Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

CNN: Ετοιμαστείτε για νέο ελληνικό δράμα

Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης βρίσκονται και σήμερα οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την αποτυχία της προεδρικής εκλογής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα»
Με τον τίτλο «Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα»,
δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNN αναφέρεται στην αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, την επικείμενη διάλυση της Βουλής και τις επερχόμενες γενικές εκλογές στην Ελλάδα.
Oι εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία είναι ευάλωτη, σημειώνει το CNN
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία είναι ευάλωτη με το ελληνικό χρηματιστήριο να υποχωρεί.
Όπως αναφέρεται, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει δεσμευθεί να διαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας με τους δανειστές, ενώ προτίθεται να «ξοδέψει χρήματα σε προγράμματα που θα αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις».
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να «πυροδοτήσει μια κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης».

«Το σημερινό αποτέλεσμα μπορεί αν εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά»

Το σημερινό αποτέλεσμα θα μπορούσε να υπονομεύσει τα εύθραστα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης, αναφέρει το Reuters
Σε σχετικό ρεπορτάζ, το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στην αποτυχία της προεδρικής εκλογής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας ότι το σημερινό αποτέλεσμα «θα μπορούσε να υπονομεύσει τα εύθραυστα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης και να εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας».
Το Reuters σημειώνει ακόμη ότι «η αποτυχία των Ελλήνων βουλευτών να εκλέξουν νέο Πρόεδρο στην τελευταία σημερινή ψηφοφορία, οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το διεθνές πρόγραμμα διάσωσής της, το οποίο χρειάζεται για να πληρώνει τους λογαριασμούς της».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι «οι διασπάσεις στους δυνητικούς συμμάχους μετά τις εκλογές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας έχουν επίσης περιπλέξει τις προοπτικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι βραχύβια η όποια νέα κυβέρνηση».

 

«Η Ευρώπη να παραδεχθεί ότι ο πόνος της Ελλάδας είναι αληθινός»

H Ευρώπη πρέπει να παραδεχθεί ότι ο οικονομικός πόνος της Ελλάδας είναι πραγματικός, αναφέρει το Bloomberg
Η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου που οδηγεί σε εκλογές βάζει ξανά στην Ευρώπη σε αναταραχή, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. Η Ευρώπη μπορεί ωστόσο να αποτρέψει μια «υπαρξιακή κρίση, αν αναγνωρίσει ότι ο οικονομικός πόνος της Ελλάδας είναι πραγματικός και δεν τον προκάλεσε μόνη της η χώρα. Και ότι η κούραση από τις πολιτικές λιτότητας είναι ζήτημα για παραπάνω από μία χώρες της Ευρώπης», αναφέρει σε δημοσίευμα του με τίτλο «Πως να σώσουμε την Ελλάδα τώρα» το πρακτορείο.
Αν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ γίνει πρωθυπουργός στις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τις ανησυχίες του για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, να αναγνωρίσει ότι το δημοσιονομικό ολίσθημα είναι προτιμότερο από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και να συναινέσει στο ότι η λύση για το μη βιώσιμο χρέος της χώρας είναι να διαγραφεί ένα μέρος αυτού, αναφέρεται στο άρθρο.
Στην πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου αναφέρεται η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC που καταγράφει από το πρωί τις εξελίξεις, ενώ η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάμς, τονίζει ότι το σημερινό αποτέλεσμα «ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές, στις οποίες ένα κόμμα που αντιτίθεται στους όρους της διεθνούς διάσωσης της χώρας αναμένεται να κερδίσει».

 

«Πρόωρες εκλογές: Η Ευρώπη τρέμει»

Με τον τίτλο «Πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές: Η Ευρώπη τρέμει», η ηλεκτρονική έκδοση της βελγικής εφημερίδας L'Echo σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην ελλάδα.
Oι αγορές φοβούνται την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, σημειώνει η L'Echo
«Ο Σταύρος Δήμας, πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και υποψήφιος της ελληνικής κυβέρνησης, έχασε οριστικά τη δυνατότητα εκλογής του από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η υποψηφιότητα Δήμα συγκέντρωσε 168 ψήφους, ακριβώς όσες και κατά την προηγούμενη ψηφοφορία. Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε πτώση περισσότερο από το 11% μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ενώ οι αγορές φοβούνται την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η L’ Echo παραθέτει ακόμη την εκτίμηση του οικονομολόγου της Natixis, Jesus Castillo,ότι οι διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα θα δώσουν τη θέση τους στον «ρεαλισμό», εφόσον εκλεγεί, και πως οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να μην προχωρήσει σε «μονομερείς» ενέργειες για το χρέος.

«Νέες εκλογές: Τώρα αρχίζει πραγματικά η κρίση»


Με τον τίτλο «Η Ελλάδα τραντάζει τον Dax», σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», η οποία επισημαίνει, ότι οι πρόωρες εκλογές χάλασαν την διάθεση των επενδυτών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μη εκλογή προέδρου στην Ελλάδα προκάλεσε ένα σύντομο σοκ στους επενδυτές. «Οι επενδυτές φοβούνται, ότι το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, με μια εκλογική νίκη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σημειώθηκε υποχώρηση, κατά περισσότερο του 10%», συνεχίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα
Το «Der Spiegel», φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Νέες εκλογές. Τώρα αρχίζει πραγματικά η κρίση», στο οποίο σημειώνεται, ότι «το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα έχει καλές πιθανότητες για μια νίκη», ενώ η Sueddeutsche Zeitung αναφέρεται στο αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η εκλογή Προέδρου απέτυχε- Νέες εκλογές στην Ελλάδα».

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου