Στις 22.00 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον
αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Θα προηγηθεί συνάντηση
και γεύμα εργασίας του Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ
Τζον Κέρι
Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα παραστούν ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (NSC) Σούζαν Ράις, η σύμβουλος για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολαϊν Ατκινσον (ως πρώην επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων του ΔΝΤ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό Μνημόνιο) και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ (ειδική βοηθός του προέδρου και ανώτερη διευθύντρια για την Ευρώπη στο Λευκό Οίκο) και Μάικλ Σέσαμς (διευθυντής του Γραφείου Ε.Ε. και νότιας Ευρώπης του NSC).
Στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα θα συμμετάσχουν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη του Α. Σαμαρά στην Ουάσινγκτον
Όπως
σημείωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκη, η επίσκεψη του
κ. Σαμαρά στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει την ισχυρή σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας,
με την αμερικανική πλευρά να επαναβεβαιώνει τη στήριξή της στην Ελλάδα,
«καθώς αυτή εφαρμόζει σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις για να
οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό της».
Στις συνομιλίες που θα έχει ο έλληνας πρωθυπουργός στην Ουάσινγκτον, θα
συζητηθεί μια «ευρεία γκάμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι η
συνεργασία στον αμυντικό τομέα, οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της
τρομοκρατίας και θέματα περιφερειακής συνεργασίας».Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα παραστούν ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (NSC) Σούζαν Ράις, η σύμβουλος για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολαϊν Ατκινσον (ως πρώην επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων του ΔΝΤ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό Μνημόνιο) και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ (ειδική βοηθός του προέδρου και ανώτερη διευθύντρια για την Ευρώπη στο Λευκό Οίκο) και Μάικλ Σέσαμς (διευθυντής του Γραφείου Ε.Ε. και νότιας Ευρώπης του NSC).
Στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα θα συμμετάσχουν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη του Α. Σαμαρά στην Ουάσινγκτον
Το πρόγραμμα των συναντήσεων του Αντώνη Σαμαρά άρχισε με επίσκεψη στα γραφεία της «Washington Post», ενώ στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε σημαίνοντα πρόσωπα του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών).
Ακολούθως ο κ. Σαμαράς αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη και την προγραμματισμένη συνάντηση με 20 ανώτατα στελέχη επενδυτικών ομίλων, οι οποίοι συνολικά διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 850 δισ. ευρώ. Παρών στη συνάντηση και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, προκειμένου να κάνει μία παρουσίαση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα και του νέου επενδυτικού νόμου.
Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με Ερντογάν
Όπως εξάλλου ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία συζητήθηκαν κυρίως οι εξελίξεις σε Συρία και Αίγυπτο.
Όπως έγινε γνωστό, η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του κ. Ερντογάν και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες «συζήτησαν τους κινδύνους που προέρχονται από τους ξένους εξτρεμιστές στη Συρία και συμφώνησαν στη σημασία της στήριξης της ενωμένης και μεγάλης αντιπολίτευσης».
Όσον αφορά την κατάσταση στην Αίγυπτο μετά και την αποτυχία της κοινής διαμεσολαβητικής προσπάθειας Ουάσιγκτον και Βρυξελλών, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «ο πρόεδρος και ο τούρκος πρωθυπουργός έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Αίγυπτο και την κοινή στήριξή τους σε μια δημοκρατική και ενωτική λύση».
fimotro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου