Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Διάλογος με την τρόικα για τις απολύσεις στο Δημόσιο


Το θέμα των απολύσεων απασχόλησε τις δύο πλευρές, αλλά επί της ουσίας θα συζητηθεί σήμερα μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνη Μανιτάκη και των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας.

Στη χθεσινή συνάντηση, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά την επιβολή πρόσθετων μέτρων, ούτε τώρα, ούτε στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα, υποστήριξε πως και οι ίδιοι - οι εκπρόσωποι της τρόικας - θα πειστούν ότι δεν θα απαιτηθεί κάτι τέτοιο, μόλις αποκτήσουν πλήρη εικόνα για το πώς έχει κυλήσει η εκτέλεση του προϋπολογισμού τις επόμενες μέρες.

Πέραν αυτού, από το οικονομικό επιτελείο έγινε η επίσημη πρώτη για τη «διόρθωση» κάποιων μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάστηκε στην τρόικα μία μελέτη του ΙΟΒΕ που δείχνει ότι το μέτρο της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στο 23% στον κλάδο της εστίασης, έχει μεν οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων, αλλά όχι όσο προβλεπόταν ότι θα συμβεί. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα προβλήματα του κλάδου και το κλείσιμο επιχειρήσεων, αναμένεται να αποτελέσουν τα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση - και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο ραντεβού του με τους εκπροσώπους της τρόικας την Πέμπτη (εκτός απροόπτου) - θα θέσουν και το θέμα της επανεξέταση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή. Πάντως, από την τρόικα το μήνυμα που έχει σταλεί είναι ότι δύσκολα θα δεχτούν αλλαγές, εκτός εάν εξασφαλίζεται (ενδεχομένως με άλλα μέτρα) η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, θα παρουσιάσει την πρόοδο του προγράμματος στους ομολόγους του στο Eurogroup, ενώ αναμένεται να δεχτεί πιέσεις για το ζήτημα των απολύσεων. Θέμα που θα εξεταστεί με βάση τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία στη σημερινή συνάντηση του κ. Μανιτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας. Πέραν αυτών, στη χθεσινή σύσκεψη εξετάστηκαν επίσης τα ζητήματα:

1. Των εκτιμήσεων για την πορεία του προϋπολογισμού 2012 και 2013 (μέχρι τώρα).

2. Των προβλέψεων για την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας το 2013.

3. Της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανεργίας. Συζητήθηκαν και μέτρα για τον περιορισμό της ανεργίας, χωρίς όμως, να επηρεάζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

4. Των διαρθρωτικών αλλαγών (απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, προώθηση αλλαγών στην ενέργεια, μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας της δικαιοσύνης κλπ).

5. Φορολογικής διοίκησης. Ο βαθμός ανεξαρτησίας της νέας γενικής γραμματείας εσόδων αποτελεί το σημαντικότερο σημείο τριβής, με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου να σημειώνουν ότι η τρόικα αυτή τη στιγμή δεν έχει καθαρή εικόνα για το ποιο είναι το έργο του ΣΔΟΕ.

6. Αποκρατικοποιήσεων, με έμφαση στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος.

7. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοικτά όπως εάν οι τράπεζες θα καταφέρουν να καλύψουν το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τους από ιδιώτες και το ενδεχόμενο καθυστέρησης στο χρονοδιάγραμμα.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου