Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

«ΚΑΠΝΟΣ» 2,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ.Κατάρρευση για τράπεζες και χρηματιστήρια


Κατάρρευση για τράπεζες και χρηματιστήρια
Η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε ελεύθερη πτώση τον γενικό δείκτη, που έκλεισε με απώλειες 3,62% στις 620,54 μονάδες. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι περαιτέρω συρρίκνωση θα σημάνει την είσοδο του δείκτη σε «αχαρτογράφητες» περιοχές
Στις «φλόγες» της αβεβαιότητας καίγεται το ελληνικό Χρηματιστήριο και παράλληλα αναμένει μια πολιτική πυροσβεστική παρέμβαση που θα σβήσει τη φωτιά της ακυβερνησίας.

Ισχυροί τριγμοί παρατηρούνται την ίδια ώρα στα χρηματιστήρια ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, ενώ ασφυκτικές πιέσεις δέχεται το ευρώ, που χθες υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κάτω από το όριο των 1,30 δολαρίων. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο γενικός δείκτης έκανε νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των τελευταίων 20 ετών. Ειδικότερα, με «βουτιά» 5,26% υποχώρησε έως και τις 610,23 μονάδες.
Στη λήξη των συναλλαγών η κατάσταση βελτιώθηκε εν μέρει χάρη σε μία ψύχραιμη ομάδα επενδυτών που προχώρησε σε επιλεγμένες τοποθετήσεις. Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες ύψους 3,62% στις 620,54 μονάδες.
Κατάρρευση για τράπεζες και χρηματιστήρια
Το «συμμάζεμα» της αγοράς έγινε με τον τίτλο του ΟΠΑΠ, ο οποίος έχασε μόλις 0,32%, ενώ ενδοσυνεδριακά έπεφτε έως 3,8%. «Πλάτη» έβαλε και η μετοχή των ΕΛΠΕ, αφού οι ζημιές ύψους 3,45% περιορίστηκαν στο 0,96%.
Η μετοχή της εταιρείας Motor Oil ενισχύθηκε κατά 0,18% και ο τίτλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχε άνοδο κατά 1,91%.
Είναι, όμως, γεγονός ότι μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις από τη Σοφοκλέους έγιναν? καπνός περί τα 2,2 δισ. ευρώ! Από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών (11 Απριλίου) η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μειώθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται πλέον στα 20,3 δισ. ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τεχνικά ο γενικός δείκτης βρίσκεται ένα στάδιο πριν εισέλθει σε αχαρτογράφητες περιοχές. Η περιοχή των 620 μονάδων θεωρείται ακόμη ισχυρή, ενώ στην περίπτωση που διασπαστεί, τεχνικά είναι αδύνατο να εντοπιστούν οι επόμενες περιοχές στήριξης.
Δοκιμασία
Εκτιμούν ακόμη ότι πολύ σύντομα θα δοκιμασθούν οι κατώτατες τεχνικές στηρίξεις των μετοχών των τραπεζών του περασμένου Ιανουαρίου. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είχε υποχωρήσει σε 1,29 ευρώ. Χθες η τιμή της έκλεισε στα 1,42 ευρώ με πτώση κατά 8,39%. «Βουτιά» έως 15% έκαναν οι μετοχές των Alpha Bank, Κύπρου και Eurobank.
Ο αριθμός των μετοχών που άλλαξαν χέρια ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια και η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 5,8 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο της αγοράς με κέρδη έκλεισαν μόλις 41 μετοχές, 103 με ζημιές και 138 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο τζίρος ανήλθε σε 41,7 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως χθες πολλές ήταν οι τηλεφωνικές κλήσεις που δέχθηκαν τα τραπεζικά στελέχη από πελάτες ύστερα από τις δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλη.
Μάλιστα τα τραπεζικά στελέχη, επαναλαμβάνοντας πως οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς και ότι πάντα χρησιμοποιούνταν για τη χορήγηση δανείων, επεσήμαναν πως ο κ. Στρατούλης με τις δηλώσεις του δημιούργησε προσδοκίες ότι θα μπορούσαν να δοθούν νέα δάνεια χρησιμοποιώντας τις υφιστάμενες εγχώριες καταθέσεις.
Τόνιζαν πως ήδη ο λόγος δανείων προς καταθέσεις (στο σύνολο των τραπεζών) διαμορφώνεται στο 135%. Δηλαδή το σύνολο των δανείων ξεπερνά κατά περίπου το 1/3 το σύνολο των καταθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των υφιστάμενων καταθέσεων ήδη χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση μέρους των δανείων που έχουν συναφθεί στο παρελθόν μεταξύ των ελληνικών τραπεζών με τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις.
Ν. Θεοδωρόπουλος - Κ. Κοσμά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου