Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Οι δημοσκοπήσεις «τρομάζουν» τον ΣΥΡΙΖΑ

Από έντονη αγωνία για το αποτέλεσμα της κάλπης του Μαΐου διακατέχεται πλέον η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτό που μέχρι πριν 1-2 μήνες έμοιαζε με περίπατο, σήμερα έχει πάρει τα χαρακτηριστικά «ντέρμπι». Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών επιτείνουν τον προβληματισμό στα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου.
Αναγκαστικό «προσκλητήριο» προς κορυφαίους βουλευτές, όπως ο
Δημήτρης Παπαδημούλης, η Σοφία Σακοράφα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, να στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο
Ο αρχικός στόχος, για νίκη και στις τρεις κάλπες (ευρωπαϊκές, αυτοδιοικητικές και περιφερειακές) γρήγορα εγκαταλείφθηκε, αφού «όταν ψηφίζεις για δήμαρχο, έχεις και προσωπικά κριτήρια». Μετά, και αφού δεν επιβεβαιώθηκαν οι υψηλές προσδοκίες για τα δεκατρία πρόσωπα που θα διεκδικούσαν τις Περιφέρειες, ο διακηρυγμένος στόχος συνίσταται σε «παρουσία στον β' γύρο σε όλες τις Περιφέρειες». Στην πραγματικότητα, νίκη στη μεγαλύτερη Περιφέρεια, αυτήν της Αττικής, με τη Ρένα Δούρου, και -το πολύ πολύ- σε άλλες 1 ως 3 Περιφέρειες, φαντάζει τώρα ως το καλύτερο δυνατό σκορ.
Θέλοντας και μη, οι ευρωκάλπες μετατράπηκαν για τον ΣΥΡΙΖΑ, στην κεντρική πολιτική μάχη: με μία κάλπη ανά την Επικράτεια, είναι οι εκλογές από τις οποίες θα εξαχθούν τα βασικά συμπεράσματα το βράδυ των εκλογών, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ -και προφανώς έτσι θέλουν να το βλέπουν...
Η διαφορά εξανεμίστηκε
Και εκεί, όμως, τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα: παρότι μέχρι πριν λίγο καιρό, τα ηγετικά στελέχη έθεταν τον πήχη, ψηλά, ακόμη και στις 5 μονάδες διαφορά από τη (δεύτερη) Νέα Δημοκρατία, σήμερα ίσως και μία ψήφος διαφορά, να είναι αρκετή για τη συνιστώσα των... απαισιόδοξων, όταν οι υπόλοιποι θέτουν τον πιο αισιόδοξο στόχο, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πάνω από το άθροισμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Γι' αυτό και το αναγκαστικό «προσκλητήριο» προς κορυφαίους βουλευτές, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Σοφία Σακοράφα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, να στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο. Με στόχο, να τραβήξουν προς τα πάνω και το κόμμα τους, που, αυτή τη στιγμή, μοιάζει να έχει «βαλτώσει», σε ποσοστά μάλιστα, αρκετά χαμηλότερα, από εκείνα του Ιουνίου του 2012.
Το «Ποτάμι» απαντάει στη συγκυρία
Σε μια κοινωνία με οξύτατα προβλήματα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να απαντήσει θετικά, αναγνωρίζουν κεντρικά στελέχη σε κατ' ιδίαν συζητήσεις. Πρόκειται για μια βουβή κοινωνία -το υψηλό ποσοστό όσων είτε δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις είτε δηλώνουν αναποφάσιστοι το επιβεβαιώνει.
Από εδώ και πέρα θα ενταθεί η πολεμική του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Σταύρο Θεοδωράκη
Πρόκειται επιπλέον για μια θυμωμένη κοινωνία που απειλεί να «καταπιεί» όποιο κόμμα της φανεί συστημικό: και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Γι' αυτό και νέα σχήματα, όπως το «Ποτάμι», δείχνουν να έχουν μέλλον, γι' αυτό και από εδώ και πέρα θα ενταθεί η πολεμική του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Σταύρο Θεοδωράκη. Πολλώ μάλλον που, όπως οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει, το «Ποτάμι» αντλεί κατά κύριο λόγο ακροατήριο από τις δεξαμενές της ΔΗΜΑΡ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιστροφή Σαμαρά
Προβληματισμός, όμως, καταγράφεται και για τη δυνατότητα επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά: οι μισοί αναποφάσιστοι συνεχίζουν να νιώθουν ως εγγύτερο χώρο τη ΝΔ, αντιθέτως, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αγγίξει παρά ελάχιστους από όσους δεν ξέρουν τι να ψηφίσουν (περίπου 4% των αναποφάσιστων).
Τα «500άρικα» που το Μέγαρο Μαξίμου θα μοιράσει λίγες ημέρες πριν τις εκλογές εκτιμούν ότι δυσχεραίνουν την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα
Μετά από καιρό, δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη ΝΔ να κερδίζει με βραχεία κεφαλή, ενώ και τα «500άρικα» που το Μέγαρο Μαξίμου θα μοιράσει λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, δυσχεραίνουν αντικειμενικά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Λαφαζάνης με τρεις δηλώσεις
Ολα τα παραπάνω διευκολύνουν, φυσικά, φαινόμενα εσωκομματικής γκρίνιας. «Ο Λαφαζάνης έχει ήδη έτοιμη τη δήλωση που θα κάνει το βράδυ των εκλογών, για την ακρίβεια έχει ετοιμάσει τρεις δηλώσεις: μία για ένα καλό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, μία για ένα μέτριο και μία για ένα καταστροφικό αποτέλεσμα», σημείωνε χαρακτηριστικά προεδρικός, πιθανώς με μια δόση υπερβολής.
Μετά από όλα αυτά, είναι ευεξήγητοι οι υψηλοί τόνοι που στο εξής θα χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ: στη Βουλή, στις συγκεντρώσεις, παντού, ενώ και το τελευταίο τριήμερο έδωσε μια καλή πρόγευση του τι θα επακολουθήσει. Η επιχείρηση επανόδου στην κοίτη όλων όσοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια πριν, μόλις ξεκίνησε.
Αλλωστε, όπως αναφέρει και το σχετικό απόφθεγμα, «η νίκη είναι το παν. Αν είσαι δεύτερος θα σε θυμούνται μόνο η γυναίκα σου και το σκυλί σου» -και αυτό ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να το έχει συνειδητοποιήσει.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου