Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Αντιμέτωπος με το θυμό των ξένων ο Στουρνάρας



Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει πολλές επιλογές. Στο πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντήσει τους συναδέλφους του υπουργούς  στο "παρθενικό" του Eurogroup ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, γνωρίζει ότι θα είναι όλα δύσκολα.

"Περιμένω ότι θα πέσει ξύλο" ἑλεγε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς αναμένει ότι θα συναντήσει πολλές δυσκολίες, αφού στην κυριολεξία οι ξένοι υπουργοί έχουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση από πλευράς ενδιαφέροντος. 



Μαζί του θα είναι και οι άνθρωποι της Τρόικας, οι οποίοι διαπίστωσαν, συμφώνα με πληροφορίες του protothema.gr, τουλάχιστον 100 καθυστερήσεις σε καίριους τομείς της οικονομίας (αποκρατικοποιήσεις, καταπολέμηση φοροδιαφυγής κλπ). 

Οι κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς αναμένεται να ενημερώσουν σχετικά το Eurogroup.  

«Θα προτείνουμε χρονική μετάθεση του προγράμματος και πέραν του 2014, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω ύφεση» δήλωσε την Κυριακή στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας. Τόνισε όμως ότι «η δυσκολία αυτής της επιμήκυνσης είναι ότι θα απαιτήσει πρόσθετη χρηματοδότηση και γι' αυτό η διαπραγμάτευση χρειάζεται να έχει συναινετικό χαρακτήρα».

Ο υπουργός έσπευσε να υπογραμμίσει σε όσους αμφισβητούν την προωθούμενη οικονομική πολιτική, ότι «χωρίς τη χρηματοδότηση το επίπεδο της ευημερίας στη χώρα θα επιστρέψει στα επίπεδα του 1960». 

Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι «φαίνεται να υπάρχει ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής και διαπραγματευτικής συμπεριφοράς, που μπορεί να είναι αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα», αρκεί να υπάρξει ρεαλισμός για την επανάκτηση της αξιοπιστίας μας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Στη συνεδρίαση του Εurogroup θα συζητηθούν το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, η βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες, το αίτημα της Κύπρου για υπαγωγή στο μηχανισμό στήριξης, καθώς και τα ζητήματα της κοινής εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών και της χρήσης των κεφαλαίων από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Η διαδικασία διευθέτησης των παραπάνω θεμάτων θα μπορούσε να κρατήσει μήνες, δεδομένων των διαφωνιών που έχουν ανακύψει μεταξύ των χωρών - μελών της ζώνης του ευρώ.

Στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μεγαλύτερο ρόλο στην εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών και να χρησιμοποιήσουν τα ταμεία διάσωσης της ευρωζώνης, για να μειωθεί το κόστος δανεισμού των χωρών. 

Ο οίκος Moody's χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών, επιτρέποντας να περιοριστούν οι κίνδυνοι, αλλά με αυξημένο κόστος για τις πλουσιότερες χώρες της ευρωζώνης.

Κρίσιμα σημεία, όμως, της συμφωνίας αυτής έμειναν αδιευκρίνιστα, ενώ σκληραίνει η στάση των σκληροπυρηνικών χωρών, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία. 

«Υπάρχει πρόβλημα με τη Φινλανδία. Υπάρχει και με την Ολλανδία, αλλά και με τη Γερμανία» δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις ορισμένων χωρών στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, καθώς και στην απροθυμία της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, να στηρίξει τους εταίρους της, χωρίς να συνοδεύει τη βοήθεια με αυστηρές προϋποθέσεις. «Δεν βλέπω να διαμορφώνεται ένα πακέτο τη Δευτέρα. Θα εργάζονται έως το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου στα θέματα αυτά» είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος συμμετέχει στην προετοιμασία της συνόδου του Eurogroup.

Σε δηλώσεις που αντικατοπτρίζουν τη σκληρή στάση της Φινλανδίας, η υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, υποστήριξε ότι η Φινλανδία θα προτιμούσε να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, παρά να πληρώσει τα χρέη άλλων χωρών του ευρώ. «Η Φινλανδία έχει δεσμευτεί ότι θα είναι μέλος της ευρωζώνης και θεωρούμε ότι το ευρώ είναι χρήσιμο για τη Φινλανδία» δήλωσε η κυρία Ουρπιλάινεν στην εφημερίδα «Kauppalehti», προσθέτοντας όμως ότι «η Φινλανδία δεν πρόκειται να παραμείνει στο ευρώ με οποιοδήποτε κόστος και είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια».

Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί και το αίτημα χρηματοδότησης της Κύπρου, αλλά δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος. Οπως είπε, αυτή τη στιγμή έχει πάει στην Κύπρο μια διερευνητική αποστολή της Τρόικας, προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής κατάσταση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα, διαδικασία που αναμένεται να πάρει χρόνο.

Ο ίδιος αξιωματούχος διαχώρισε την περίπτωση της Κύπρου από αυτή της Ισπανίας, τονίζοντας ότι «σχετικά με την Ισπανία έχουμε εικόνα και αφορά τη στήριξη του τραπεζικού τομέα. Αντίθετα, για την Κύπρο στην παρούσα φάση δεν γνωρίζουμε τίποτα» είπε, προσθέτοντας ότι οι διαρθρωτικές ανισορροπίες δεν είναι καθόλου αμελητέες. 

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλής, τόνισε ότι η κυπριακή οικονομία -που είχε ως βασικούς πυλώνες την αγορά στέγης και τον τομέα υπηρεσιών- δεν θα αντιμετώπιζε τόσο σοβαρά προβλήματα, εάν δεν είχε ληφθεί η απόφαση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου