Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Παπαγεωργοπούλου: Τα Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα του Βασίλη


Παπαγεωργοπούλου: Τα Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα του Βασίλη
Φανερά καταβεβλημένη από τον πόνο και την πίεση των ημερών, η Ελένη Παπαγεωργοπούλου μοιάζει να ζει έναν εφιάλτη. «Δεν βρίσκω λόγια για να περιγράψω αυτό που μας συνέβη. Ηταν σαν να παγώσαμε. Σαν να μας χτύπησε κεραυνός. Σαν να σταμάτησε να κυλάει ο χρόνος», δηλώνει στη Real news.

Πολύ περισσότερο, δε, όταν ξαναφέρνει στο μυαλό της τη στιγμή που ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε την καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης σε ισόβια κάθειρξη. «Πλησίασα τον Βασίλη, τον αγκάλιασα και του είπα: “Κάνε κουράγιο, θα το αντιμετωπίσουμε μαζί”».

Αλλοτε βουρκωμένη, άλλοτε προσπαθώντας να αντλήσει δύναμη από τους συγγενείς που βρίσκονται στο πλευρό της, η σύζυγος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου δηλώνει ξεκάθαρα στην «R» ότι το δικαστήριο ήθελε να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα για τιμωρία πολιτικών. «Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος», υπογραμμίζει. «Βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση λόγω της ανεργίας, των μειωμένων μισθών και των συντάξεων. Οταν, λοιπόν, ακούει τέτοια πράγματα και τόσο μεγάλα ποσά, λογικό δεν είναι να εξανίσταται και να αγανακτεί; Δεν τον νοιάζει αν κάποιος είναι ένοχος ή αθώος. Θέλει αίμα. Θέλει κάποιος να πληρώσει. Ασχετα αν φταίει ή δεν φταίει. Και οι δικαστές αυτό είχαν στο μυαλό τους. Τον θυσίασαν τον Βασίλη. Είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος».

Αιφνιδιασμός

Καθισμένη σε μία πολυθρόνα στο σαλόνι του σπιτιού της, μπροστά σε δύο τηλέφωνα που χτυπούν συνεχώς, η Ελ. Παπαγεωργοπούλου παραδέχεται ότι αιφνιδιάστηκαν από την ποινή. Ο σύζυγός της «ήταν βέβαιος ότι θα αθωωθεί πανηγυρικά».

«Σκεφτείτε ότι 40 δικηγόροι, όλων των κατηγορουμένων, όλον αυτό τον καιρό μού έλεγαν “μην ανησυχείτε, φυσικά και θα αθωωθεί”», τονίζει. «Μόνο μία δικηγόρος μού είπε “το πολύ πολύ, να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών”. Τότε, όταν το άκουσα, δεν μου άρεσε. Δεν θέλαμε να υπάρχει η σκιά του “λόγω αμφιβολιών”».

Το ότι «κάτι δεν πάει καλά» άρχισε να το διαισθάνεται από την ημέρα της απολογίας του πρώην δημάρχου. «Ηταν μία ερώτηση-παγίδα του προέδρου», μας εξηγεί η Ελ. Παπαγεωργοπούλου, «στην οποία ό,τι και να απαντούσες ήσουν χαμένος. Τον ρώτησε: “Νομίζετε ότι ο Μιχάλης Λεμούσιας μπορούσε να κλέβει αν δεν το ξέρατε εσείς;”. Τι απαντάς; Ο Βασίλης, ύστερα από παρέμβαση του συνηγόρου του, δεν απάντησε. Τότε ένιωσα ότι κάτι γίνεται...».

Την ημέρα της απόφασης, αμέσως μετά την πρώτη πρόταση του δικαστηρίου, συνειδητοποίησε ότι το κλίμα ήταν «περίεργο». «Οταν άκουσα ότι καταδικάζουν τον Σαξώνη για τη δράση του στο διάστημα μετά το 1999, όταν δήμαρχος ήταν ο Παπαγεωργόπουλος, κατάλαβα ότι πάμε για καταδίκη», μας εμπιστεύεται. «Λίγο αργότερα, ο Βασίλης μού είπε ότι σε κάποια διακοπή ο δικηγόρος του του ψιθύρισε “θέλουν να σε κλείσουν φυλακή”».

Αυτό, όμως, που σίγουρα δεν περίμενε κανείς τους ήταν η ισόβια κάθειρξη. Hταν μία απόφαση που τους συγκλόνισε. «Δεν περνούσε από το μυαλό κανενός. Τέτοια κατραπακιά... Ισόβια; Ποιoν καταδίκασαν σε ισόβια;», επαναλαμβάνει συνεχώς η Ελ. Παπαγεωργοπούλου, αδυνατώντας ακόμη και τώρα να πιστέψει το μέγεθος της ποινής.

Οι ώρες της μοναξιάς

Σαράντα ολόκληρα χρόνια είναι μαζί με τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης η Ελ. Παπαγεωργοπούλου. Δεν έχουν χωρίσει ποτέ. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται μακριά του, και αυτό την πονάει. «Δεν θέλω να σκέφτομαι τον χρόνο», μας εξηγεί. «Το πάω μέρα με τη μέρα. Προσπαθεί ο ένας να δώσει κουράγιο στον άλλον. Χθες το βράδυ δεν μπήκα καν στην κρεβατοκάμαρα. Δεν το άντεχα».

Το μόνο που την κρατάει δυνατή είναι η ανάγκη να στηρίξει τον άνθρωπό της. Κάθε φορά που τον επισκέπτεται στη φυλακή «φοράει» ένα προσωπείο ψυχραιμίας και άνεσης. Ακόμη κι όταν εκείνος της ζήτησε κάποια βιβλία για να περνάει τον χρόνο του μέσα στο κελί, εκείνη «επιστράτευσε» όλο το χιούμορ της για να διασκεδάσει την ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα. «Του πήγα το βιβλίο του Νίκου Τσιφόρου “Τα παραμύθια πίσω από τα κάγκελα”», αποκαλύπτει στην «R». «Οταν του το έδωσα, του είπα: “Αυτό είναι το Νο 1. Εσύ θα γράψεις “Τα παραμύθια πίσω από τα κάγκελα Νο 2”. Γιατί είναι βέβαιο ότι ο Βασίλης θα γράψει βιβλίο μέσα στη φυλακή».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου