Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Μάχη για μια έδρα στο ΠΑΣΟΚ – Το παζλ των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια – Ο Γιώργος προχωρά ακάθεκτος για το νέο κόμμα

Ο κύβος ερρίφθη και ήδη η Χαριλάου Τρικούπη έχει μπει στην τελική φάση συγκρότησης των ψηφοδελτίων του σχήματος ΠΑΣΟΚ-ΔΗΠΑΡ, υπό τη σκιά των νυν και υποψήφιων βουλευτών που θα ακολουθήσουν την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δώσει σαφείς εντολές για το πλαγιοκόπημα παπανδρεϊκών βουλευτών, ενώ ρόλο στην
αναζήτηση της συγκρότησης του παζλ των υποψηφίων έχουν αναλάβει οι Τάκης Ρήγας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Βασίλης Γερανίδης, Γιάννης Κουτσούκος και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος έχει την ευθύνη να κλείσει τα όποια κενά.
 Α’ ΚΑΙ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
Οι μετακινήσεις κορυφαίων, όπως της Φώφης Γεννηματά, έχουν σχέση με την αγωνία επανεκλογής βουλευτών αλλά και την κάλυψη των κενών που θα αφήσουν όσοι αποχωρήσουν προς την πλευρά του κ. Παπανδρέου. Στην Α’ Αθηνών σίγουρος θεωρείται ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ νέο πρόσωπο στα ψηφοδέλτια της περιοχής θα είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος φλερτάρει και με την Περιφέρεια Αττικής. Κατά τα άλλα, πολύ κοντά να δώσουν τη μάχη στην Αθήνα είναι η Συλβάνα Ράπτη, ο Νάσος Αλευράς και ο Τάκης Ιωακειμίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά.
Σφαγή υποψηφίων και φιλοδοξιών αναμένεται να γίνει στη Β’ Αθηνών, όπου παίζεται και το παιχνίδι της φημολογούμενης προσέγγισης του κ. Χρυσοχοΐδη με τον Γ. Παπανδρέου. Αν και θεωρείται πολύ δύσκολο ο κ. Χρυσοχοΐδης να εγκαταλείψει τη Χαριλάου Τρικούπη, διαπραγματεύεται έως την ύστατη στιγμή τους καλύτερους όρους για την επανεκλογή του. Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας υποψήφιοι θα είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Πύρρος Δήμας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας και φυσικά ο Απόστολος Κακλαμάνης, εφόσον το επιθυμεί. Στη λίστα θα βρίσκεται και το όνομα του Νίκου Μπίστη, ενώ κυκλοφορεί και το όνομα της Αθηνάς Δρέττα.
 Α’, Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μάχη στη δύσκολη Α’ Πειραιώς θα δώσει ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Καρύδης, ο Γιώργος Βερνίκος και κατά πάσα πιθανότητα ο Δημήτρης Κατσικάρης, πρώην αντιπεριφερειάρχης. Στη Β’ Πειραιώς σίγουρος θεωρείται ο Δημήτρης Λιντζέρης και πιθανολογείται λόγω οικογενειακής παράδοσης ο Παντελής Καψής, εκτός και εάν τοποθετηθεί στην κορυφή του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Στην Περιφέρεια Αττικής, όπου θα δοθεί μάχη μέχρις εσχάτων με το κόμμα Παπανδρέου για την εκλογή βουλευτή, σίγουρη θεωρείται η Εύη Χριστοφιλοπούλου.
 ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Μάχη ουσίας θα δοθεί στη Λάρισα και στην Αιτωλοακαρνανία, όπου Φ. Σαχινίδης και Θ. Μωραΐτης αντίστοιχα έχουν ανοίξει την πόρτα φυγής. Για την περιφέρεια της Λάρισας προαλείφεται ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Τσιλιμίγκος, ενώ αναζητείται βαρύ όνομα για την Αιτωλοακαρνανία. Κατά τα άλλα, για λόγους γοήτρου, οι Ρήγας, Μανιάτης, Κωνσταντινόπουλος και Γρηγοράκος θα θέσουν υποψηφιότητες στις περιφέρειές τους, ενώ αναζητούνται νέοι υποψήφιοι αποδεκτοί από τις τοπικές κοινωνίες. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας το χειρίζεται αποκλειστικά ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος αναζητεί πρόσωπο άφθαρτο που θα μπορεί να συμβολίσει τη νέα πορεία της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά θα σηματοδοτεί την ενότητα του χώρου.
 Στις… Συμπληγάδες των δημοσκοπήσεων ο Παπανδρέου
Με το ξημέρωμα του νέου έτους και πριν από την προκήρυξη των εκλογών θα έχουμε τα γεννητούρια του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει με την κίνησή του τη Νέα Δημοκρατική Αλλαγή ή την ανάσταση του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος. Οι πολιτικές εξελίξεις ανάγκασαν το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού να τρέξει για να προλάβει τις οργανωτικές προετοιμασίες, ενώ στο βασικό πυρήνα των υποστηρικτών του προστίθενται βαριά ονόματα του ΠΑΣΟΚ.
Ο Δημήτρης Ρέππας με άρθρο του έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, αφού εμφανίστηκε να βρίσκεται σε κοινή πορεία προβληματισμού με τον κ. Παπανδρέου. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι, όταν γίνει η ένταξή του στη νέα προσπάθεια, ο ρόλος του θα είναι καθοριστικός, καθώς θα αναλάβει τον ευρύτερο συντονισμό της πολιτικής προσπάθειας. Μάχη δίνεται και στο επίπεδο των συνδικαλιστικών στελεχών και, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και επισήμως η ΠΑΣΚΕ δεν θα λάβει θέση, η συντριπτική πλειονότητα των συνδικαλιστών θα ταχθεί με την πλευρά του κ. Παπανδρέου.
Την οργανωτική συγκρότηση έχουν αναλάβει οι Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ενώ στον τομέα των κινητοποιήσεων ο κ. Κόκιος έχει τον πρώτο λόγο. Οργανωτική μαγιά αποτελούν όλοι όσοι νέοι επιστήμονες έχουν συμμετάσχει στα Συμπόσια της Σύμης.
Κατά τα άλλα, οι σταθεροί και υποψήφιοι με το κόμμα Παπανδρέου θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Φ. Σαχινίδης στη Λάρισα, ο Θ. Μωραΐτης στην Αιτωλοακαρνανία και για εκλογικές περιφέρειες προαλείφονται οι Π. Οικονόμου, Μ. Καρχιμάκης, Σ. Ξυνίδης, Γ. Πεταλωτής, Ν. Σηφουνάκης, Μ. Όθωνας, Σ. Κεδίκογλου και Κ. Τριαντάφυλλος εφόσον προσχωρήσουν στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο. Για το ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας Αττικής ακούγεται το όνομα του Χρ. Αηδόνη, ενώ ο Μ. Μπόλαρης φλερτάρει και με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κεντρικό ρόλο παίζουν ο Φ. Πετσάλνικος, ο Γ. Ελενόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει το επικοινωνιακό τμήμα της καμπάνιας,  και Γ. Πετρουλάκης, ενώ αποστασιοποιημένος εμφανίζεται ο Παύλος Γερουλάνος. Στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού πάντως γνωρίζουν καλώς ότι οι λίστες θα κλείσουν μόνο εφόσον διαπιστωθεί από τους υποψηφίους ότι το κόμμα Παπανδρέου πάει καλά δημοσκοπικά. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς προκύπτουν μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας της πρόθεσης ψήφου από 2 έως 6% και αγώνας του επίσημου ΠΑΣΟΚ και του κόμματος Παπανδρέου να κατοχυρώσουν χωρίς πρόβλημα την είσοδό τους στη Βουλή.
Πάντως η αγωνία των παπανδρεϊκών στελεχών αποτυπώνεται και στις αγωνιώδεις προσπάθειες να διαπιστώσουν τι μέλλει γενέσθαι με τις κινήσεις της κ. Διαμαντοπούλου, για την οποία στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν ότι υπάρχει χώρος και γι’ αυτήν, αλλά και την κατάληξη της συζήτησης του κ. Παπανδρέου με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

karfi

Του Γιώργου Γερόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου