Παραμονή της εθνικής επετείου το κτίριο του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη ερήμωσε σχετικά νωρίς. Στον πέμπτο όροφο όμως των κομματικών γραφείων καταγράφηκε μια ασυνήθιστη κινητικότητα. Γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, εκεί όπου γίνονται οι συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, έλαβαν θέσεις προβεβλημένα στελέχη και άκουσαν προσεκτικά από μία ομάδα προσκεκλημένων δημοσκόπων τις προβλέψεις τους για τις εκλογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ.
Το γενικό συμπέρασμα ήταν κοινό: το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πετύχει στις εθνικές εκλογές τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ίσως και κάτι παραπάνω. Αυτό το παραπάνω επιζητεί εναγωνίως ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος τους τελευταίους μήνες κινείται ανάμεσα σε δύο παράλληλα σχέδια. Το κυβερνητικό και το κομματικό. Το μόνο σημείο στο οποίο τέμνονται είναι το τέλος τους, δηλαδή οι εθνικές εκλογές.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ανήκει στη χορεία των πολιτικών που τρέφουν αυταπάτες. Δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, πιστεύει όμως ότι είναι δύσκολη υπόθεση. Επομένως, σύμφωνα με το σκεπτικό της ηγεσίας του κόμματος, δύσκολα θα αποφευχθούν οι κάλπες. Εξ αυτού του λόγου άλλωστε ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τα στελέχη του να φτιάξουν τάχιστα ψηφοδέλτια.
Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος έχει πλήρη συμμετοχή στην ανάπτυξη του περίφημου ολοκληρωμένου σχεδίου για την έξοδο από την κρίση. Ο ίδιος αρνείται ότι η νευρική αντίδραση των αγορών και η εκτίναξη των σπρεντ οφείλεται στις κυβερνητικές εξαγγελίες πως η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο και θα απεμπλακεί από την τρόικα. Και επισημαίνει διαρκώς ότι για όλα ευθύνεται η πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει στη χώρα, δείχνοντας σταθερά προς την πλευρά της Κουμουνδούρου με αιχμή την άρνησή της να συμβάλει προς την κατεύθυνση της συνεννόησης.
Ομως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θεωρεί την υπόθεση των εκλογών χαμένη. Μπορεί το αφήγημα της πανηγυρικής εξόδου από το Μνημόνιο να ναυάγησε, ωστόσο ο ίδιος πιστεύει ότι η συγκυβέρνηση μπορεί να αναστρέψει την εικόνα. Ή, στη χειρότερη περίπτωση, να ανακόψει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό την προϋπόθεση ότι το σχέδιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα και θα υπάρξει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους.
Η συνεργασία του κ. Βενιζέλου με τον Πρωθυπουργό παραμένει αρμονική, παρά τις σκιές που βαρύνουν την κυβερνητική συνεργασία κατά καιρούς, κυρίως για θέματα που σχετίζονται με τη συμπεριφορά ορισμένων γαλάζιων υπουργών, π.χ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να πάει χέρι χέρι με τον Σαμαρά στην πορεία προς τις εκλογές - όποτε και αν αυτές γίνουν. Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έχει στη διάθεσή της η Χαριλάου Τρικούπη και της επιτρέπουν να είναι «συγκρατημένα αισιόδοξη» δείχνουν ότι ένα τμήμα ψηφοφόρων της ΝΔ στις εκλογές του 2012 έχει απογοητευθεί από τον κ. Σαμαρά, όμως δεν επιθυμεί την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτίστως πιστεύοντας ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα γκρεμίσει σε χρόνο-ρεκόρ όσα οικοδομήθηκαν την τελευταία πενταετία. Κοινώς, ότι θα κλωτσήσει τις έως τώρα θυσίες του ελληνικού λαού.
Αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων θα τιμωρήσει μεν τη ΝΔ αλλά δεν θα στραφεί στην Κουμουνδούρου. Υπάρχει πιθανότητα να επιλέξει το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη σταθερότητας, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης το πολιτικό κόστος που έχει υποστεί για τη σωτηρία της χώρας. Αυτό το κοινό επιθυμεί να προσελκύσει ο κ. Βενιζέλος, αποφεύγοντας λαϊκισμούς, παροχές ή αφύσικες υποσχέσεις.
Παράλληλα θέτει σε εφαρμογή τον σχεδιασμό του για τη Δημοκρατική Παράταξη. Το Συνέδριο, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο και πιθανότατα θα έχει και εκλογικό χαρακτήρα. Η Δημοκρατική Παράταξη κάνει ουσιαστικά πρεμιέρα σήμερα, με τη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΕΟΕΣ). Ο κ. Βενιζέλος θα εκφωνήσει πολιτική ομιλία και θα επαναλάβει το κάλεσμά του για συμπόρευση των δημοκρατικών δυνάμεων χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς. Στο ΠΑΣΟΚ ωστόσο πολλοί αμφιβάλλουν εάν το προσκλητήριο για την Κεντροαριστερά βρίσκει ευήκοα ώτα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ NEA
της ΒΟΥΛΑΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου