Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Βενιζέλος: Πως θα φύγει η Τρόικα και πως θα μειωθεί το χρέος

Αναγνώριση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ (25 δισ.ευρώ) με έξοδο της χώρας στις αγορές, κατάργηση της τρόικας και ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων.
Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για να βγει η χώρα από την κρίση αλλά και να αντιμετωπίσει την απειλή του
....ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τα περιέγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος χτες στο υπουργικό συμβούλιο. 
ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμαναν την μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας κάτω από 5% στα πενταετή ομόλογα
Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τις προτάσεις που είχε καταθέσει και προεκλογικά για το σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Αυτήν την φορά όμως σε διαδικασία υπουργικού συμβουλίου και παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, γεγονός που σημαίνει ότι η πρόταση Βενιζέλου με την συμφωνία Σαμαρά  αποτελεί πλέον κυβερνητική επιλογή. 
Τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης έτσι όπως παρουσιάστηκαν από την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι: 
  • Οχι νέα μέτρα – δεν υπογράφεται νέο Μνημόνιο. Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την υπάρχουσα δανειακή σύμβαση αλλά δεν θα ζητήσει νέο δάνειο άρα δεν θα προκύψουν νέες υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών. 
  • Επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους από τους δανειστές που θα έδινε την δυνατότητα για παραμετρικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε εκ νέου απομείωση του ελληνικού χρέους όπως για παράδειγμα: Επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής και παράλληλη μείωση των επιτοκίων που θα σημαίνει πρακτικά «κούρεμα» αλλά χωρίς την παρεμβολή των κοινοβουλίων όπως υποστήριξε χτες ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 
  • Κατάργηση της τρόικας στην Ελλάδα με την αποπληρωμή του υπολοίπου δανείου στο ΔΝΤ ύψους 25 δισ.ευρώ. Ο κ. Βενιζέλος έχει προτείνει από τις αρχές του έτους να βγεί σταδιακά η χώρα στις αγορές και να αντλήσει 25 δισ. Ευρώ τα οποία θα καταβληθούν στο ΔΝΤ ως αποπληρωμή της συμμετοχής του διεθνούς οργανισμού στο δάνειο που έλαβε η Ελλάδα. Η απομάκρυνση του ΔΝΤ θα σημάνει και το τέλος της λειτουργίας της τρόικας ενώ η Ελλάδα θα υπόκεινται σε οικονομικούς ελέγχους από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.
  • Προτεραιότητα σε πολιτικές που αφορούν την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, την  εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης με κορμό την απασχόληση, την  αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και της νέας ΚΑΠ, την  ετοιμότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά. Προώθηση των μεταρρυθμίσεων που διευκολύνει τη ζωή του πολίτη, τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μείωση των τιμών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην χτεσινή του ομιλία. 
 Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και το ΠΑΣΟΚ επιμένουν και καλούν την αξιωματική αντιπολίτευση στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισήμαναν την μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας κάτω από 5% στα πενταετή ομόλογα, γεγονός που αξιολογείται ως θετικό μήνυμα των αγορών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα δίνεται η εικόνα της περαιτέρω απομείωσης των spreads με αποτέλεσμα να δανείζεται η χώρα με φθηνότερο χρήμα από τις αγορές. Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι η κοινή στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας θα επιτάχυνε τους ρυθμούς εξόδου της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια. Για τον λόγο αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και το ΠΑΣΟΚ επιμένουν και καλούν την αξιωματική αντιπολίτευση στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης.
Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο: «Τώρα προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση αδικιών και η προστασία των ευπαθών ομάδων. Δώσαμε ήδη κάποια πρώτα δείγματα.  Τώρα σημασία έχει να ξαναενώσουμε το έθνος, κόντρα σε αυτούς που επενδύουν στην πόλωση, στο διχασμό, το συμβολικό εμφύλιο πόλεμο.
Είναι υποχρέωση της αντιπολίτευσης να συμπράξει σε μια παρεθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, τώρα που κάνουμε τα τελευταία αποφασιστικά βήματα. Δεν αρκεί η απόλυτη και στείρα άρνηση, ούτε οδηγεί πουθενά η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων. Χρειάζεται εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και συναίνεση στα βασικά»
, είπε χαρακτηριστικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου