Στα πρωτοσέλιδα όλων των διεθνών ΜΜΕ βρίσκεται για ακόμη μια φορά η
Ελλάδα έπειτα από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έπειτα από την
αποτυχία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η τριπλή ψηφοφορία είχε συγκεντρώσει, ούτως ή άλλως, τα φώτα με αρκετούς ανταποκριτές να βρίσκονται συνεχώς στη Βουλή και,
πλέον, τα ξένα ΜΜΕ σχολιάζουν το αποτέλεσμα κάνοντας λόγο για «αποτυχία» εκλογής Προέδρου και επιστροφής στην αβεβαιότητα στη χώρα.
Reuters: Κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος διάσωσης
Το πρακτορείο Reuters τονίζει ότι η αποτυχία εκλογής προέδρου και οι πρόωρες εκλογές δημιουργούν νέο κίνδυνο εκτροχιασμού του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο χρειάζεται η χώρα για να πληρώνει τους λογαριασμούς της.
Σε δημοσίευμα του πρακτορείου γίνεται ειδική αναφορά στη σημερινή βουτιά του Χρηματιστηρίου, ενώ, σημειώνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που θέλει να ακυρώσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ και να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της χώρα έχει σταθερό προβάδισμα επί μήνες στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες».
«Οι διασπάσεις στους δυνητικούς συμμάχους μετά τις εκλογές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας έχουν επίσης περιπλέξει τις προοπτικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι βραχύβια η όποια νέα κυβέρνηση» προσθέτει το Reuters.
Bloomberg: Ξυπνούν μνήμες από την οικονομική κρίση του 2012
Στο 2012 και την εποχή που κινδύνευε η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επιστρέφει το πρακτορείο Bloomberg σημειώνοντας ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών έχει αναστατώσει τις αγορές.
Δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρει ότι οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων υποχώρησαν στην Αθήνα μετά την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 99 μονάδες βάσης στο 9,46%.
CNBC: «Βουτιά» για τις ελληνικές μετοχές
Η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC καταγράφει τις εξελίξεις και αναφέρεται στην πτώση των τιμών των ελληνικών μετοχών, μετά την αποτυχία του ελληνικού κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο.
Η εφημερίδα New York Times, από την πλευρά της, τονίζει ότι το σημερινό αποτέλεσμα «ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές, στις οποίες ένα κόμμα που αντιτίθεται στους όρους της διεθνούς διάσωσης της χώρας αναμένεται να κερδίσει».
Financial Times: Οι αριστεροί λαϊκιστές και τα παραδοσιακά κόμματα που δεν πείθουν
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινούνται και οι Financial Times, καθώς σε δημοσίευμα της εφημερίδας γίνεται λόγος για την πρώστη των ελληνικών μετοχών και τις επιπτώσεις στα ομόλογα.
Σχολιάζοντας το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, ο αρθρογράφος των FT υποστηρίζει πως από τη μια πλευρά στέκει ο αριστερός λαϊκισμός στυλ ΣΥΡΙΖΑ και Podemos και από την άλλη τα παραδοσιακά κόμματα που δεν πείθουν, καθώς και αυτά με τη σειρά τους ρέπουν προς μια μορφή λαϊκιστικής ανάγνωσης. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Είτε φορά ρούχα της αριστεράς, είτε της δεξιάς, ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός προσφέρει απλοϊκές ακόμη και παράλογες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα. Για παράδειγμα η πρόταση – που θέτει το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας ή οι Δημοκράτες της Σουηδίας – ότι η καταστολή της μετανάστευσης θα λύσει τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας είναι λάθος διάγνωση του προβλήματος και κατά συνέπεια λάθος ελπίδα για τη γιατρειά. Το ίδιο ισχύει και με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos για μεγάλες αυξήσεις των δημοσίων δαπανών και του κατώτατου μισθού, λες και αυτά τα μέτρα μπορούν να υποκαταστήσουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες επιλογές για να αντιμετωπιστούν τα βαθιά προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας».
Wall Street Journal: Φόβος για ρήξη με την Τρόικα εάν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία
«Μία νέα κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία με την Τρόικα των διεθνών δανειστών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας την επόμενη διετία» αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι οι ήδη τεταμένες σχέσεις με την τρόικα μπορεί να χαλάσουν, εάν μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπαναχωρήσει από μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα.
CNN:Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα
Ο πιο σκληρός τίτλος είναι του αμερικανικού CNN το οποίο κάνει λόγο για ένα νέο Ελληνικό δράμα.
Το ρεπορτάζ του καναλιού για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα συνοψίζονται στην τίτλο του άρθρου ο οποίος είναι δηλωτικός: «Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα». Τη στιγμή που η Ελλάδα κρατήθηκε εν ζωή έπειτα από δύο χρεοκοπίες το 2010 και το 2012, μέσω των προγραμμάτων διάσωσης των πιστωτών, τώρα αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση, έτσι όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά τις πρόωρες εκλογές.
Ανησυχία εκφράζουν και τα Γερμανικά ΜΜΕ, αλλά «ουδέν σχόλιον» από το Βερολίνο
Οπως ήταν αναμενόμενο, η αποτυχία εκλογής του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, απασχολεί έντονα και τα γερμανικά ΜΜΕ στα οποία εκφράζονται φόβοι και ανησυχίες.
«Η Ελλάδα τραντάζει τον Dax», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία επισημαίνει, ότι οι πρόωρες εκλογές χάλασαν την διάθεση των επενδυτών. «Ο φόβος της επιστροφής της ευρωκρίσης αυξάνεται και τα χρηματιστήρια πέφτουν. Αλλά μόνο για λίγο», αναφέρει η εφημερίδα και περιγράφει τη σημερινή κίνηση του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, το οποίο σημείωσε μικρή πτώση. «Αυτό που προκάλεσε το σύντομο σοκ στους επενδυτές ήταν η αποτυχημένη προεδρική εκλογή στην Ελλάδα» επισημαίνει η Handelsblatt και προσθέτει «Οι επενδυτές φοβούνται, ότι το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, με μια εκλογική νίκη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ».
Η Sueddeutsche Zeitung μεταδίδει το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η εκλογή Προέδρου απέτυχε- Νέες εκλογές στην Ελλάδα», στο οποίο αναπαράγονται οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα «Bild», ότι «κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει συμβατικές συμφωνίες των προκατόχων της». Ο συντάκτης προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βασιστεί σε κυβερνητικό εταίρο και αναφέρει, ότι «φέρεται να έχει ήδη υποσχεθεί στη ΔΗΜΑΡ το πόστο του Προέδρου, αλλά (η ΔΗΜΑΡ) δεν τοποθετείται. Η Ελλάδα θα μπορούσε λοιπόν να έχει μπροστά της μια μακροχρόνια διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα παρέλυε και πάλι τη χώρα που ήδη πλήττεται από την κρίση.
Στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Der Spiegel», δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Νέες εκλογές. Τώρα αρχίζει πραγματικά η κρίση», στο οποίο σημειώνεται, ότι «το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα έχει καλές πιθανότητες για μια νίκη» και συνεχίζει: «Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τερματίσει την γερμανική επιβολή λιτότητας στην Ευρωζώνη και να πετύχει ένα κούρεμα χρέους. Αυτήν τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας την περίμενε χρόνια. Τώρα στέκεται ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον της ευκαιρίας της ζωής του... Θα ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας που θα ερχόταν στην εξουσία ένα κόμμα της Αριστεράς. Τότε θα μπορούσε η Ελλάδα να βρεθεί ενώπιον μιας ριζοσπαστικής αλλαγής- ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην πολιτική του χρέους.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη: «Κάποιοι πιστεύουν ο 40χρονος Τσίπρας δεν θα τηρήσει τις μεγαλόστομες ανακοινώσεις. Όπως και ο συντηρητικός Σαμαράς συγκέντρωνε αρχικά ψήφους με "αγριάδες" εναντίον των Βρυξελλών και μετά έγινε αξιόπιστος ευρωεταίρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως διαφέρει σε ένα βασικό σημείο από τα καθιερωμένα κόμματα, όπως η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε από ένα κίνημα της βάσης, το οποίο συνενώνει τις διάφορες αριστερές τάσεις και το οποίο είναι ακόμη ριζοσπαστικό. Τα μέλη του βλέπουν τώρα να έχει έρθει η ιστορική τους ευκαιρία: Αν κερδίσουν στην Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι η έναρξη για μια ευρωπαϊκή επανάσταση, οποία -στα μάτια τους- θα τελειώσει τη γερμανική επιβολή στην Ευρωζώνη».
Το Βερολίνο, πάντως, από την πλευρά του κρατάει αποστάσεις από το σημερινό αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας, ενώ, στο στρατόπεδο της Ανγκελα Μέρκελ αναφέρουν ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας.
«Κατ' ουσίαν μιλάμε για ένα καθαρά ελληνικό εσωτερικό ζήτημα», δήλωσε η αναπληρωτής κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Βιρτς, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle.
Στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας των αυστριακών Μέσων Ενημέρωσης βρίσκονται από το μεσημέρι οι επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.
Η σχετική είδηση και ανάλυση της εξέλιξης στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ήταν πρώτη τόσο στη μεσημβρινή ραδιοεφημερίδα της Αυστριακής Ραδιοφωνίας όσο και στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης, όπου σχολιαζόταν ότι η επίσπευση της προεδρικής εκλογής υπήρξε «πολιτικό λάθος» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παραχώρησε «πέναλτι» στην αντιπολίτευση, που ήθελε οπωσδήποτε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.
Κατά την εκτίμηση του απεσταλμένου τους, η αναμέτρηση αυτή θα είναι «στήθος με στήθος» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, καθώς, όπως αναφέρει, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η αρχικά μεγάλη διαφορά τους έχει συρρικνωθεί σημαντικά και οι Έλληνες φαίνεται να είναι τώρα επιφυλακτικοί απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ τίθεται το ερώτημα κατά πόσο θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή «αντιμνημονιακά» κόμματα, τα οποία θα χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Στο σχετικό ρεπορτάζ των δελτίων τόσο της ραδιοφωνίας όσο και της τηλεόρασης, ο ανταποκριτής τους στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για παρατηρούμενη εκεί νευρικότητα, αλλά και για υποχώρηση του ευρώ μετά τη άκαρπη ψηφοφορία στην Αθήνα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το πρόσφατο «σπάσιμο της παράδοσης» στην τήρηση ουδέτερης στάσης της ΕΕ, από τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, όπως σημειωνόταν, τοποθετήθηκε καθαρά υπέρ της εκλογής στην Ελλάδα «γνώριμων προσώπων».
Η τριπλή ψηφοφορία είχε συγκεντρώσει, ούτως ή άλλως, τα φώτα με αρκετούς ανταποκριτές να βρίσκονται συνεχώς στη Βουλή και,
πλέον, τα ξένα ΜΜΕ σχολιάζουν το αποτέλεσμα κάνοντας λόγο για «αποτυχία» εκλογής Προέδρου και επιστροφής στην αβεβαιότητα στη χώρα.
Reuters: Κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος διάσωσης
Το πρακτορείο Reuters τονίζει ότι η αποτυχία εκλογής προέδρου και οι πρόωρες εκλογές δημιουργούν νέο κίνδυνο εκτροχιασμού του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο χρειάζεται η χώρα για να πληρώνει τους λογαριασμούς της.
Σε δημοσίευμα του πρακτορείου γίνεται ειδική αναφορά στη σημερινή βουτιά του Χρηματιστηρίου, ενώ, σημειώνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που θέλει να ακυρώσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ και να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της χώρα έχει σταθερό προβάδισμα επί μήνες στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες».
«Οι διασπάσεις στους δυνητικούς συμμάχους μετά τις εκλογές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας έχουν επίσης περιπλέξει τις προοπτικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι βραχύβια η όποια νέα κυβέρνηση» προσθέτει το Reuters.
Bloomberg: Ξυπνούν μνήμες από την οικονομική κρίση του 2012
Στο 2012 και την εποχή που κινδύνευε η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επιστρέφει το πρακτορείο Bloomberg σημειώνοντας ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών έχει αναστατώσει τις αγορές.
Δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρει ότι οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων υποχώρησαν στην Αθήνα μετά την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 99 μονάδες βάσης στο 9,46%.
CNBC: «Βουτιά» για τις ελληνικές μετοχές
Η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC καταγράφει τις εξελίξεις και αναφέρεται στην πτώση των τιμών των ελληνικών μετοχών, μετά την αποτυχία του ελληνικού κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο.
Η εφημερίδα New York Times, από την πλευρά της, τονίζει ότι το σημερινό αποτέλεσμα «ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές, στις οποίες ένα κόμμα που αντιτίθεται στους όρους της διεθνούς διάσωσης της χώρας αναμένεται να κερδίσει».
Financial Times: Οι αριστεροί λαϊκιστές και τα παραδοσιακά κόμματα που δεν πείθουν
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινούνται και οι Financial Times, καθώς σε δημοσίευμα της εφημερίδας γίνεται λόγος για την πρώστη των ελληνικών μετοχών και τις επιπτώσεις στα ομόλογα.
Σχολιάζοντας το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, ο αρθρογράφος των FT υποστηρίζει πως από τη μια πλευρά στέκει ο αριστερός λαϊκισμός στυλ ΣΥΡΙΖΑ και Podemos και από την άλλη τα παραδοσιακά κόμματα που δεν πείθουν, καθώς και αυτά με τη σειρά τους ρέπουν προς μια μορφή λαϊκιστικής ανάγνωσης. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Είτε φορά ρούχα της αριστεράς, είτε της δεξιάς, ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός προσφέρει απλοϊκές ακόμη και παράλογες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα. Για παράδειγμα η πρόταση – που θέτει το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας ή οι Δημοκράτες της Σουηδίας – ότι η καταστολή της μετανάστευσης θα λύσει τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας είναι λάθος διάγνωση του προβλήματος και κατά συνέπεια λάθος ελπίδα για τη γιατρειά. Το ίδιο ισχύει και με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos για μεγάλες αυξήσεις των δημοσίων δαπανών και του κατώτατου μισθού, λες και αυτά τα μέτρα μπορούν να υποκαταστήσουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες επιλογές για να αντιμετωπιστούν τα βαθιά προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας».
Wall Street Journal: Φόβος για ρήξη με την Τρόικα εάν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία
«Μία νέα κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία με την Τρόικα των διεθνών δανειστών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας την επόμενη διετία» αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι οι ήδη τεταμένες σχέσεις με την τρόικα μπορεί να χαλάσουν, εάν μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπαναχωρήσει από μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα.
CNN:Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα
Ο πιο σκληρός τίτλος είναι του αμερικανικού CNN το οποίο κάνει λόγο για ένα νέο Ελληνικό δράμα.
Το ρεπορτάζ του καναλιού για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα συνοψίζονται στην τίτλο του άρθρου ο οποίος είναι δηλωτικός: «Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα». Τη στιγμή που η Ελλάδα κρατήθηκε εν ζωή έπειτα από δύο χρεοκοπίες το 2010 και το 2012, μέσω των προγραμμάτων διάσωσης των πιστωτών, τώρα αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση, έτσι όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά τις πρόωρες εκλογές.
Ανησυχία εκφράζουν και τα Γερμανικά ΜΜΕ, αλλά «ουδέν σχόλιον» από το Βερολίνο
Οπως ήταν αναμενόμενο, η αποτυχία εκλογής του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, απασχολεί έντονα και τα γερμανικά ΜΜΕ στα οποία εκφράζονται φόβοι και ανησυχίες.
«Η Ελλάδα τραντάζει τον Dax», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία επισημαίνει, ότι οι πρόωρες εκλογές χάλασαν την διάθεση των επενδυτών. «Ο φόβος της επιστροφής της ευρωκρίσης αυξάνεται και τα χρηματιστήρια πέφτουν. Αλλά μόνο για λίγο», αναφέρει η εφημερίδα και περιγράφει τη σημερινή κίνηση του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, το οποίο σημείωσε μικρή πτώση. «Αυτό που προκάλεσε το σύντομο σοκ στους επενδυτές ήταν η αποτυχημένη προεδρική εκλογή στην Ελλάδα» επισημαίνει η Handelsblatt και προσθέτει «Οι επενδυτές φοβούνται, ότι το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, με μια εκλογική νίκη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ».
Η Sueddeutsche Zeitung μεταδίδει το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η εκλογή Προέδρου απέτυχε- Νέες εκλογές στην Ελλάδα», στο οποίο αναπαράγονται οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα «Bild», ότι «κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει συμβατικές συμφωνίες των προκατόχων της». Ο συντάκτης προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βασιστεί σε κυβερνητικό εταίρο και αναφέρει, ότι «φέρεται να έχει ήδη υποσχεθεί στη ΔΗΜΑΡ το πόστο του Προέδρου, αλλά (η ΔΗΜΑΡ) δεν τοποθετείται. Η Ελλάδα θα μπορούσε λοιπόν να έχει μπροστά της μια μακροχρόνια διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα παρέλυε και πάλι τη χώρα που ήδη πλήττεται από την κρίση.
Στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Der Spiegel», δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Νέες εκλογές. Τώρα αρχίζει πραγματικά η κρίση», στο οποίο σημειώνεται, ότι «το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα έχει καλές πιθανότητες για μια νίκη» και συνεχίζει: «Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τερματίσει την γερμανική επιβολή λιτότητας στην Ευρωζώνη και να πετύχει ένα κούρεμα χρέους. Αυτήν τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας την περίμενε χρόνια. Τώρα στέκεται ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον της ευκαιρίας της ζωής του... Θα ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας που θα ερχόταν στην εξουσία ένα κόμμα της Αριστεράς. Τότε θα μπορούσε η Ελλάδα να βρεθεί ενώπιον μιας ριζοσπαστικής αλλαγής- ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην πολιτική του χρέους.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη: «Κάποιοι πιστεύουν ο 40χρονος Τσίπρας δεν θα τηρήσει τις μεγαλόστομες ανακοινώσεις. Όπως και ο συντηρητικός Σαμαράς συγκέντρωνε αρχικά ψήφους με "αγριάδες" εναντίον των Βρυξελλών και μετά έγινε αξιόπιστος ευρωεταίρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως διαφέρει σε ένα βασικό σημείο από τα καθιερωμένα κόμματα, όπως η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε από ένα κίνημα της βάσης, το οποίο συνενώνει τις διάφορες αριστερές τάσεις και το οποίο είναι ακόμη ριζοσπαστικό. Τα μέλη του βλέπουν τώρα να έχει έρθει η ιστορική τους ευκαιρία: Αν κερδίσουν στην Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι η έναρξη για μια ευρωπαϊκή επανάσταση, οποία -στα μάτια τους- θα τελειώσει τη γερμανική επιβολή στην Ευρωζώνη».
Το Βερολίνο, πάντως, από την πλευρά του κρατάει αποστάσεις από το σημερινό αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας, ενώ, στο στρατόπεδο της Ανγκελα Μέρκελ αναφέρουν ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας.
«Κατ' ουσίαν μιλάμε για ένα καθαρά ελληνικό εσωτερικό ζήτημα», δήλωσε η αναπληρωτής κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Βιρτς, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle.
Στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας των αυστριακών Μέσων Ενημέρωσης βρίσκονται από το μεσημέρι οι επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.
Η σχετική είδηση και ανάλυση της εξέλιξης στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ήταν πρώτη τόσο στη μεσημβρινή ραδιοεφημερίδα της Αυστριακής Ραδιοφωνίας όσο και στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης, όπου σχολιαζόταν ότι η επίσπευση της προεδρικής εκλογής υπήρξε «πολιτικό λάθος» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παραχώρησε «πέναλτι» στην αντιπολίτευση, που ήθελε οπωσδήποτε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.
Κατά την εκτίμηση του απεσταλμένου τους, η αναμέτρηση αυτή θα είναι «στήθος με στήθος» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, καθώς, όπως αναφέρει, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η αρχικά μεγάλη διαφορά τους έχει συρρικνωθεί σημαντικά και οι Έλληνες φαίνεται να είναι τώρα επιφυλακτικοί απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ τίθεται το ερώτημα κατά πόσο θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή «αντιμνημονιακά» κόμματα, τα οποία θα χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Στο σχετικό ρεπορτάζ των δελτίων τόσο της ραδιοφωνίας όσο και της τηλεόρασης, ο ανταποκριτής τους στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για παρατηρούμενη εκεί νευρικότητα, αλλά και για υποχώρηση του ευρώ μετά τη άκαρπη ψηφοφορία στην Αθήνα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το πρόσφατο «σπάσιμο της παράδοσης» στην τήρηση ουδέτερης στάσης της ΕΕ, από τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, όπως σημειωνόταν, τοποθετήθηκε καθαρά υπέρ της εκλογής στην Ελλάδα «γνώριμων προσώπων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου