Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Η κούρσα για τις ανώτατες θέσεις στη Δικαιοσύνη -Τα σενάρια για Αρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προαγωγές σε κορυφαία κλιμάκια της δικαιοσύνης, ύστερα από τις τελευταίες επαφές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, που δείχνουν την πρόθεση να τηρηθεί σε γενικές γραμμές η επετηρίδα.
Κυβερνητικοί κύκλοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ολοκληρωθούν οι κρίσεις μέσα στην εβδομάδα, εφόσον συνέλθει
το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλιώς οι προαγωγές μπορεί να μετατοπιστούν προς τα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχουν συμπληρωθεί όμως δύο μήνες με σημαντικά κενά στην κορυφή δύο ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, με συνακόλουθα λειτουργικά προβλήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Εθνος», κατά τις τελευταίες συνεννοήσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων κρίθηκε ότι δεν πρέπει να γίνουν «βουτιές» στην επετηρίδα, αλλά να ακολουθηθεί ως επί το πλείστον η σειρά αρχαιότητας και με μονοετείς θητείες, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν σε προέδρους «μακράς πνοής» με πολυετείς θητείες μπροστά τους.
Στον Αρειο Πάγο, από την προεδρία του οποίου αποχώρησε στις 30 Ιουνίου ύστερα από επιτυχή θητεία ο Μ. Θεοχαρίδης, η επιλογή θα γίνει -σύμφωνα με όλες τις τελευταίες ενδείξεις που επικαλείται η εφημερίδα- ανάμεσα στους δύο αρχαιότερους, εγνωσμένου κύρους και επιστημοσύνης, αντιπροέδρους ΑΠ Αθ. Κουτρομάνο και Γ. Χρυσικό.
Για την προεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απ' όπου αποχώρησε λόγω ορίου ηλικίας ο Ιω. Καραβοκύρης, έχοντας συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμισή του, περισσότερους «πόντους» φαίνεται να συγκεντρώνει αυτήν τη στιγμή ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Ν. Αγγελάρας, χωρίς να έχει εγκαταλειφθεί και η προοπτική επιλογής της αμέσως αρχαιότερης Φλ. Καλδή, που κατάγεται από τη Μεσσηνία και είχε μεταταγεί από τον υπαλληλικό κλάδο το 1993.
Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αναλάβει ένας εκ των δύο το αξίωμα του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας του ΕΣ (απ' όπου αποχώρησε ο Δ. Λασκαράτος μετά τις πρόσφατες σημαντικές εισηγήσεις του να κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις των «ειδικών μισθολογίων»).
Επειδή, όμως, φέρονται και οι δύο να μην ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη θέση, δεν αποκλείεται να επιλεγεί τελικά κάποιος νεότερος αντιπρόεδρος ανάμεσα στους Αν. Θεοτοκάτου, Σ. Ντούνη, Μ. Ζυμή, ή τον επίτροπο επικρατείας Α. Νικητάκη, ή τον αντεπίτροπο Κ. Τόλη.
Για τις τέσσερις θέσεις νέων αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο η επιλογή θα γίνει ανάμεσα στους αρεοπαγίτες Β. Κυτέα, Β. Θάνου - Χριστοφίλου (πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων), Γ. Γεωργέλλη, Π. Ρουμπή, Αν. Δουλγεράκη, Κων. Φράγκο (εκλεγμένο στέλεχος της ΕΔΕ πολλές φορές στο παρελθόν).
Για τις αντίστοιχες τέσσερις θέσεις αντιπροέδρων στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το Υπουργικό Συμβούλιο θα επιλέξει ανάμεσα στους Συμβούλους ΕΣ Χρ. Καραμαδούκη, Μ. Βλαχάκη, Ν. Μηλιώνη, Αν. Λιγωμένου, Γ. Βοΐλη, Κ. Κωστόπουλο, Γ. Μαραγκού.
Για τις προαγωγές αυτές θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ενώ για την προεδρία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, θα εισηγηθεί ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, με πιθανό υποψήφιο τον πρώτο στην επετηρίδα αντιπρόεδρο Μ. Απέσσο.
Εν τω μεταξύ, με απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) ο επίτιμος αρεοπαγίτης Ι. Χαμηλοθώρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου