Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Τόνια Αντωνίου: Πρέπει να αλλάξουμε και να συνδεθούμε ξανά με την κοινωνία

Την επανεύρεση κοινών τόπων με τις δυνάμεις της εργασίας, της επιχειρηματικότητας και της αγροτιάς αλλά και με τα κινήματα των πολιτών, της οικολογίας προέταξε η Τόνια Αντωνίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο.
Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, η σημερινή διαδικασία
αποτελεί ένα πρώτο, αλλά πολύ ουσιαστικό βήμα προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
Μια απόφαση πολύ σημαντική που πήραν το ΠΑΣΟΚ και όλες οι πολιτικές κινήσεις. Μια απόφαση υπέρβασης και σύνθεσης η οποία αντιλαμβάνεται πως το διακύβευμα είναι κοινό, πως όλους μας υπερβαίνει και πως πρέπει να αθροίσουμε δυνάμεις και να μην εστιάσουμε στις μικρές έστω έως και ελάχιστες διαφορές μας.
Άλλωστε το πρώτο βήμα έγινε με τη δημιουργία της Ελιάς. Η κοινή μας κάθοδο στις ευρωεκλογές, κατάφερε να καταγράψει μια δύναμη. Μπορεί να μην ήταν θρίαμβος, αλλά αν λάβουμε υπόψη τους όρους, αλλά και τις συνθήκες εντός των οποίων έλαβε χώρα το εγχείρημα, το αποτέλεσμα αυτό δίνει ένα διαβατήριο για την ανασυγκρότηση αυτού που λέμε Δημοκρατική Παράταξη.
Ο πολιτικός χάρτης όπως διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές, καθώς και οι εξελίξεις στους άλλους πολιτικούς κομματικούς χώρους, επιβεβαίωσαν ένα πολιτικό κενό. Και φυσικά την ανάγκη ανασύστασης του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου.
Η πλειοψηφία των πολιτών εκεί προσδιορίζεται πολιτικά και το είδαμε αυτό ξεκάθαρα στα αποτελέσματα που είχαμε σε δήμους, περιφέρειες, σε μαζικούς χώρους. Έχουμε την ευθύνη να συνθέσουμε γιατί η χώρα χρειάζεται πράγματι μια πολιτική δύναμη ισχυρή, υπεύθυνη, ώριμη, ειλικρινής με τους πολίτες με προοδευτικό πρόσημο για να δώσει μάχη για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, με ασφάλεια και να σχεδιάσει το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο της πατρίδας, μέσα πάντα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Μια δύναμη ικανή αλλά και υπεύθυνη χωρίς δογματισμούς και εμμονές, έτοιμη να υπερασπιστεί τη θέση της χώρας και το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο, τώρα ειδικά που το παγκόσμιο και το περιφερειακό περιβάλλον φαίνεται ρευστό όσο ποτέ.
Μια πολιτική δύναμη η οποία θα μπορέσει να διαμορφώσει το δικό της εφαρμόσιμο, αλλά εναλλακτικό προοδευτικό πρόγραμμα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που στρέφεται σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Δεν αποτελεί λύση, ούτε το να κλειστούμε σε μια στενή διαχείριση του σήμερα, ούτε το να περιγράψουμε ένα αύριο με τρόπο που να εξαπατά τους πολίτες και να ξεχνά το ποια είναι η σκληρή πραγματικότητα. Καλούμαστε να διαμορφώσουμε σε ένα δύσκολο περιβάλλον μια πρόταση εφαρμόσιμη, προοδευτική, ένα πακέτο λύσεων που θα απαντά στα κοινωνικά αδιέξοδα της χώρας μας.
Μπορούμε να είμαστε εμείς η πολιτική δύναμη που θα εκφράσει τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας που θα πείσουμε για τα μεγάλα διακυβεύματα; Από εμάς εξαρτάται αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες. Από τις ιδεολογικές και πολιτικές αξίες που θα υπηρετήσει η Δημοκρατική Παράταξη, από τις συγκροτημένες προτάσεις επί του πραγματικού που θα προτάξουμε και από τον τρόπο βέβαια που θα οργανωθούμε.
Από τον τρόπο που θα επικοινωνήσουμε και θα επανασυνδεθούμε με τις κοινωνικές δυνάμεις που θα εμπνευστούν από εμάς, από τις πολιτικές μας και θα τις υπηρετήσουν.
Φίλες και φίλοι σε μια εποχή που έχουν ανατραπεί όλα όσα μέχρι χθες αντιλαμβανόμασταν ως δεδομένα και υπάρχει ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον, σε προσωπικό και σε εθνικό επίπεδο, σε μια εποχή που η πολιτική έχει απαξιωθεί για να μας ακούσουν οι πολίτες χρειάζεται να τους αποδείξουμε ότι πρώτα απ' όλα μπορούμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις της εποχής.
Ότι αλλάζουμε όλα όσα χρειάζεται να αλλάξουν και αυτά ουσιαστικά και όχι επιφανειακά και επικοινωνιακά. Γι' αυτό τόσο το ίδιο το συνέδριο, αλλά όσο και η διαδρομή μας προς αυτό, θα παίξουν ένα πολύ μεγάλο και κρίσιμο ρόλο.
Το συνέδριο πρέπει να είναι πολιτικό και προγραμματικό, γιατί εκεί βρίσκεται η ουσία. Ανοιχτό και δημοκρατικό. Απευθύνοντας προσκλητήριο προς όλα τα ιστορικά ρεύματα που συγκρότησαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα ρεύματα και τις δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς, του χώρου του πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας, το χώρο των κοινωνικών κινημάτων, αλλά και στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικά ανέστιων της ευρύτερης παράταξης.
Γι' αυτό και χρειάζονται να δοθούν όλες οι εγγυήσεις σε επίπεδο των θεσμικών λειτουργιών. Οι εγγυητές αυτής της πολιτικής συμφωνίας είμαστε εμείς, όλοι εδώ που συμμετέχουμε στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και η λειτουργία μας είτε θα προσελκύσει, είτε θα απομακρύνει τους πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα, διότι τα πολιτικά διακυβεύματα είναι πολύ μεγάλα.
Αντίστοιχα με την ευθύνη που εμείς φέρουμε, η ανασύσταση του κοινωνικού ιστού, η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, η πραγματική μεταρρύθμιση στο κράτος, όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητές μας, διότι ο ρόλος των σοσιαλιστικών κομμάτων, η ουσία της κεντροαριστεράς είναι η τόνωση της κοινωνικής συνοχής και η πάταξη των ανισοτήτων. Αλλά εμείς καλούμαστε ταυτόχρονα να προτείνουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την πατρίδα, για να βρεθούν δουλειές για 1,5 εκατομμύριο ανέργους.
Η πορεία προς το συνέδριο θα μας καθορίσει. Θα σηματοδοτήσει στους πολίτες ότι πράγματι επιθυμούμε τη συμμετοχή τους, ότι πράγματι επιθυμούμε τις απόψεις μας για το περιεχόμενο του συνεδρίου μας. Ο τρόπος που θα λειτουργήσουμε θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ενεργοποίηση των μελών και φίλων μας.
Την ώρα που βιώνουμε τη μεγαλύτερη απαξίωση της πολιτικής και την κρίση των θεσμών, πρέπει πρώτα απ' όλα να αποδείξουμε ότι σεβόμαστε τις συλλογικότητες που οι ίδιοι επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε. Σήμερα περισσότερο από ποτέ όλοι εμείς που έχουμε την εμπειρία των κινημάτων, οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη της συμμετοχής της ελεύθερης έκφρασης και τελικά της συνδιαμόρφωσης της πολιτικής. Με λίγα λόγια να ξαναβρούμε τον κινηματικό μας χαρακτήρα.
Το ΠΑΣΟΚ αυτά τα δύσκολα χρόνια ακρωτηριάστηκε. Όχι μόνο γιατί εφάρμοσε πολιτικές απέναντι στις ιδεολογικές του αρχές, αλλά και γιατί δεν υπήρξε όσμωση με τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές του δυνάμεις. Δεν δώσαμε χώρο και ρόλο. Δεν δώσαμε τη δυνατότητα της συνδιαμόρφωσης. Δεν λειτουργούσαμε ως ζωντανός πολιτικός οργανισμός, αλλά ως διαχειριστές των ευθυνών και των προνομίων της εξουσίας.
Βέβαια το πρόβλημα δεν ήταν μόνο δικό μας. Ήταν συνολικότερο. Ήταν πρόβλημα όλου του πολιτικού συστήματος και βέβαια το βλέπουμε και στην Ευρώπη, ότι οι σοσιαλιστές χάνουν την κοινωνική τους δυναμική και μειώνονται τα περιθώρια παρέμβασής τους.
Αγαπητοί σύντροφοι, το πρόβλημα είναι, ήταν και παραμένει ακόμη, δομικό. Όμως στην ουσία δεν ήταν η ίδια η πολιτική που απαξιώθηκε, αλλά η διαχείρισή της. Η ανάγκη και η διάθεση συμμετοχής των πολιτών υπήρχε και μάλιστα όπως είναι λογικό σε περίοδο κρίσης, πολύ πιο έντονα.
Γι' αυτό είδαμε ότι έπειτα από την εκδήλωση της κρίσης στη χώρα μας, να δημιουργούνται τόσες πολλές πρωτοβουλίες πολιτών, οριζόντια σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Πρωτοβουλίες οι οποίες είχαν ως στόχο τα μέλη τους να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους και συχνά να διαμορφώσουν και προτάσεις.
Αυτό που χρειαζόμαστε ως κοινωνία δεν είναι έτοιμες λύσεις. Δεν ξέρω και ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι τις έχει. Είναι ένα πλαίσιο λειτουργίας μέσα στο οποίο θα μπορέσουμε να αναζητήσουμε τις πραγματικές λύσεις, με νηφαλιότητα και έχοντας μάθει πλέον από το παρελθόν.
Η αλλαγή που χρειάζεται η πατρίδα μας δεν θα έρθει μέσα από εγχειρίδια πεφωτισμένων μεταρρυθμιστών, αλλά μέσα από ένα σχέδιο ανασυγκρότησης, το οποίο θα προέλθει από τα κάτω, από ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα έχει κοινωνικοποιηθεί πριν εφαρμοστούν, ακριβώς για να είναι εφαρμόσιμο. Αυτή είναι η πραγματική έννοια της ανανέωσης.
Δεν υπάρχει παρθενογέννεση, ούτε στη ζωή ούτε στην πολιτική. Το νέο γεννιέται πάντα μέσα από το καλό σε όλες τις χώρες, σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους, αρκεί να υπάρχει διάθεση για αλλαγή, για καινοτομία, για διεύρυνση, για υπέρβαση.
Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να αλλάξουμε εννοώντας ότι καλούμαστε να εξελιχθούμε. Η ρητορική περί παρθενογένεσης η οποία είναι διάχυτη το τελευταίο διάστημα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κάλεσμα για μια ανιστόρητη μετεξέλιξη για μια ακόμα παραλλαγή του λαϊκισμού.
Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι, ο τομέας των μαζικών κινημάτων είναι κομβικής σημασίας για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη του χώρου μας.
Όλα τα κόμματα τα οποία κλήθηκαν να διαχειριστούν κρίσεις αντίστοιχης δυσκολίας με τη δική μας, ανασυγκροτήθηκαν μόνο εφ' όσον μπόρεσαν να επανασυνδεθούν με τους μαζικούς και κοινωνικούς χώρους, με τα Συνδικάτα, τα Επιμελητήρια, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα δίκτυα πολιτών. Κι έτσι κατάφερε ν' ανανεώσουν και το πολιτικό τους περιεχόμενο αλλά και το πολιτικό τους προσωπικό.
Η Δημοκρατική Παράταξη θα πρέπει να επανασυνδεθεί με τις δυνάμεις της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, της αγροτιάς. Με τα κινήματα των πολιτών, της οικολογίας, με τ' αυτοδιοικητικά μας στελέχη και με πολλούς άλλους χώρους ακόμη.
Σ' αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε οι Επιτροπές που θα δημιουργηθούν στον τομέα μαζικών και κοινωνικών κινημάτων να έχουν την ευθύνη πρώτα απ' όλα της δημιουργίας Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίων, Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης.
Σε όλους τους χώρους δουλειάς, στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο τομέα, σε όλους τους επιστημονικούς χώρους, αλλά και σε όλους τους χώρους του επιχειρείν. Και βέβαια όλοι μαζί θα σχεδιάσουμε και πού μπορούμε αλλού να δημιουργήσουμε αυτές τις Οργανωτικές Επιτροπές.
Επίσης πρέπει να δημιουργήσουμε δίκτυα όπως στον τομέα του πολιτισμού, του αθλητισμού, της Αυτοδιοίκησης, των γυναικών, των ΑμΕΑ, των αγροτών καθώς επίσης θα πρέπει ν' αναπτύξουμε πλέον επαφές και επικοινωνία με όλα τα κινήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με κινήματα εθελοντισμού, με κινήματα οικολογίας, με κινήματα των πολιτών και μάλιστα αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα, υπάρχουν πάρα πολλές κινήσεις και κινήματα που δίνουν τη μάχη για ν' αντιμετωπισθεί αυτή η κρίση.
Τέταρτον, πιστεύω μέσα από αυτό τον τομά, θα έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τις συλλογικότητες, να δημιουργήσουμε το διάλογο που χρειάζεται σ' εσωτερικό επίπεδο για τις πολιτικές μας θέσεις.
Γι' αυτό προτείνουμε, ο τομέας μαζικών και κοινωνικών κινημάτων, σε συνεργασία με τον τομέα των πολιτικών θέσεων, να υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση κι όταν είναι έτοιμες οι πολιτικές θέσεις να ξεκινήσουμε το διάλογο, τη διαβούλευση, πρώτα απ' όλα από το δικό μας χώρο.
Την ευθύνη για όλη αυτή την οργάνωση, θα την έχει η Γραμματεία Μαζικών και Κοινωνικών Κινημάτων και οι Επιτροπές που θα δημιουργηθούν, θα στελεχωθούν από τα μέλη της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.
Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, σήμερα στο φάκελό σας έχετε μια πρόταση της Γραμματείας για τις Επιτροπές και τα δίκτυα τα οποία εμείς κατ' αρχήν εκτιμήσαμε ότι υπάρχει αναγκαιότητα να δημιουργηθούν.
Θα παρακαλούσα να συμπληρώσετε τη συμμετοχή σας όπου εσείς την επιθυμείτε, να την καταθέσετε πίσω στη Γραμματεία για να έχουμε έτσι τη δυνατότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα να επικοινωνήσουμε μαζί σας, να συζητήσουμε, να δεχθούμε και αλλαγές αν εσείς πιστεύετε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν άλλες ή να συρρικνωθούν κι έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να δημιουργηθούν οι ομάδες των μελών και των φίλων για να επικοινωνήσουμε με όλους αυτούς τους χώρους που όπως προσπάθησα και να τεκμηριώσω, είναι θα έλεγα, η ανάγκη ξανά, αναγέννησης της Δημοκρατικής Παράταξης.
Χωρίς τα κοινωνικά μας δίκτυα, χωρίς τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη καθημερινά στους χώρους δουλειάς, δε μπορούμε να μιλήσουμε για ουσιαστική ανανέωση, για διεύρυνση και για επικοινωνία ξανά με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Κλείνοντας αγαπητοί φίλες και φίλοι, σήμερα κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα για τη δημιουργία του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Χωρίς φοβικότητα, χωρίς μιζέρια, αλλά με ενότητα και συλλογικότητα, πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτό το μεγάλο βήμα της διεύρυνσης και της δημιουργίας του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου που το έχει ανάγκη πρώτα απ' όλα η χώρα αλλά και η ελληνική κοινωνία.
Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή μας επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου