Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Δήμαρχοι θα κάνουν κατάληψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης

Σε κινητοποιήσεις και σε εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού προχωρά η ΠΕΔΚΜ, με σκοπό να ακυρώσει στην πράξη την πρωτοφανή, προσχεδιασμένη και καλά οργανωμένη προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας, όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει. Το Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ αποφάσισε ομόφωνα στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, την Μεγάλη Τρίτη το μεσημέρι να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αιρετών της Περιφέρειας και συμβολική κατάληψη στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, ως εκπροσώπου της Κεντρικής Εξουσίας στην περιοχή ευθύνης της. Στην κινητοποίηση έχουν κληθεί να συμμετέχουν όλοι οι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι και μέλη Δημοτικών Συμβουλίων των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση αλλά και πολίτες.
Παράλληλα, αμέσως μετά το Πάσχα, θα διοργανώσει εκδήλωση ενημέρωσης των ΜΜΕ, των φορέων και του κοινού, για να παρουσιάσει με ξεκάθαρο τρόπο τις θέσεις και τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, που σήμερα βιώνει μία πρωτοφανή απαξίωση και υποβάθμιση.
Το Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ αποφάσισε επίσης ομόφωνα να προτείνει στο ΔΣ της ΚΕΔΕ τη σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου αμέσως μετά τις εκλογές, εφόσον αυτές διενεργηθούν μέσα στον Μάιο ή το νωρίτερο δυνατό, εφόσον προκηρυχθούν αργότερα. Στο συνέδριο αυτό όλοι οι Δήμαρχοι θα πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους για να διεκδικήσουν τα δίκαια της Αυτοδιοίκησης και να υπερασπιστούν την υπόστασή των δήμων όλης της χώρας.
Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ΔΣ εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔΚΜ να διερευνήσει όλες τις πιθανότητες προσφυγής στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια τόσο για τα οικονομικά ζητήματα όσο και τα θεσμικά.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι: «Το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ εκτιμά ομόφωνα ότι η υποβάθμιση και η απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεθοδεύεται κυρίως μέσω:
Της δραστικής περικοπής των πόρων της Αυτοδιοίκησης, που φτάνει στο 40% σε σχέση με το 2008.
Της απαξίωσης του ρόλου της στην ελληνική κοινωνία, που προωθείται μέσα από νομοθετήματα και αποφάσεις της Κεντρικής Εξουσίας, από την προετοιμασία των οποίων απουσιάζουν παντελώς τα συλλογικά όργανα της ΤΑ.
Η διασπορά κατασκευασμένων ειδήσεων, ισχυρισμών και κειμένων, όπως έγινε πρόσφατα με την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που οδηγούν τον έλληνα πολίτη στο παντελώς λανθασμένο και αβάσιμο συμπέρασμα ότι στους Δήμους επικρατεί όργιο αυθαιρεσιών, κακοδιοίκησης και σκανδάλων».

«Η Αυτοδιοικητική Οικογένεια δεν αντέχει άλλο αυτήν την απαξίωση και υποβάθμιση. Ενώ αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας, με διαδρομή και προϊστορία προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης και εξυπηρέτησης του έλληνα πολίτη, συνεχώς βάλλεται άδικα και αδικαιολόγητα. Για το λόγο αυτό αντιδρούμε και κινητοποιούμαστε για να πληροφορήσουμε την ελληνική κοινωνία ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί. Οι λειτουργοί της Αυτοδιοίκησης, ενώ προσφέρουν ένα ιεραποστολικό έργο, μέσα από τεράστιες δυσκολίες αντί να αποτελούν παράδειγμα αποτελεσματικότητας βάλλονται συνεχώς», σημείωσε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Οι θέσεις του Προέδρου της ΠΕΔΚΜ για το θέμα αναπτύχθηκαν σε ειδική δήλωση που έκανε μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Για τον ΦΟΔΣΑ
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΠΕΔΚΜ, την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τη συγκρότηση και τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) μέσα από έναν καλά προετοιμασμένο και εξαντλητικό διάλογο με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μέσα από βιαστικές και επείγουσες διαδικασίες, ζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στην ίδια συνεδρίαση του.

Τα μέλη του συζήτησαν επί μακρόν για τις διατάξεις οι οποίες έχουν ήδη εισαχθεί στη Βουλή, ενώ έδωσαν τη δυνατότητα και σε εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων στο Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης να αναπτύξουν τις θέσεις τους.
Εκτενής συζήτηση έγινε για τη διάταξη του νομοσχεδίου που καθορίζει τον συσχετισμό με τον οποίο ένας ΦΟΔΣΑ μπορεί να αποφασίζει τη μετατροπή του σε ΑΕ. Η ΠΕΔΚΜ διαφωνεί κάθετα με την πρόνοια του νόμου, που εισάγει την ποσότητα του προϊόντος (τονάζ). Ομόφωνα ζητά να ισχύσει ως καθοριστική πλειοψηφία αυτή των 3/5 (ή 60%) των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης (είτε Γενικής Συνέλευσης είτε μελών ΔΣ, είτε συνέλευσης μετόχων) να πάρουν απόφαση για την αλλαγή της νομικής μορφής του νομικού προσώπου.
Οι θέσεις της ΠΕΔΚΜ θα σταλούν αμέσως στους ειδικούς αγορητές των κομμάτων, στους κοινοβουλευτικούς τους εκπροσώπους, στο Υπουργείο Εσωτερικών και τα όργανα της Αυτοδιοίκησης.
Μετά τη δημοσιοποίησης της Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και απαντώντας σε δημοσιεύματα παρουσίασης της, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης, έκανε την παρακάτω δήλωση:
"Η συγκεκριμένη έκθεση αποκαλύπτει κάποιες (ολιγάριθμες είναι η αλήθεια) περιπτώσεις διαφθοράς, τις οποίες ασφαλώς και καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα. Άλλωστε τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο δεν κάλυψαν ποτέ αλλά αντίθετα έχουν ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία όσων ελάχιστων επίορκων λειτουργών αποδεδειγμένα παρανόμησαν. Και με ευθύνη της Κεντρικής Εξουσίας και όχι της Αυτοδιοίκησης, κάποιες ολιγάριθμες υποθέσεις, που αφορούσαν κυρίως τους μεγάλους Δήμους της χώρας δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς.
Πρέπει να τονίσουμε ότι ήταν αυτά τα συλλογικά μας όργανα τα οποία ζήτησαν την θεσμοθέτηση του προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο κάθε δαπάνης όχι μόνο όλων των δήμων της χώρας αλλά και όλων των Νομικών Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων που εποπτεύουν.
Επίσης, ο αριθμός των παραβάσεων θα πρέπει να συνυπολογιστεί με το γεγονός ότι η έκθεση αφορά το 2009, δηλαδή χρόνο κατά τον οποίο λειτουργούσαν 1034 δήμοι και κοινότητες σε όλη τη χώρα και όχι 325, όπως σήμερα.
Παράλληλα, όποιος μελετήσει προσεκτικά την Έκθεση θα συνειδητοποιήσει ότι πολλές παραβάσεις προκύπτουν από την πολυνομία και το περιπεπλεγμένο και πολύπλοκο νομικό πλαίσιο που ισχύει, την απλούστευση και κωδικοποίηση του οποίου ζητούμε εδώ και χρόνια.
Όπως επίσης και από τη μη τήρηση διαδικασιών, η οποία όμως οφείλεται στην έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού (νομικοί, οικονομολόγοι, μηχανικοί κλπ) και όχι σε άλλους έκνομους παράγοντες.
Η καταγραφή αυτή, κατά την άποψή μας σχετίζεται άμεσα και με τη διολίσθηση σε πολλές περιπτώσεις, από την πλευρά των Επιτρόπων σε έλεγχο σκοπιμότητας και όχι νομιμότητας.
Σε κάθε περίπτωση, το περιεχόμενο και αυτής της Έκθεσης δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση συμπεράσματα και τίτλους του τύπου «Αδιαφάνεια και διαφθορά στους δήμους».
Δε θα κουραστούμε ποτέ να επαναλαμβάνουμε ότι σε σχέση με τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα, ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πατρίδα μας εμφανίζει πολύ λιγότερα και μικρότερα αρνητικά σημεία. Η προσπάθεια συκοφάντησης ή υποβάθμισης των Δήμων όλης της χώρας δεν είναι σήμερα προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας.
Το τεράστιο έργο που προσφέρει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον κοινωνικό, περιβαλλοντικό, αναπτυξιακό και προνοιακό τομέα δεν ακυρώνεται και δεν αμαυρώνεται.
Η συντριπτική πλειονότητα των δήμων όλης της χώρας παραμένουν ως οι φορείς εκείνοι του Δημοσίου που εξακολουθούν να προφέρουν στον έλληνα πολίτη υψηλού επιπέδου ποιοτικές υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι οι κάθε είδους πόροι τους είναι μειωμένοι κατά 53% σε σχέση με αυτούς που απορρόφησαν το 2009, δηλαδή λιγότεροι κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ ετησίως! Η Αυτοδιοίκηση σήμερα εισπράττει μόλις το 2,6% του κρατικού προϋπολογισμού, ποσοστό που είναι από τα χαμηλότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης αποδεικνύεται με βάση αντικειμενικά στοιχεία, ότι λειτουργεί με συνέπεια, σύνεση, χριστή διαχείριση, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των αρμοδιοτήτων του αφού: τα χρέη από δάνεια όλων των ελληνικών δήμων αντιστοιχούν μόλις στο 0,9% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο της Ευρωζώνης, χαμηλότερο και από αυτό της Γερμανίας! Σήμερα όλοι οι Δήμοι της χώρας έχουν χρέη που αντιστοιχούν μόνο στο 20% του χρέους που έχει μόνο ο ΟΣΕ!".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου