Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Βενιζέλος: Η πολιτική αβεβαιότητα υπομονεύει την έξοδο από την κρίση

Την σημασία των επόμενων μηνών στην πορεία της χώρας εκτός μνημονίου τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της δεύτερης οικονομικής διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την ανάγκη εθνικής συναίνεσης που, όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχει όπως και εργασιακής ειρήνης,
εξαίροντας επ΄αυτού το κοινό κείμενο με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.
Εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για αντιπαράθεση της κυβέρνησης, «δύναμης ευθύνης», με «ιδέες, αντιφάσεις, αβεβαιότητες και ανευθυνότητες», προειδοποιώντας ότι επιτεύγματα πέντε χρόνων μπορουν «να χαθούν σε πέντε μέρες».
«Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς επίγνωση και σωφροσύνη» είπε σχετικά, ενώ μίλησε για θετικό απολογισμό της στρατηγικής που εκπόνησε το ΠΑΣΟΚ και στην οποία προσχώρησε, όπως είπε, η ΝΔ και, επ΄ολίγον, η ΔΗΜΑΡ.
Κατά τον κ. Βενιζέλο στρατηγική αυτή απέδωσε το σημερινό πλεόνασμα, τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ενώ με το PSI, η εξυπηρέτηση χρέους μειώθηκε κατά 60%, η μέση διάρκεια έπεσε στα 16,5 χρόνια και το επιτόκιο στο 2,1%.
Θέλουμε «απόλυτη προστασία καταθετών και απολύτως ευσταθείς τράπεζες» τόνισε επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εξηγώντας ότι δεν κατέστη εισέτι δυνατή η ολοκλήρωση ενός φορολογικού προγράμματος, λόγω των εκτάκτων και πιεστικών αναγκών που εμφανίσθηκαν την τελευταία πενταετία. Κατηγόρησε εξάλλου όσους μιλούν για διαγραφή χρέους και άλλες παρεμφερείς ιδέες, ότι «θέλουν να ξανακρεμάσουν τη χώρα στα μανταλάκια της διεθνούς ενημέρωσης».
Η συζήτηση στη Βουλή, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος θα επιτρέψει τη συνολική παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχέδιου εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο. Τόσο η απόφαση για επιδίωξη ψήφου εμπιστοσύνης όσο και η αποσαφήνιση των ημερομηνιών εκλογής Προέδρου αποσκοπούν στο να αφαιρέσουν την πολιτική αβεβαιότητα που προκαλείται εξαιτίας θεσμικών και μικροκομματικών λόγων, είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ευθύνη από την αντιπολίτευση».
Η πολιτική αβεβαιότητα, πρόσθεσε, υπονομεύει τη διαπραγμάτευση και την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση.

thepaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου