Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: «Οι ασάφειες στην συμφωνία ήταν επιθυμία και των Ευρωπαίων»

Μεγάλη επιτυχία χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, επισημαίνοντας ότι οι ασάφειες της συμφωνίας ήταν κοινή επιθυμία Αθήνας και Ευρώπης και διευκρινίζοντας ότι δε θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά, φάρμακα, παραμεθόριες περιοχές,
τρόφιμα, βιβλία και έντυπα, τονίζοντας ότι θα ψάξει να βρει κάποιον φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό.
«Προφανώς και η συμφωνία είναι γεμάτη ασάφειες. Είμαστε περήφανοι για τις δημιουργικές ασάφειες της συμφωνίας» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης αναφορικά με τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ότι «και οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες για να το περάσουν από τα κοινοβούλιά τους»
«Υπάρχει ένα πρόγραμμα. Το μνημόνιο, όλη αυτή η σκοτοδίνη των περασμένων ετών. Το κράτος ωστόσο έχει συνέχεια. Η υπογραφή της προηγούμενης κυβέρνησης μας δεσμεύει. Ο λαός μας έδωσε εντολή. Έπρεπε να παντρέψουμε τις δύο εντολές, την υπογραφή με τη λαϊκή εντολή. Για πρώτη φορά γινόμαστε συγγραφείς του μέλλοντός μας».
«Συνονθύλευμα παρανομιών» χαρακτήρισε τα μνημόνια για μία δημοκρατία. «Για αυτό συμφωνώ με το ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ζούμε σε μία πραγματική ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Δεν κάνουμε συζήτηση στο Eurogroup. Βρισκόμαστε σε μία Ευρώπη που έχει αυτοϋπονομευθεί».
«Στην Ευρώπη μου είπαν ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα. Εάν συμφωνούσαμε με τους Ευρωπαίους θα ήταν σαν να καταργούμε τις εκλογές. Θα δίναμε πάτημα σε όλους τους αντιευρωπαϊστές που λένε ότι στην Ευρώπη υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας» πρόσθεσε.
«Θέσαμε βέτο σε δύο συνεχόμενα Eurogroup, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό. Μέσα από τη μεγάλη σύγκρουση πετύχαμε να πάμε σε τρίτο Eurogroup και να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Από εκεί που ήμασταν μόνοι μας βρεθήκαμε να έχουμε πολλούς συμμάχους» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη και αυτό ως κρίνεται λάθος, ο κ. Βαρουφάκης τήρησε αποστάσεις από την προεκλογική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούσα ότι οι απλουστευτικές κορώνες δεν βοηθάνε. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός εξέλεξε μία κυβέρνηση που επιτέλους θα έλεγε «όχι».
«Βεβαίως και τελείωσε το μνημόνιο. Είχα εντολή από το λαό να το πω αυτό» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
«Θέλω να είμαι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που δεν θα αναφερθεί σε νούμερο, εάν δεν μπορώ να το πετύχω. Για τη φοροδιαφυγή ό,τι νούμερο και να πω δεν θα είμαι μέσα»
Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία το τελευταίο εδάφιο της συμφωνίας που αφορά στην ανθρωπιστική κρίση και την αντιμετώπισή της.
Αναφερόμενος στους θεσμούς, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι τρόικα και θεσμοί δεν είναι το ίδιο, καθώς «δεν θα ξαναέρθουν ως συμμορία τεχνοκρατών στη χώρα».
Ερωτηθείς για τις 100 δόσεις ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
«Σε περίπτωση που χρειαστεί να έχω αστυνομικό να με φυλάει θα παραιτηθώ» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.
«Η συμφωνία δν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής μας. Το πρόγραμμα της θεσσαλονίκης θα γίνει με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά όχι αυτό που μας επέβαλαν.
Η συμφωνία είναι το «φύλλο συκής» του γιούρογκρουπ για να σταματήσουν τα μνημόνια. Η συμφωνία είναι μεταρρυθμιστικό κείμενο και μπήκε στη θέση του μνημονίου. Αν δεν καταλήγαμε σε αυτή τη συμφωνία θα έπρεπε να αυξήσω ΦΠΑ, να κόψω συντάξεις.
Δε θα φύγουμε ποτέ από το ευρώ. Ο κόσμος δε μου είπε βγες από την Ευρώπη. Ο κόσμος ζητά να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του», τόνισε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου