Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ανάβουν τα αίματα μετά την οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών

Ανάβουν τα αίματα μετά την οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών



Νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης φαίνεται ότι αρχίζει παράλληλα με την αντίστροφη μέτρηση για την ημερομηνία των εκλογών. Ο Λουκάς Παπαδημος από την Κύπρο ήταν ξεκάθαρος: «Την απάντηση για το πότε θα γίνουν εκλογές θα τη δώσω όταν επιστρέψω στην Αθήνα την Μεγάλη Εβδομάδα».


Σύμφωνα με πληροφορίες  ο πρωθυπουργός θα δει τον Κάρολο Παπούλια το αργότερο τη Μεγάλη Πέμπτη με πιο πιθανή ημέρα συνάντησης να είναι η Μεγάλη Τετάρτη. Για το Μέγαρο Μαξίμου η ημερομηνία των εκλογών έχει κλειδώσει, είναι η 6η Μαΐου. 



Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης βλέπει τις εκλογές να διεξάγονται ίσως και λίγο αργότερα. «6 Μαΐου πιθανότατα θα προκηρυχθούν εκλογές και αν δεν είναι έξι,  θα είναι λίγο αργότερα. Και αν είναι λίγο αργότερα, εν πάσει περιπτώσει Σάββατο κοντογιορτή», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά από τη Βουλή την Παρασκευή ο κ. Γιαννίτσης.  

Στο Μαξίμου η ανησυχία για τις νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να συζητηθούν στην Ολομέλεια του Σώματος αποτελεί παρελθόν. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών μπήκε για διπλή ανάγνωση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια την Παρασκευή, του υπυργείου Εργασίας θα πάρει σειρά αύριο το βράδυ για να ψηφιστεί την Μεγάλη Τρίτη. Ακόμα και αν η αντιπολίτευση ζητήσει ονομαστικές ψηφοφορίες για όλες τις μνημονιακές τροπολογίες που τα συνοδεύουν, το πρόγραμμα μπορεί να βγεί ως τη Μεγάλη Τετάρτη. 
Όσον αφορά στην απόφαση για τους όρους ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών - θέμα το οποίο εκκρεμεί - η κυβέρνηση τονίζει ότι η διαδικασία για τις τράπεζες η οποία αρχίζει στις 20 Απριλίου δεν σχετίζεται ούτε με τη λειτουργία της Βουλής, ούτε με την προεκλογική περίοδο. «Η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να γίνει και με κλειστή Βουλή», δήλωσε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο Παντελής Καψής και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να ψηφισθεί κάποιος επιπλέον νόμος για την υλοποίησή της».

Η Νέα Δημοκρατία φέρεται πάντως να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί άλλη ημερομηνία πέραν της 6ης Μαΐου. Ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του προεκλογική ομιλία στη Β' Αθήνας ξεκαθάρισε «Έξι Μαϊου οι εκλογές έρχονται. Θέλουν δεν θέλουν κάποιοι. Eμείς δεν φόβομαστε τον λαό, άλλοι κρύβονται». 

Η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας, Αθήνα 9,84 εκφράζει το φόβο ότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι εκλογές να μεταττεθούν για το 2013. Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνει κάλεσμα σε ΚΚΕ, Δημοκρατική Αριστερά και Οικολόγους Πράσινους για κοινή κάθοδο στις μονοεδρικές.  «Εμείς δηλώνουμε εκ των πρότερων ότι δεν θέλουμε παρά μία μόνο από τις οκτώ. Στις υπόλοιπες θα στηρίξουμε τα άλλα κόμματα». Προτείνει δε το ενδεχόμενο να υπήρχε συμφωνία ότι «στις τέσσερις θα στηρίξουμε όλοι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, στις δύο της ΔΗΜΑΡ, σε μια των Οικολόγων και σε άλλη μια του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει χαρατηριστικά. 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, ζήτησε όσο το δυνατό συντομότερα εκλογές και αποκλείει κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. «Ας προσδιορίσουν τις εκλογές να τελειώνουμε», διαμηνύει  ο πρόεδρος τους ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο Πάνος Καμμένος στρέφεται κατά των μνημονιακών κομμάτων, η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει ότι «δεν συμβιβαζόμαστε και διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο». 

Δηλώσεις που γίνονται σε προεκλογικούς ρυθμούς και σε ιδιαίτερα ρευστό ως προς τα εκλογικά αποτελέσματα πεδίο. Με τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να αδυνατούννα συγκεντρώσουν αυτοδυναμία και νέα πολιτικά σχήματα να κερδίζουν έδαφος. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων του Σαββατοκυριάκου ήταν ξεκάθαρα: Σταθερά μπροστά η ΝΔ με εκπλήξεις και ανατροπές τα υπόλοιπα κόμματα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι αν επαληθευθούν τα γκάλοπ δεν θα ξέρουμε ούτε πού πάμε ούτε για ποια χώρα μιλάμε. Την ίδια ώρα έκδηλη είναι η ανησυχία από τους ξένους με τα σενάρια συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να οδηγ
ούνται σε δημοσκοπικό ναυάγιο.
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου