Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος : Δεν κλείνει το χάσμα-Οσοι έθεταν ασυμβίβαστα τώρα έπεσαν στη λούμπα

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βήματος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εκπροσώπος τύπου Οδυσέας Κωνσταντινόπουλος, άφησε να εννοηθεί χωρίς να κατανομάζει αιχμές εναντίον εκείνων που έθεταν ασυμβίβαστα σε όσους ήταν υποψήφιοι και τώρα που οι ίδιοι είναι υποψήφιοι πρέπει να δούνε τι θα κάνουν. Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντινόπουλος : 

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Γιατί δεν είναι κανείς υποψήφιος; Μήπως σας εμπόδισε το ασυμβίβαστο;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, θα σας πω. Δυστυχώς αυτή η πρότασή μου δεν έγινε... Είπα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραιτηθώ από βουλευτής για να είμαι υποψήφιος σε αυτή την προσπάθεια. Μου ζήτησε να παραμείνω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και είχα ηθική υποχρέωση να το σεβαστώ όπως το σεβάστηκα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μάλιστα. Το ίδιο συνέβη και με τα άλλα στελέχη; Γνωρίζετε;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ξέρω. Είναι προσωπική άποψη. Τώρα με το ασυμβίβαστο είναι μια άλλη κουβέντα. Αυτοί όπως καταλαβαίνετε που έβαζαν θέματα ασυμβιβάστου, έπεσαν στη λούμπα που είχαν φτιάξει για κάποιους άλλους.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ποιοι ήταν αυτοί;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί που τα έθεταν.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ποιοι;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω μπορείτε να ανατρέξετε στις δηλώσεις στο «ΒΗΜΑ f.m.» και μάλιστα στην εκπομπή σας.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πάντως αναφέρθηκε και στα προσφατα περιστατικά στη βουλή και γι αυτό ζητησε σοφρωσύνη απο όλους και τη τωρινή ηγεσία και την προυηγούμενη. 
διαβαστε τι λεει εδω: 
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Να καλημερίσουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτή Αρκαδίας. Καλή σας μέρα κ. Κωνσταντινόπουλε.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πρέπει να πω ότι η ένταση μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του κ. Παπανδρέου που συζητούμε όλοι τις τελευταίες μέρες, ανέβηκε ακόμη περισσότερο χτες από μια φράση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι «ο κ. Παπανδρέου έχει μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ». Εσείς πως αντιλαμβάνεστε αυτή την έκφραση, γιατί πολλές ερμηνείες έχουν ακουστεί χτες και σήμερα.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η έκφραση αυτή αφορά μόνο πολιτικές ερμηνείες και τίποτε παραπάνω.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Τι εννοείτε «πολιτικές ερμηνείες»;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Για θέματα πιθανό πολιτικά που έχουν ανακύψει στο παρελθόν. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία δεν έχει να κάνει με αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Τι εκκρεμότητες μπορεί να έχει ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Έχει αφήσει κάτι στη μέση; Καμιά διακήρυξη; Δεν την έχει γράψει;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμώ ότι αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος έχει να κάνει με την πορεία του καθενός τόσο στη χώρα όσο και στην Παράταξη.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Κωνσταντινόπουλε είναι ο  μοναδικός εν Ελλάδι που το καταλάβατε έτσι. Πρέπει να είστε ο μοναδικός! Διότι όλοι οι άλλοι έχουμε καταλάβει ότι αναφερόταν στην έκθεση περί τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και όχι μόνο αυτό, ο κ. Βενιζέλος που είναι άριστος χειριστής της ελληνικής γλώσσας ήξερε πολύ καλά τι έλεγε γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά τις πολιτικές επιπτώσεις μιας λέξης. Όταν τη χρησιμοποιεί εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, προφανώς οδηγεί όλων μας τις σκέψεις σε αυτό που περιέγραψε ο Γιώργος.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Αν εσείς έχετε ικανοποιηθεί με αυτό, τι να σας πω εγώ.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Δεν είναι θέμα αν έχουμε ικανοποιηθεί, το ζήτημα είναι αν επέλεξε αυτή την φράση ο κ. Βενιζέλος για να χτυπήσει τον κ. Παπανδρέου.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι ο μοναδικός όπως είπε ο κ. Παπαχρήστος στην Ελλάδα που το κατάλαβα έτσι, κρατάω αυτή την άποψή μου. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα έπρεπε ο κ. Βενιζέλος αν νομίζει ο κόσμος ότι υπονοεί αξιόποινες πράξεις να ανασκευάσει και να πει «όχι, εγώ δεν εννοούσα αυτό, εννοούσα κάτι άλλο»;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:Αν το λέω εγώ, ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι δεν υπάρχει θέμα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μάλιστα. Άρα δεν εκφράζετε την προσωπική σας άποψη, εκφράζετετην άποψη του Κόμματος.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Με καλέσατε ως εκπρόσωπο Τύπου.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Άρα το ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει ότι δεν αφορούσε κάτι άλλο πέρα της πολιτικής πορείας του κ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Την οποία τώρα πολιτική πορεία του κ. Παπανδρέου προς το ΠΑΣΟΚ πως τη βλέπετε; Υπάρχει τρόπος επαναπροσέγγισης του κ. Παπανδρέου με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή πιστεύετε ότι οι δεσμοί έχουν κοπεί οριστικά;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι να δούμε τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα για να μπορέσει να κρατηθεί όρθια η Παράταξη και η χώρα, πρώτα η χώρα και μετά η Παράταξη. Ο καθένας από εμάς αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Νομίζω ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και τίποτε παραπάνω.
Άλλωστε θέλω να σας πω κάτι το οποίο το λέω συνεχώς αλλά και σε συζητήσεις στη Βουλή.  Υπάρχουμε και οι υπόλοιποι οι οποίοι από το 2009 στηρίξαμε μια προσπάθεια για τη χώρα, χωρίς να λέμε ποτέ ότι καταψηφίζουμε,κάνοντας κριτική, χωρίς να μπαινοβγαίνουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, χωρίς οτιδήποτε άλλο.
Υπάρχει, λοιπόν, υποχρέωση από την ηγεσία, οποιαδήποτε ηγεσία τους νυν τους πρώην ή οποιονδήποτε, να μας σεβαστούν. Και αν δεν σέβονται εμάς, ας σεβαστούν έστω αυτούς που έχουν παραμείνει στην Παράταξη. Αυτό πρέπει να το σεβαστούν όλοι.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Κωνσταντινόπουλε το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου είχε προσδιορίσει τη στάση του αρχικά έμμεσα και στη συνέχεια πιο καθαρά είτε με δηλώσεις δικές του είτε με σχόλιο συνεργατών του, δεν απαντάει στα ερωτήματά σας;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:Έχω απαντήσεις για όλα, κ. Παπαχρήστο και νομίζω ότι είμαι τουλάχιστον στα όρια της κοινής λογικής.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Δεν το αμφισβητώ.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι σίγουρος ότι δεν με αμφισβητείτε και καταλαβαίνετε τι εννοώ με αυτό που λέω.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε ότι σας κοίμισε ο κ. Παπανδρέου;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι σε καμία περίπτωση, δενκοίμισε κανέναν. Προσωπικά άκουσα και τον κ. Κακλαμάνη να λέει ότι θα ψηφίσει και μετά καταψήφισε. Δεν ήξερα και δεν γνώριζα και έχω την εντύπωση ότι δεν γνώριζε και κανένας άλλος.Εμείςείχαμε συνεδρίασητης Κοινοβουλευτικής μας Ομάδαςείχαμε συνεδρίαση του ΚΤΕ, κάναμε ενημέρωση για όλα τα θέματα και το θέμα των Τραπεζών με όλους τους βουλευτές για όλα τα θέματα και δυστυχώς δεν μάθαμε ποτέ, μέχρι την ώρα της δεύτερης ανάγνωσης, που ο κ. Παπανδρέου καταψήφισε αυτό το άρθρο.
Από εκεί και πέρα θέλω να σας πω το εξής: το μεγάλο πρόβλημα ξέρετε ποιο είναι; Πριν το νομοσχέδιο μάθαμε το βαθμό παστερίωσης του γάλακτος, όλοι. Δεν έμαθε κανένας για το πρωτογενές πλεόνασμα. Μετά, πώς τα κατάφερε πάλι το ΠΑΣΟΚ και μιλάμε πάλι για μας. Μετά να μην αναρωτιούνται όλοι γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν πάει καλά και πάει καλά ο Σαμαράς. Να μην αναρωτιέται κανένας γι' αυτό!
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό δεν είναι και ευθύνη της ηγεσίας; Θέλω να πω ο κ. Παπανδρέου έκανε την επιλογή του και ο κ. Βενιζέλος έκανε τη δική του. Πήγε στο γραφείο του κ. Παπανδρέου, διαπληκτίστηκαν, διέρρευσαν διάλογοι που δεν τιμούν το ΠΑΣΟΚ δεν μιλούσε με τέτοια λόγια το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, άρα και εσείς συμβάλλατε σε αυτή την απαξίωση του Κόμματός σας.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ποτέ δεν υπάρχει ευθύνη μόνο σε έναν και αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά αυτό σημαίνει: γιατί ξεκίνησε, πώς προχώρησε και οτιδήποτε άλλο. Τα υπόλοιπα που περιγράφετε δεν τα γνωρίζω. Εσείς καλά κάνετε ως δημοσιογράφοι να τα λέτε, εγώ ακούω και διαβάζω τις επίσημες δηλώσεις του Προέδρουτις ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ, του κ. Παπανδρέου. Αυτά ακούω και αυτά με αφορούν. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πως κρίνετε αυτό το παράδοξο: οι υποψήφιοι της Κεντροαριστεράς στην Αυτοδιοίκηση, σε επαγγελματικούς φορείς, σε κοινωνικούς φορείς να σκίζουν και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ να τρώγονται όλη την ημέρα.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια έχει μια αντίφαση, παρ' όλα αυτά συμβαίνει. Δυστυχώς κανένας από αυτούς τους υποψήφιους -που κι εμείς χαιρόμαστε που βγαίνουν σε όλους αυτούς τους κοινωνικούς φορείς- δεν μπήκε σε καμία διαδικασία να είναι υποψήφιος τουλάχιστον στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς. Και αυτό είναι λίγο άδικο, να μπεις σε αυτή τη διαδικασία για να στηρίξεις όλη αυτή την προσπάθεια.
Παρ' όλα αυτά όπως καταλαβαίνετε είναι ένα σύνθετο θέμα, είναι πάρα πολύ σύνθετο θέμα με ευκολία μπορείς να πεις το ένα ή το άλλο. Εγώ θέλω να πω κάτι: μην αναρωτηθούμε –συνεχίζω από εκεί  που σταμάτησα πριν λίγο- και για το κακό αποτέλεσμα στο τέλος στις ευρωεκλογές. Οι απαντήσεις δίνονται τώρα, σήμερα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Τι θα γίνει κ. Κωνσταντινόπουλε, πάτε σε μια εκλογική δοκιμασία το ΠΑΣΟΚ εννοώ, με μια αίσθηση που έχει δημιουργηθεί ότι είναι τουλάχιστον κομμένο στα δύο. Ενώ θα περίμενε κανείς ότι παραμονές των εκλογών ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος θα πιαστούν χέρι – χέρι για να επιδιώξουν το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Υπάρχουν περιθώρια αυτό το χάσμα να γεφυρωθεί έως τις ευρωεκλογές;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε κάτι; Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν ξέρω αν αυτό το χάσμα γεφυρώνεται με επικοινωνία, πιανόμαστε αγκαλιά ή φιλιόμαστε. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πως θα μπορούσε να γεφυρωθεί ή δεν θα μπορούσε;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό πρέπει να αποδείξει ο καθένας, ότι θέλει πραγματικά το καλό και της χώρας και της Παράταξης. Η κατάσταση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φανεί ότι είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Ο καθένας γνωρίζει. Ο κ. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος ο κ. Βενιζέλος είναι αρκετά χρόνια, ο κ. Παπανδρέου είναι από το ’81 βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Υπουργός, Πρόεδρος, Πρωθυπουργός, ο κ. Βενιζέλος τον έχει τιμήσει., άρα καταλαβαίνετε ότι όλοι έχουμε μια ευθύνη απέναντι σε αυτή την προσπάθεια.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Κωνσταντινόπουλε ακούσαμε χτες τον κ. Βενιζέλο βγαίνοντας από το Μαξίμου να ξορκίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Όμως εκ των πραγμάτων με μειωμένη την κυβερνητική πλειοψηφία οι εκλογές δεν έρχονται πιο κοντά;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το πιστεύω αυτό. Δεν πιστεύω ότι οι εκλογές έρχονται πιο κοντά. Το αντίθετο. Νομίζω ότι οι εκλογές είναι πάρα πολύ μακριά και τουλάχιστον αυτό να το πιστώσουμε θετικά στον κ. Βενιζέλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται για να μπορέσει να κρατηθεί η χώρα με νύχια και με δόντια καινα μην πάμε σε εκλογές, οι οποίες θα είναι καταστροφικές. Και όλα αυτά που γίνονται έχουν να κάνουν με το άγχος όχι το προσωπικό, αλλά το άγχος για να παραμείνει η χώρα στην πολιτική σταθερότητα, τουλάχιστον αυτό να του το πιστώσουμε θετικά όλοι.
Δεν πιστεύω λοιπόν ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές.  Πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί βουλευτές, υπάρχει πολύς κόσμος ο οποίος δεν θέλει τις εκλογές γιατί ξέρει ότι τώρα έρχονται τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης και το βλέπει μπροστά του.
Εμείς ως χώρος θα αξιολογήσουμε αν αυτό θα το εκμεταλλευτούμε κι εμείς για τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε τέσσερα χρόνια ή θα το πετάξουμε.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μια τελευταία ερώτηση προσωπική θα ήθελα να σας κάνω.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι βεβαίως.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Το προηγούμενο διάστημα κυκλοφορούσε έντονα η πληροφορία ότι ανάμεσα στους υποψηφίους ευρωβουλευτές της Ελιάς θα είστε κι εσείς και ο κ. Ανδρουλάκης ενδεχομένως, πρόσωπα πολύ προβεβλημένα που ενδεχομένως θα βοηθούσαν στην ανάταξη των εκλογικών σας ποσοστών. Γιατί τελικώς δεν είστε υποψήφιος;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:Όπως ξέρετε πριν δυο μήνες, παρουσία τόσο του Προέδρου όσο και του Γραμματέα, όταν ήταν στα πάνω της η Κίνηση με τους 58 και η μεγάλη προσπάθεια που κάναμε και είχα πει, παρ' όλο –και το λέω και τώρα- που πολλοί από τους 58 πρότειναν εμένα να είμαι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο, είχα πει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί από κανέναν, είπα τότε, τόσο για τη Φώφη Γεννηματά όσο και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ή αν θέλουν εμένα, κι άλλα στελέχη, το Θάνο Μωραΐτη…


e-giakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου