Κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική μπορεί να χαρακτηριστεί η συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά σήμερα στις δέκα το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στον Λευκό Οίκος, καθώς όπως ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή στη συνάντηση θα συμμετάσχει η «αφρόκρεμα» των συμβούλων του Λευκού Οίκου.
Με πλούσια ατζέντα αλλά έμφαση στην Οικονομία και την Ενέργεια στη συνάντηση θα παραστούν τόσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου - ο οποίος πρόσφατα επισκέφτηκε τη χώρα - όσο και η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ.
Όπως έγινε γνωστό λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση σε αυτήν θα συμμετάσχουν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η σύμβουλος για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.
Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζεται και η κατ' ιδίαν συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κέρι, όπου θα συζητηθούν εκτενώς τα εθνικά θέματα.
Η οικονομία πάντως θα έχει την τιμητική της στην συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά καθώς στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί και το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους ενώ η ελληνική πλευρά αναμένεται να διερευνήσει τις δυνατότητες συμβολής του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που αναμένεται να προκύψει από το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες επιδίωξη της Ελλάδας θα είναι το χρηματοδοτικό κενό να μην καλυφθεί με νέο δάνειο και ό,τι αυτό συνεπάγεται από την τρόικα αλλά με την στήριξη των ΗΠΑ η χώρα να ξαναβγεί στις αγορές .
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένει να λάβει και στήριξη στις προσπάθειες για ανάπτυξη δεδομένου ότι ο Λευκός Οίκος έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά της πολιτικής της λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν τόσο τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδας με τις ΗΠΑ να επιθυμούν τα πρώτα γεωτρύπανα να είναι αμερικανικά όσο και οι ιδιωτικοποιήσεις, αφού οι ΗΠΑ επιδιώκουν πιο ενεργή συμμετοχή αλλά και να έρθουν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις, ενώ θεωρείται πιθανή η ανάμιξη στον τραπεζικό τομέα.
Από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς θα παρουσιάσει τις αλλαγές που έχουν επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία και θα τονίσει ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας έχουν διαμορφώσει ένα τελείως καινούργιο, ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, καλώντας τον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.
Στα κρίσιμα της συνάντησης περιλαμβάνονται η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ και το Κυπριακό θα συζητηθεί, καθώς ήδη κυοφορείται επαναφορά του Σχεδίου Ανάν.
Επίσης, θα τεθεί και το θέμα των Σκοπίων, με τις ΗΠΑ να θέλουν να κλείσει γρήγορα η υπόθεση και να ενταχθεί έως το τέλος του 2013 το γειτονικό κράτος στο ΝΑΤΟ.
Οι επαφές του πρωθυπουργού κατά την πρώτη ημέρα του ταξιδιού
Οι επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ άρχισαν με επίσκεψη στα γραφεία της Washington Post και τη συνάντησή του με το δημοσιογραφικό επιτελείο της αμερικανικής εφημερίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση στα γραφεία της εφημερίδας, έγινε σε βάθος κουβέντα και οι επιτελείς της Washington Post έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα.Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε σημαίνοντα πρόσωπα του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών).
Αργότερα βρέθηκε στη Νέα Υόρκη όπου ο πρωθυπουργός όπου δείπνησε με 20 ανώτατα στελέχη επενδυτικών ομίλων οι οποίοι διαθέτουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. ευρώ.
Στη συνάντηση επί τάπητος βρέθηκαν οι επενδυτικές προοπτικές που δημιουργούνται στη χώρα μας.
Αρκετές από τις εταιρείες που έχουν προσκληθεί είναι ήδη ενεργές επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ άλλες συζητούν την πιθανότητα να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον.
Και στις δύο συναντήσεις, η ελληνική αντιπροσωπεία βρήκε ζωηρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις ερωτήσεις τους, ανέλυσε την κατάσταση και παρουσίασε τις θέσεις της χώρας, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή με πολλούς παράγοντες αστάθειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου