να είναι το ΠΑΣΟΚ το πρώτο κόμμα για να λάβει πρώτο τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας την επόμενη μέρα των εκλογών. Ο πρώτος «σταθμός» είναι η Καλλιθέα, όπου ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει την προσεχή Πέμπτη στο γήπεδο του «Μίλωνα».
Την Παρασκευή θα μιλήσει στο Ηράκλειο, όπου θα είναι υποψήφιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για να τιμήσει την παραδοσιακή σχέση εμπιστοσύνης που δείχνουν οι Κρήτες στο κόμμα του.
Το Σάββατο θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο και τα Χανιά, ενώ την Κυριακή θα ταξιδέψει για την Κοζάνη και τα Γιάννενα.
Ο σχεδιασμός της Ιπποκράτους προβλέπει επίσης συνεντεύξεις Τύπου και συναντήσεις με τοπικούς φορείς σε κάθε πόλη όπου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να μιλήσει.
Τα ντιμπέιτ
Ανοιχτό δε παραμένει το ερώτημα για τα «2+2» ντιμπέιτ που έχει προτείνει - δηλαδή δύο μονομαχίες με τον Αντ Σαμαρά και άλλες δύο αντιπαραθέσεις με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου