Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ.Νέο πειθαρχικό δίκαιο στον δημόσιο τομέα


Νέο πειθαρχικό δίκαιο στον δημόσιο τομέα
Για πρώτη φορά καταγράφεται ο πλήρης κατάλογος των 26 πειθαρχικών αδικημάτων
Σε εφαρμογή τέθηκε το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων αμέσως μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 54/Α'/14-03-2012). Με το νέο πειθαρχικό δίκαιο επισπεύδονται οι διαδικασίες για την άμεση απόδοση της δικαιοσύνης, αυστηροποιούνται οι ποινές και συγκροτούνται πειθαρχικά συμβούλια χωρίς τη συμμετοχή των συνδικαλιστών. Αφορά το σύνολο των μονίμων και αορίστου χρόνου δημοσίων υπάλλήλων στα υπουργεία, στα ΝΠΠΔ και στους ΟΤΑ.

Με την εφαρμογή των νέων διατάξεων θα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία όσοι υπάλληλοι στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης ακόμα και όσοι παραπέμπονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της υπεξαίρεσης περί την υπηρεσία, της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια, της ασέλγειας με κατάχρηση εξουσίας ή της πορνογραφίας ανηλίκων.
Για πρώτη φορά καταγράφεται ο πλήρης κατάλογος των 26 πειθαρχικών αδικημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η παράβαση των διατάξεων περί προσλήψεων, η μη τήρηση του ωραρίου και η παράβλεψη του προϊσταμένου να ελέγξει την τήρησή του, η άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος, η έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία, η απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ιδίου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου, η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας, η παράβαση της υποχρέωσης εχεμύθειας, η αδικαιολόγητη προτίμηση νεότερων υποθέσεων με παραμέληση παλαιότερων.
Το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο βάζει τέλος και στις μακροχρόνιες διαδικασίες απόδοσης ποινών. Η ΕΔΕ θα ολοκληρώνεται εντός 2 μηνών, ενώ ο προϊστάμενος που δεν θα επιβάλλει πειθαρχική ποινή, θα ελέγχεται και ο ίδιος πειθαρχικά. Για τα σοβαρά αδικήματα αυξάνεται ο χρόνος παραγραφής από 5 σε 7, ακόμα και σε 10 χρόνια.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου