Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Η μυστηριώδης σχέση ΓΑΠ - Βενιζέλου

«Υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό που κάνει ο Παπανδρέου διασπώντας το ΠΑΣΟΚ: αυτό που κάνει ο Βενιζέλος αποφεύγοντας να τον διαγράψει».
Το έλεγε περίλυπος παλαιός κομματικός παράγων που σήμερα βλέπει από μακριά όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ και δεν πιστεύει στα μάτια του, όπως λέει. Δεν είναι ο μόνος. Η φαρσοκωμωδία που
παίζεται αυτή την περίοδο στο εσωτερικό του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος, κάνει πολλούς να απορούν.
Η φαρσοκωμωδία που παίζεται αυτή την περίοδο στο εσωτερικό του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος, κάνει πολλούς να απορούν.
Βουλευτής του Κινήματος ετοιμάζει νέο κόμμα για να το διασπάσει και ο πρόεδρός του, αρνείται - ή αδυνατεί - να εφαρμόσει το Καταστατικό και να το προστατεύσει από τη δολιοφθορά που υφίσταται.
Είναι πράγματι απίστευτο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζει κόμμα - με το οποίο, όπως λένε πολιτικοί παρατηρητές, θα ολοκληρωθεί η καταστροφή που επήλθε στο ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που έπεσε στα χέρια του - και ο Βαγγέλης Βενιζέλος απλώς τον... εκλιπαρεί να μην το κάνει, αυτό - ακυρούμενος ως νόμιμος ηγέτης του κόμματος.
Πολλά κομματικά στελέχη κάνουν λόγο για «μυστηριώδη σχέση» ανάμεσα στον σημερινό και τον προηγούμενο πρόεδρο. Προς επίρρωση υπενθυμίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βενιζέλος αδυνατεί να πράξει ότι οφείλει για να προστατεύει τα κομματικά συμφέροντα ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με τον Παπανδρέου.
Το 2012 παραλαμβάνοντας το ΠΑΣΟΚ έκανε οικονομική, απογραφή όπως είχε δικαίωμα. Κατά τις πληροφορίες που διέρρευσαν, τα αποτελέσματα από τον έλεγχο ήταν επιβαρυντικά για τη διαχείριση Παπανδρέου
Το 2012 παραλαμβάνοντας το ΠΑΣΟΚ έκανε οικονομική, απογραφή όπως είχε δικαίωμα. Κατά τις πληροφορίες που διέρρευσαν, τα αποτελέσματα από τον έλεγχο ήταν επιβαρυντικά για τη διαχείριση Παπανδρέου. Αλλά ο Βενιζέλος, πέρα από κάποιους υπαινιγμούς, δεν έκανε το παραμικρό για να αποδοθούν ευθύνες και να γίνει γνωστή η αλήθεια. Αντίθετα την έχει ακόμη κλεισμένη στο γραφείο του, αρνούμενος να κοινοποιήσει τα πορίσματα των έλεγχων. Παραδόξως ούτε ο Παπανδρέου, που είναι ο θιγόμενος από αυτή την υπόθεση, ζήτησε να δημοσιοποιηθούν.
Πρόσωπα που διαδραμάτισαν παλαιότερα σημαντικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν σήμερα ότι ανάμεσα στους δυο άνδρες γράφεται η πιο παράδοξη ιστορία του μεταπολιτευτικού πολιτικού βίου και αναφέρονται μάλιστα σε διαδοχικές φάσεις της.
Ο πρώην πρόεδρος ως πρωθυπουργός οδήγησε τη χώρα σε διεθνή οικονομικό έλεγχο, χωρίς να δώσει ποτέ λογαριασμό στο κόμμα που τον ανέδειξε, αλλά και χωρίς την παραμικρή ενόχληση από τον υποτιθέμενο εσωκομματικό αντίπαλο του. Αντίθετα, ανέλαβε ο ίδιος να υλοποιήσει ως υπουργός Οικονομικών την πολιτική για την οποία ουδέποτε ρωτήθηκε. Όταν έφτασαν σε αδιέξοδο και ο Παπανδρέου τα θαλάσσωσε, ο Βενιζέλος πήρε τη θέση του το κόμμα με τη βοήθειά του, καθώς την άνοιξη του 2012 αποθαρρύνθηκαν οι άλλοι υποψήφιοι.
Ο Παπανδρέου διατήρησε τη μια από τις λίγες έδρες που κατάφερε να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά για δυόμιση χρόνια απουσίαζε πλήρως από την εκλογική του περιφέρεια 
Στη συνέχεια ο Παπανδρέου διατήρησε τη μια από τις λίγες έδρες που κατάφερε να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά για δυόμιση χρόνια απουσίαζε πλήρως από την εκλογική του περιφέρεια και στη Βουλή ψήφιζε κατά βούληση και χωρίς συνέπειες, ενώ άλλοι βουλευτές υπέστησαν κυρώσεις οσάκις αγνόησαν τις κομματικές αποφάσεις.
Εκ παραλλήλου, ο πρώην πρωθυπουργός έκοβε βόλτες σε διάφορα σημεία του πλανήτη και ως πρόεδρος της αναξιόπιστης Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην οποία ο Βενιζέλος συνέχισε να πληρώνει συνδρομή του ΠΑΣΟΚ από... χρήματα που δεν είχε και πάντως στερούσε από το προσωπικό του.
Τα ίδια στελέχη προβληματίζονται ακόμη περισσότερο, για την σχέση των δυο ανδρών λόγω των τελευταίων εξελίξεων. Ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να διαλύσει ότι απέμεινε από το ΠΑΣΟΚ και παρ όλα αυτά ο άνθρωπος που έχει όχι απλώς κάθε λόγο αλλά και υποχρέωση να τον σταματήσει, τον ατενίζει μάλλον φοβισμένος.
Κομματικά στελέχη δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι ο Παπανδρέου έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει ότι... δεν τον ικανοποίησαν οι απαντήσεις που του έδωσε ο Βενιζέλος στην τελευταία συνάντηση τους, αναστρέφοντας πλήρως τη σχέση ελεγκτή και ελεγχόμενου.
Υστέρα από αυτή τη συνάντηση πληθύνονται όσοι δεν έχουν αμφιβολία ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν είναι σε θέση να τα βάλει ευθέως με τον Γ. Παπανδρέου
Υστέρα από αυτή τη συνάντηση πληθύνονται όσοι δεν έχουν αμφιβολία ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν είναι σε θέση να τα βάλει ευθέως με τον Γ. Παπανδρέου. Όπως αναφέρουν, ενώ σε οποιοδήποτε κόμμα συμπεριφορές σαν αυτές του πρώην πρωθυπουργού, θα τον είχαν θέσει αυτομάτως εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παραμένει χωρίς εξήγηση η παρατεταμένη ανοχή προς τον Γ. Παπανδρέου.
Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι ο ίδιος διέγραψε τον Κ. Σημίτη - και στη συνέχεια τον έκοψε από τα ψηφοδέλτια - με ένα αστείο πρόσχημα. Αυτόν όμως ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον αντιμετωπίζει σαν «ιερή αγελάδα» και δεν τον αγγίζει - χωρίς και να δίνει πειστικές εξηγήσεις στους συνεργάτες του.
Ορισμένοι από αυτούς δεν κρύβουν την ενόχλησή τους, επειδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιμένει καρτερικά να διασπάσει το κόμμα ο προκάτοχός του, παίρνοντας όσους βουλευτές μπορεί από την σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα και σχηματίζοντας στις εκλογές που έρχονται ψηφοδέλτια με τα όποια κατά παρά πιθανότητα θα αφήσει εκτός Βουλής και τον Βενιζέλο και το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ- έστω και αν δεν μπει στη Βουλή ούτε ο ίδιος.
Αυτή η μυστηριώδης σχέση βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων για όσα θα επακολουθήσουν την επομένη της 29ης Δεκεμβρίου
Αυτή η μυστηριώδης σχέση βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων για όσα θα επακολουθήσουν την επομένη της 29ης Δεκεμβρίου, όταν, όπως αναμένεται, θα πάρει επίσημο χαρακτήρα η απόπειρα δημιουργίας κόμματος από τον πρώην Πρωθυπουργό - με τον ίδιο, ή άλλον επικεφαλής, καθόσον υπάρχουν πληροφορίες ότι το υπό εξαγγελία κόμμα θα «τρέχει» ο Δημήτρης Ρέππας και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου θα έχει εποπτικό ρόλο.
Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Βαγγέλη Βενιζέλο, έχουν εισηγηθεί να εφαρμοστεί έστω και την τελευταία στιγμή το Καταστατικό που θέλει εκτός κόμματος, όποιον εργάζεται εναντίον του. Ωστόσο δεν διστάζουν να ομολογήσουν ότι δεν παίρνουν απάντηση. Για λόγους που δείχνουν ακατανόητοι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει απλώς να σχολιάζει τις ενέργειες του ανθρώπου που απειλεί να βάλει τέρμα στην πολιτική σταδιοδρομία του .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου