Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Χαρδούβελης: Όλοι θέλουν η Ελλάδα να πετύχει και για αυτό θα στηρίξουν την κυβέρνηση

«Όλοι θέλουν η Ελλάδα να πετύχει και για αυτό θα στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση. Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Όπως είπε, αυτή θα στηρίζεται σε αυτή που δρομολογεί η κυβέρνηση:

Στη βελτίωση της προόδου όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα ο νέος νόμος για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικός τον Ιανουάριο του 2015.
Στην επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ανάκτηση του παραδοσιακού του ρόλου στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως το ζήτημα που θέτουν οι επιχειρήσεις είναι ότι εν μέσω ύφεσης δεν μπορούν εύκολα να χρηματοδοτηθούν. «Σας λέω ότι σίγουρα θα μπορούν πολύ πιο εύκολα σε λίγο» διαβεβαίωσε.
Στην επιτάχυνση της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, σύμφωνα με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ), περισσότερες από 32 ιδιωτικοποιήσεις έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε καλό δρόμο με μια συνολική αξία συναλλαγής € 4,9 δισ. Πρόσθεσε πως υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αντιμετώπισής τους.
Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως «λίγα μένουν να κάνουμε ακόμα για να ξαναστηριχθούμε στα δικά μας πόδια, που όχι απλά πρέπει να είναι και σκοπός όλων, αλλά είναι και ο μόνος δρόμος για την ανάκαμψη». Πρόσθεσε πως «αυτή η τελευταία διαδρομή, τα τελευταία μέτρα, μπορούν να καθορίσουν τι θα συμβεί στο μέλλον».
Υπογραμμίζοντας πως «χρειάζεται πίστη και προσήλωση στο σχέδιο που έχουμε χαράξει» και πως «δεν πρέπει να κάνουμε πίσω», σημείωσε πως οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν την επόμενη δεκαετία για την Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδούβελης αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, έκανε γνωστό πως εκτιμάται ότι ως το τέλος του 2014 θα έχουν διατεθεί στην αγορά 7,2 δισ. ευρώ για την εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Συνοψίζοντας ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως:
Η εξάλειψη των διδύμων ελλειμμάτων του δημοσιονομικού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επιβεβαιώνουν ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρά.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Ένα καλύτερο θεσμικό περιβάλλον – διευκόλυνση του επιχειρείν, πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση – θα προσθέσει στη δυναμική ανάπτυξης και στην αύξηση της ζήτησης για εξαγωγές, αυξάνοντας τελικά και τη συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη.
Καταλήγοντας, είπε πως οι επαφές του με τους Ευρωπαίους εταίρους τον έχουν πείσει ότι όλοι θέλουν η Ελλάδα να πετύχει και γι ‘ αυτό θα στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση.
«Αυτονόητα, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν περαιτέρω τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».


thepaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου