Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Euro: Το μισθολόγιο των ομοσπονδιακών προπονητών Από τον χρυσοπληρωμένο Αντβοκατ ως τον πιο... κακοπληρωμένο Μπίλιτς


Euro: Το μισθολόγιο των ομοσπονδιακών προπονητών
«Ουκ εν τω πολλώ το ευ» έλεγε ο αρχαίος ημών πρόγονος Σωκράτης. Το διαπίστωσαν οι Ρώσοι μετά την ήττα από την Ελλάδα και τον αποκλεισμό τους από το Euro 2012, φωνάζοντας εκ των υστέρων ότι ο (ολλανδός) προπονητής που επέλεξαν να οδηγήσει την ομάδα τους στην κορυφαία ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση ενδιαφερόταν πρωτίστως για τον τραπεζικό λογαριασμό του! Ο δικός «μας» Πορτογάλος Φερνάντο Σάντος των 450.000 ευρώ ετησίως έβγαλε νοκ άουτ τον Ολλανδό Ντικ Αντβοκατ τον οποίο οι ρώσοι νεόπλουτοι πλήρωναν με 7 εκατ. ευρώ ετησίως!
Ο αποτυχημένος εκ του αποτελέσματος κόουτς Αντβοκατ (ήδη είχε κλείσει ν' αναλάβει την Αϊντχόφεν) ήταν μακράν ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στο Euro 2012. Στον λογαριασμό του εισέρρεε ετησίως... ισόποσο με το 1/3 των συνολικών αμοιβών των 16 προπονητών της διοργάνωσης, οι οποίες ανέρχονται σε 24,35 εκατ. ευρώ.

Οι Ρώσοι με τα 7 εκατ. ευρώ που έδιναν στον κόουτς Αντβοκατ θα μπορούσαν να προσλάβουν 10 από τους 16 προπονητές του Euro 2012 και να τους περισσέψουν και 350.000 ευρώ! Τον θριαμβευτή Ισπανό Βιθέντε ντελ Μπόσκε που αμείβεται από την ομοσπονδία της χώρας του με 1,5 εκατ. ευρώ, τον Πορτογάλο Πάουλο Μπέντου που εισπράττει επίσης 1,5 εκατ., τον (παραιτηθέντα) Γάλλο Λοράν Μπλαν με 1,2 εκατ., τον Ουκρανό Ολεγκ Μπλαχίν που γνωρίζει άριστα και τη ρωσική νοοτροπία με 600.000 (σε δολάρια παρακαλώ και όχι σε ευρώ), τον Φερνάντο Σάντος ο οποίος εισπράττει 450.000 ευρώ από την ΕΠΟ και θα πάρει τώρα αύξηση περί τις 200.000 ευρώ, τον Σουηδό Ερικ Χάμπρεν με 400.000 ευρώ, τον Δανό Μόρτεν Ολσεν με 390.000 ευρώ, τον ΠολωνόΦράντσισεκ Σμούντα με 300.000 ευρώ, τον Τσέχο Μίχαλ Μπίλεκ με 200.000 ευρώ και τον Κροάτη Σλάβεν Μπίλιτς με 160.000 ευρώ.

Ο νεοπλουτισμός των Ρώσων φάνηκε και στην περίπτωση του Μπίλιτς. Το ταλέντο του ανακάλυψαν τα σαΐνια της Λοκομοτίβ Μόσχας προσφέροντάς του τριετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 3 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις ο κροάτης κόουτς μετακομίζοντας από το Ζάγκρεμπ στη Μόσχα αύξησε τα εισοδήματά του 19 φορές! Δεν πάει καιρός που ένας άλλος ρώσος ολιγάρχης, ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς, έδωσε 15 εκατ. ευρώ στην Πόρτο για να της πάρει τον προπονητή Βίλας Μπόας, τον οποίο έδιωξε οκτώ μήνες αργότερα αποζημιώνοντάς τον με άλλα τόσα. Οι Ρώσοι προφανώς ξοδεύουν τα εκατομμύρια με την ίδια ευκολία που τα βγάζουν...

Οι Αγγλοι, αντίθετα από τους Ρώσους, σταμάτησαν να κάνουν τους κουβαρντάδες. Ως πριν από λίγους μήνες πλήρωναν ετησίως 6,5 εκατ. ευρώ στον Ιταλό Φάμπιο Καπέλοπιστεύοντας ότι με έναν χρυσοπληρωμένο προπονητή θα «κατακτούσαν» το ποδοσφαιρικό Εβερεστ. Τελικά στο Μουντιάλ 2010 με τον κόουτς Καπέλο τα «Λιοντάρια» έφτασαν μόνο ως τους «16» χάνοντας 4-1 από τα «Πάντσερ»! Τώρα στο Euro 2012 με προπονητή τον Αγγλο Ρόι Χόντσον μπορεί να μην τα κατάφεραν καλύτερα (αποκλείστηκαν στους «8» χάνοντας 4-2 στα πέναλτι από τους Ιταλούς), αλλά τουλάχιστον η αγγλική ομοσπονδία γλιτώνει 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς ο νυν τεχνικός αμείβεται με 2 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος μετά τον Αντβοκατ πιο καλοπληρωμένος προπονητής του Euro 2012 ήταν ο Ιταλός Τσέζαρε Πραντέλι με 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι Γερμανοί πληρώνουν τονΓιόαχιμ Λεβ με 2,5 εκατ., οι Ολλανδοί τον (παραιτηθέντα) Μπερτ φαν Μάρβαϊκ με 1,8 εκατ. και οι Ιρλανδοί τον 73χρονο Ιταλό Τζιοβάνι Τραπατόνι με 1,5 εκατ. ευρώ. Ο τελευταίος λόγω ηλικίας πρέπει να είναι ο καλύτερα αμειβόμενος «συνταξιούχος» στον κόσμο.

Το ποιος από τους 16 προπονητές αξίζει τα λεφτά με τα οποία αμείβεται είναι υποκειμενικό. Κάποιοι θα πουν - και φαντάζει λογικό - «ο προπονητής που θα κατακτήσει το τρόπαιο». Εν μέσω οικονομικής κρίσης όμως, ποιος μπορεί να παραβλέψει ότι ο κόουτς Μπίλιτς των 160.000 ευρώ συνέβαλε ώστε να μπουν στο ταμείο της κροατικής ομοσπονδίας περίπου 8,5 εκατ. ευρώ, ή ότι ο κόουτς Σάντος των 450.000 ευρώ «έφερε» στο ταμείο της ΕΠΟ 11,5 εκατ. ευρώ; Αντιθέτως, ο Αντβοκατ τα 7,5 εκατ. ευρώ που δικαιούνται οι Ρώσοι από την UEFA, ουσιαστικά τα «κράτησε» για λογαριασμό του. Σε καλή μεριά για τον Ολλανδό - όσο για τους ιθύνοντες της ρωσικής ομοσπονδίας, ας πρόσεχαν...

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου