Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Με το όνομα και τα σύμβολά του το ΠΑΣΟΚ στη Δημοκρατική Παράταξη-Θέλουμε να είναι Ελιά συν και όχι Ελιά μείον

Εξαιρετικό δείγμα θεωρεί την Ελιά ο Ευ.Βενιζέλος, που ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει την αυτονομία του ως μέλος αλλά και το πολιτικό “βάρος” που του προσδίδει η διαδρομή του. Επίθεση στην περίοδο Καραμανλή με αιχμές στον Γιώργο Παπανδρέου
Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει στην κεντροαριστερή “ομπρέλα” της
Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης ενόψει των επόμενων εκλογών, αλλά θα διατηρήσει το όνομα, τα σύμβολα και την πολιτική κληρονομιά που του παρέχει η διαδρομή του στον τόπο, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, στην τοποθέτησή του στην έναρξη του διήμερου συνεδρίου στην Αθηναίδα, για την προετοιμασία του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
Προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με πολιτικούς συντάκτες, να “δεσμεύσει” ουσιαστικά και τους “δύο χώρους”, αυτόν του ΠΑΣΟΚ και εκείνον της κεντροαριστεράς, ώστε να μην αφήνει ελεύθερο πεδίο ανάπτυξης πολιτικών πρωτοβουλιών είτε από τον Γ.Παπανδρέου, είτε από οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο, ενόψει των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που διαφαίνονται στον ορίζοντα της προεδρικής εκλογής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση, τόσο κατά του προκατόχου του, όσο και κατά των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, αφήνοντας ξανά αιχμές για συγχωροχάρτι από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βενιζέλος: «Η Δημοκρατική Παράταξη θέλουμε να είναι Ελιά συν και όχι Ελιά μείον. Το εγχείρημα της Ελιάς ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα. Κάποιοι όμως ξεχνούν πόσο δύσκολο ήταν να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Ξεχνούν τις ευθύνες την περιόδου 2004-2009».
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δέχεται άδικη κριτική.
Σε σχέση με την οικονομική πολιτική ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας. «Η Εθνική Στρατηγική είναι τα 7 βήματα εξόδου που παρουσίασα από την κρίση και το μνημόνιο. Πηγαίνουμε σε ένα συνέδριο που θα απαρτίζεται από προοδευτικές δυνάμεις. Οι ανάγκες της χώρας τρέχουν και οι οικονομικοπολιτικές εξελίξεις τρέχουν».
Σχετικά με το έλλειμμα ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «To δημοσιονομικό μας έλλειμμα είναι στο 1,2%. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ανταποκριθεί στην κρίση στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική οικονομία.
Υπάρχουν σοβαρές τράπεζες που λένε ότι το έλλειμμα είναι 115% του ΑΕΠ και όχι 175%. Υπάρχουν σοβαρές τράπεζες που λένε ότι το έλλειμμα είναι 115% του ΑΕΠ και όχι 175%.
Τα θετικά αποτελέσματα των τραπεζών στα stress tests είναι δείγμα ότι η οικονομία ανακάμπτει. Είναι δείγμα ότι θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΑποφασισμένος να προχωρήσει στην ανασύνθεση της Δημοκρατικής Παράταξης χωρίς τον κ. Γιώργο Παπανδρέου είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Παπανδρέου κάνει ό,τι μπορεί γα να δείξει την απροθυμία του να συμμετέχει στη νέα αυτή προσπάθεια σωτηρίας του κόμματος, μετά το εγχείρημα της Ελιάς στις ευρωεκλογές.
Από το Ηράκλειο την περασμένη εβδομάδα μίλησε για ένα νέο ξεκίνημα, παίρνοντας ταυτόχρονα αποστάσεις από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τα ποσοστά των ευρωεκλογών και δεδομένου ότι ο νομός Αχαΐας χάνει μία έδρα λόγω πληθυσμιακών μεταβολών, τότε είναι εξαιρετικά απίθανο ο κ. Παπανδρέου να εκλεγεί εκεί.
Ετσι, εάν θελήσει να επανεκλεγεί βουλευτής, θα πρέπει να αλλάξει περιφέρεια.
Το βέβαιο είναι πως ως τότε ο κ. Βενιζέλος θα έχει ολοκληρώσει την «αποπαπανδρεοποίηση» του κόμματος και θα έχει εισάγει το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα φάση, στη οποία οι φίλα προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό, στο βαθμό που δεν θα συμμετέχουν στην προσπάθεια της Δημοκρατικής Παράταξης, θα έχουν θέσει εαυτόν εκτός Χαριλάου Τρικούπη.
Σε κάθε περίπτωση, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου ανεβάζουν τον πήχη του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Παράταξης, μιλώντας για ένα «εθνικό πολιτικό γεγονός». Ο προγραμματισμός στο δρόμο για το συνέδριο πρόκειται να περάσει από τρία στάδια.
Αρχικά, το Νοέμβριο, κλιμάκια στελεχών από τις πλευρές που θα συγκροτήσουν τη Δημοκρατική Παράταξη θα ταξιδέψουν σε όλους τους δήμους της χώρας.
Έπειτα, το Δεκέμβριο, θα οργανωθούν ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις θεματικού και τοπικού χαρακτήρα.
Το ιδρυτικό συνέδριο θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο, χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία, καθώς θα πρέπει να συνδυαστεί με κάποιο σαββατοκύριακο, κατά το οποίο ο κ. Βενιζέλος δεν θα έχει υποχρεώσεις εκτός Ελλάδας ως υπουργός Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου