Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Μόλις Εννέα οδοντίατροι του ΕΣΥ για όλο το ν. Σερρών


Κεντρική Μακεδονία Μόλις Εννέα οδοντίατροι του ΕΣΥ για όλο το ν. Σερρών

Είναι γνωστό ότι ο Νομός Σερρών είναι ο πιο πολυπληθής, με αυξημένες ανάγκεςσε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Στο Νομό Σερρών υπηρετούν εννέα οδοντίατροι του ΕΣΥ, εκ των οποίων οι οκτώ είναι διορισμένοι σε Κέντρα Υγείας.

Οι οδοντίατροι των Κέντρων Υγείας, με ανακοίνωσή τους τονίζουν ό,τι: παρέχουν υπηρεσίας πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλο τον πληθυσμό της περιφέρειας (100.000), ενώ παράλληλα υλοποιούν προγράμματα πρόληψης της στοματικής υγείας σε παιδιά ηλικίας έως 18 ετών.



Στο πλαίσιο των προληπτικών προγραμμάτων εξυπηρετείται ο μαθητικός πληθυσμός

και κατά τις απογευματινές ώρες, στη διάρκεια των μικτών εφημεριών πουπραγματοποιούνται στα Κέντρα Υγείας, παράλληλα με την κάλυψη εκτάκτων περιστατικών που αφορούν την περιοχή των Κέντρων Υγείας.

Κατά τους τελευταίους 14 μήνες οι οδοντίατροι της περιφέρειας εφημερεύουνεπιπρόσθετα και στο οδοντιατρείο του νοσοκομείου με ενεργείς εφημερίες, που σημαίνει συνεχή, 24ωρη παρουσία του οδοντιάτρου στο νοσοκομείο.

Πρόσφατα, μετά από ενέργειες της διοίκησης, καταργήθηκαν τα προγράμματα μικτών εφημεριών των οδοντιάτρων στα Κέντρα Υγείας και μεταβλήθηκε με δραματικό τρόπο το πρόγραμμα εφημεριών του οδοντιατρείου του νοσοκομείου. Η πλήρης κατάργηση της εφημέρευσης των οδοντιάτρων στην μεγαλύτερη της Βόρειας Ελλάδας επικράτεια του Νομού Σερρών, και πρώτης πανελλαδικά σε αριθμό χωριών, οδηγεί στην διακοπή πρόσβασης μεγάλου μέρους του αγροτικού πληθυσμού σε οδοντιατρικές υπηρεσίες και στη γενικότερη υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης σε 100.000 φορολογούμενους πολίτες της περιφερειακής ενότητας Σερρών.

Επιπλέον, βάσει του νέου συστήματος εφημέρευσης στο νοσοκομείο, τίθεται σεεφαρμογή η εφημερία ετοιμότητας, η οποία είναι ανέφικτη για τους παρακάτω λόγους:1.Δεν είναι δυνατόν σε κλινική ειδικότητα του χειρουργικού τομέα ο μοναδικός εφημερεύων να βρίσκεται σε μικτή εφημερία ή εφημερία ετοιμότητας, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει συνεχής, 24ωρη παρουσία του οδοντιάτρου, έτσι ώστε να αντιμετωπίζει άμεσα τα περιστατικά όλου του Νομού.2.Πολλοί από τους υπηρετούντες οδοντίατρους της περιφέρειας διαμένουν εκτός της πόλης των Σερρών και του Νομού, κοντά στην περιοχή ευθύνης των Κέντρων Υγείας που υπηρετούν. Ενώ κάποιοι από αυτούς δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτη η εφαρμογή της εφημερίας ετοιμότητας.Δηλαδή η "εφημερία" ετοιμότητας μόνο κατ' επίφαση είναι εφημερία.

Για τους παραπάνω λόγους επιβάλλεται η μετατροπή όλων των εφημεριών τουοδοντιατρείου του νοσοκομείου σε ενεργείς εφημερίες και η διατήρηση του προϋπάρχοντος συστήματος εφημέρευσης στα Κέντρα Υγείας, ώστε να καλυφθεί ο πληθυσμός της περιφέρειας, και πρωτίστως ο μαθητικός. Ας απαντήσει κάποιος, γιατί στην περιφερειακή ενότητα Σερρών το κονδύλι των εφημεριών που δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας είναι το 67% του μέσου όρου που δόθηκε σε όλη τη χώρα.!! Έχοντας μάλιστα τη μικρότερη δαπάνη ανα κάτοικο σε όλη τη βόρεια Ελλάδα (1,59?/κάτοικο το μήνα), με μέγιστη στην Ευρυτανία (4,88?/κάτοικο το μήνα) . Μήπως εδώ στις Σέρρες έχουμε βρεί το μυστικό να μην χρειαζόμαστε ιατρική υποστήριξη μετά το μεσημέρι; 'Η μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

Το νέο πρόγραμμα εφημεριών στο Νομό Σερρών υποβαθμίζει την ποιότητα παροχήςοδοντιατρικών υπηρεσιών και συντελεί στην άνιση μεταχείριση των οδοντιάτρων μεταξύ λοιπών ιατρικών ειδικοτήτων. Ας επισημανθεί ότι στους λοιπούς Νομούς της επικράτειας συνεχίζεται κανονικά και χωρίς εκπτώσεις το έργο των οδοντιάτρων του ΕΣΥ, δημιουργώντας πρόσθετα ερωτηματικά

Οι οδοντίατροι των Κέντρων Υγείας

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου