Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Γιάννης Κυανίδης : Κίνημα ενότητας με μεταρρυθμιστική ταυτότητα

Όταν το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε, το 1974, κατάφερε να εκφράσει τον ριζοσπαστισμό της εποχής εκείνης, σταδιακά ένωσε δημοκρατικές δυνάμεις και οικοδομήθηκε μία ισχυρή πλειοψηφία. Δυστυχώς όμως, στην πορεία, έχασε τη μεταρρυθμιστική του πνοή και ενσωματώθηκε στο κράτος, στα σκάνδαλα, τις πελατειακές σχέσεις, το συντεχνιασμό, τις ψηφοθηρικές παροχές και τους αλόγιστους διορισμούς. Δίδαξε σε όλους ότι έχουν δικαιώματα χωρίς να έχουν ταυτόχρονα καμία υποχρέωση. Ανέθρεψε δυστυχώς  όλες αυτές τις νοοτροπίες που τώρα έχουν βρει καταφύγιο στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ λοιπόν σήμερα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο παλιός κακός του εαυτός, που βρίσκει έκφραση μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα, πρέπει να ξαναβρούμε το κομμένο νήμα με τις υγιείς πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και να αρχίσουμε να οικοδομούμε με γνώμονα τις ειλικρινείς και ρεαλιστικές μας προτάσεις για τη μετά μνημόνιο εποχή. Να μιλήσουμε με θάρρος και τόλμη για τις τομές που έχει ανάγκη η χώρα, σε οικονομικό, θεσμικό και πολιτικό επίπεδο. Να συνθέσουμε τη νέα μεταρρυθμιστική δύναμη που θα συγκρουστεί  επιτέλους χωρίς δισταγμούς, υποχωρήσεις και αμφισημίες με τις πελατειακές, παρασιτικές και κρατικιστικές δομές και το λαϊκισμό, που αποτελούν τα πραγματικά αίτια των μνημονίων και  της περιθωριοποίησης της χώρας. Να πείσουμε ότι έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και δεν θα τα επαναλάβουμε.
Υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που θέλει την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο, την κοινωνική δικαιοσύνη υπό συνθήκες οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Αυτό πρέπει να εκφράσουμε και για να το καταφέρουμε, θα πρέπει να αποτελέσουμε ένα κίνημα ενότητας με ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική ταυτότητα και όχι έναν πολυδιασπασμένο χώρο όπου δεν συμφωνούμε ούτε στα αυτονόητα.
Πυξίδα μας πρέπει να είναι οι πολιτικές μας θέσεις και τα αναγκαία μέτρα που εγγυώνται μια καλύτερη πορεία για τη χώρα, μακριά από προσωπολατρίες, προσωπικές φιλοδοξίες, ανώφελες ομαδοποιήσεις και συγκρούσεις μηχανισμών. Οι προσωπικές ανάγκες και επιδιώξεις στελεχών δεν μπορούν να γίνονται ανάγκες της χώρας.
Μπορούμε και πρέπει να συμφωνήσουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές τομές στο παραγωγικό μοντέλο, στους θεσμούς, στο Σύνταγμα, το συνδικαλιστικό κίνημα, στο κράτος και στο φορολογικό σύστημα και πάνω σε αυτές να τοποθετηθεί ο κάθε ένας από εμάς και να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση και συναίνεση όλων των δυνάμεων του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού κέντρου. Ας μην επιτρέψουμε στο ναρκισσισμό των μικρών διαφορών να θέσει σε κίνδυνο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και το μέλλον των επόμενων γενιών.
 
Γιάννης Κυανίδης
 
Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Β Θες/νικης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου