Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Σαμαράς: Να ξεμπερδεύουμε με τις εκκρεμότητες

Nα κλείσει κάθε εκκρεμότητα που υπάρχει, στα πλαίσια των υποχρεώσεών της έναντι των πιστωτών, επιδιώκει η κυβέρνηση, ώστε να προσηλωθεί αποκλειστικά από εδώ και πέρα στη μεγάλη μάχη για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Ο πρωθυπουργός τονίζει μονότονα σε όλους τους τόνους ότι εάν η Ελλάδα θέλει να έχουν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για το
ζήτημα του χρέους πρέπει να έχει ξεμπερδέψει με τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα
Η επικείμενη κοινοβουλευτική αναμέτρηση της προσεχούς Τετάρτης για το πολυνομοσχέδιο με τις δεκάδες διατάξεις, αποτελεί μια τελευταία κοινοβουλευτική μάχη καθώς μετά ακολουθεί η προετοιμασία για τη συνάντηση των Παρισίων με την τρόικα και μετέπειτα για το ζήτημα του χρέους.
Ο πρωθυπουργός τονίζει μονότονα σε όλους τους τόνους ότι εάν η Ελλάδα θέλει να έχουν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του χρέους πρέπει να έχει ξεμπερδέψει με τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.
Ως εκ τούτου η προσήλωση του κυβερνητικού επιτελείου είναι να «τελειώνουμε με τις εκκρεμότητες», όπως λέει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς στους συνεργάτες του και σχεδιάζει κινήσεις, πρωτοβουλίες και επισκέψεις σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ υπάρχει και επικοινωνία με τις ΗΠΑ (άρα με το βασικό «παίκτη» του ΔΝΤ) για τον τρόπο διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Εξάλλου για τον πρωθυπουργό η αίσια διαπραγμάτευση για το χρέος θα δημιουργήσει θετικό κλίμα ενόψει και της προεδρικής εκλογής αλλά και μια δυναμική που θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης ακόμη και για όσους βουλευτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί με την προοπτική η παρούσα Βουλή να εκλέξει τον επόμενο ανώτατο πολιτειακό παράγοντα της χώρας.
«Oλα είναι θέμα κλίματος και ψυχολογίας. Εάν υπάρξει το φθινόπωρο ευνοϊκό κλίμα για την ελληνική οικονομία και αλλάξει η ψυχολογία είναι πολύ πιθανόν ορισμένοι βουλευτές, από αυτούς που χαρακτηρίζονται δύσπιστοι να αντιληφθούν ότι η εκλογή προέδρου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει εμπόδιο στις συνεχώς βελτιούμενες προοπτικές εξόδου από την κρίση» υπογραμμίζουν ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαμορφωθεί ευνοϊκό κλίμα στην κοινωνία και θα εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία, όπως σήμερα με την επίσκεψη και συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που εξήρε τις κυβερνητικές προσπάθειες των τελευταίων ετών και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.
Η επιλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι η Αθήνα πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής του περιοδείας συνιστά για το δικομματικό συνασπισμό μήνυμα ξεκάθαρης στήριξης στις προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση.
Επίσης, θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά και πολιτική και το γεγονός ότι η επόμενη συνάντηση της τρόικας με υπουργούς της κυβέρνησης θα γίνει στο Παρίσι και όχι στην Αθήνα με το επιχείρημα ότι σιγά-σιγά τελειώνει και αυτό το «μαρτύριο».
Μπορεί ο πρωθυπουργός να τονίζει σταθερά ότι ο στόχος του είναι να γίνουν εκλογές το 2016, εντούτοις στην πολιτική δεν μπορεί να είσαι απόλυτα σίγουρος για τίποτα. Το μόνο δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ο σχεδιασμός που έχει γίνει από το Μέγαρο Μαξίμου για να καλυφθούν οι δεσμεύσεις έναντι της τρόικας για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων ενόψει και της έναρξης της συζήτησης για το χρέος.


thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου