Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος : Νέα μέτρα δεν ψηφίζουμε

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποστηρίζει ότι βλάπτουν την οικονομία και το επενδυτικό κλίμα τα σενάρια για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ τονίζει ότι οι (πρόωρες) εκλογές θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού.


Διευκρινίζει ότι η αξιολόγηση στο Δημόσιο είναι εκ των ων ουκ άνευ, αλλά χωρίς να προεξοφλείται πως ένα ποσοστό θα αξιολογηθεί κάτω από τη βάση. Και παρατηρεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμείχθηκε στα εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή το ζήτησε η γερμανική κυβέρνηση.

Συνέντευξη στην Μαρίνα Μάνη
- Επενδύετε πολλά στην αλλαγή του μοντέλου της τρόικας, στο να φύγει, δηλαδή, από αυτήν το ΔΝΤ. Η μορφή είναι το πρόβλημα ή η ελεγκτική διαδικασία με ή χωρίς Ταμείο;
Οι Έλληνες πολίτες έχουν «επενδύσει» κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια για να βγούμε από την κρίση. Ο τρόπος που γίνονται οι διαδικασίες ελέγχου πολλές φορές μας υποτιμά και μας προσβάλλει. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας δεν έχουν προηγούμενο. Ζητάμε σεβασμό των μεγάλων προσπαθειών των Ελλήνων και, παράλληλα, εμείς θα πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Όσο για την υπόθεση του ΔΝΤ, είναι γνωστό ότι αναμείχθηκε στα εσωτερικά της Ε.Ε. γιατί η γερμανική κυβέρνηση το ζήτησε.

- Και πώς θα «φύγει» το ΔΝΤ; Το ελληνικό του πρόγραμμα λήγει το 2016 κι εμείς χρωστάμε σε αυτό 40 δισ. ευρώ περίπου...

Ήρθε η ώρα η τρόικα να σταματήσει τις γνωστές «αποβάσεις» ανά τρίμηνο, που δημιουργούσαν σύγχυση στην αγορά και την καθημερινότητα. Το έχουμε ανάγκη ως λαός. Στο ανωτέρω πλαίσιο είναι στη σωστή κατεύθυνση ο προγραμματισμός της επόμενης προπαρασκευαστικής συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι.

Η μετάφραση των παραπάνω δεν είναι «τους διώξαμε» και συνεχίζουμε αυτά που μας έφεραν έως εδώ, αλλά τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις με κοινωνική ευαισθησία και προτάσσουμε την «παραγωγική ανασυγκρότηση». Όσον αφορά αυτά που χρωστάμε, όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα τα ξεπληρώσει και η καλύτερη απάντηση γι΄ αυτό είναι η συμπεριφορά των αγορών.

- Οι φοροελαφρύνσεις είναι στον αέρα, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό προβλέπονται τσουχτερές, η ανεργία παραμένει σκαλωμένη. Βλέπετε «λήξη χρόνου» της συγκυβερνητικής αντοχής, από πλευράς, τουλάχιστον, ΠΑΣΟΚ;
Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι νέα μέτρα δεν ψηφίζουμε. Αλλαγές στον χρόνο υπολογισμού των συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας να τις ξεχάσουν.

Οι 100 δόσεις και η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης αποτελούν προϋποθέσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων και των πιο αδυνάμων. Η χώρα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση και δεν θα γίνει Αργεντινή, όπως ευχόταν ο κ. Τσίπρας.

- Ως κυβερνητικός εταίρος ψηφίσατε την αξιολόγηση στο Δημόσιο (με το 15% της αρνητικής) και τον αριθμό των απολύσεων. Τώρα γιατί αντιδράτε στην εφαρμογή; Σας κατηγορούν ότι δεν θέλετε να χάσετε εκλογική «πελατεία»...

Η αξιολόγηση δημόσιων φορέων και υπαλλήλων είναι μια αυτονόητη διαδικασία, που ισχύει σε κάθε σύγχρονο κράτος, και πιστεύω πως ο δημόσιος τομέας πρέπει να μετασχηματιστεί από τροχοπέδη στην ανάπτυξη σε εργαλείο ανάπτυξης. Η αξιολόγηση φορέων και προσώπων είναι εκ των ων ουκ άνευ, χωρίς, όμως, να προεξοφλείται πως ένα ποσοστό θα αξιολογηθεί κάτω από τη βάση.

- Ειλικρινά, πιστεύετε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οι 180 βουλευτές που θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Θα βοηθήσει εάν το πρόσωπο προέρχεται από τον προοδευτικό-κεντροαριστερό χώρο;
Βρισκόμαστε στην τελική στροφή για την έξοδο της χώρας από την κρίση και είναι βλαπτικό για την οικονομία και το επενδυτικό κλίμα να μπαίνουμε σε λογικές σεναρίων και υποθέσεων σχετικά με το αν υπάρχουν 180 βουλευτές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο εκπρόσωπος του έθνους και εγγυητής της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος, πέρα και πάνω από πολιτικούς χώρους.

Πρέπει να μένει μακριά από κάθε προσπάθεια μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και ασφαλώς όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους. Η χώρα δεν πρέπει να μπει σε μακρά προεκλογική περίοδο και να παρεμποδιστεί η εφαρμογή των στρατηγικών επιλογών της. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

- Αποκλείετε πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή - είτε το φθινόπωρο είτε την άνοιξη;
Στην παρούσα φάση εκτιμώ πως οι εκλογές θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τις προσπάθειες και τις θυσίες που ο ελληνικός λαός έκανε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

- Ανακοινώσατε δράσεις με αυξημένα κονδύλια για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στις νέες τεχνολογίες. Υπάρχει συνέχεια;
Ναι, αυξήσαμε κατά 22 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλές επιχειρήσεις να ενταχθούν και να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Επιπροσθέτως, θα συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άμεσα ένα νέο πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Παράλληλα, αναζητούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις προκειμένου τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την περίοδο 2014-2020 να είναι αποτελεσματικά.

Ούτε... για το γήπεδο της ΑΕΚ

- Αποφασίσατε ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης που θα ενώσει την όλη Κεντροαριστερά. Λίγο «από τα πάνω» δεν θυμίζει αυτό; Και δεν θυμίζει την «Ελιά»;

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή με ευρύτατη πλειοψηφία αποφάσισε για τη διεξαγωγή Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης.

Κάλεσε σε συστράτευση τους πολίτες που ανήκουν στον πολιτικό χώρο πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ, τους πολίτες που στήριξαν στις τελευταίες εκλογές την «Ελιά», καθώς και τους πολίτες που στήριξαν τα ψηφοδέλτια του χώρου μας στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Μόνο έτσι θα υπερβούμε το αδιέξοδο του μικρού διπολισμού που εγκλωβίζει τους πολίτες, ώστε η Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη να καταστεί η τρίτη λύση προς όφελος της κοινωνίας. Η απόφαση είναι ξεκάθαρη, οι διαδικασίες θα γίνουν από τη βάση με αυτοοργάνωση και όχι με συμφωνίες κορυφής. Στο χέρι όλων μας είναι να το κάνουμε πράξη.

- Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν περιθώρια μετεκλογικής σύμπραξης, εάν βγει πρώτος από τις εθνικές κάλπες;
Οι εποχές των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχουν παρέλθει και, άρα, περνάμε σε συμμαχικά πολιτικά σχήματα. Το ΠΑΣΟΚ το 2011 ζήτησε να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, κάτι που αρνήθηκε. Η ανάληψη της ευθύνης έχει κόστος και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνες ούτε για τα εύκολα και είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε στο θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ.


Συνέντευξη στην Μαρίνα Μάνη
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 2ας Αυγούστου



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου