Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Η ώρα του Προέδρου: Ποιο όνομα ανακοινώνει ο Τσίπρας

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι μόνο λόγω των εσωκομματικών τριβών στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εξαιτίας της εμπλοκής του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Αδιαφιλονίκητο φαβορί εμφανίζεται ο Δ. Αβραμόπουλος, το όνομα του οποίου αναμένεται
να ανακοινώσει -πλην συγκλονιστικού απροόπτου- ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή κρίσιμησυνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 4:00 μ.μ.
Η αρνητική στάση που έχει κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση έναντι των δανειστών στο τελεσίγραφο του Eurogroup, έχει δημιουργήσει ένα αρραγές μέτωπο υποστήριξης του Πρωθυπουργού, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξηγήσει ότι η επιλογή Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποτελεί επιλογή μίας προσωπικότητας που διαθέτει το κύρος και την εμπειρία να αναλάβει τα καθήκοντα του ανώτατου πολιτειακού αξιώματος, ενώ από την άλλη πλευρά η πολιτική καταγωγή από τον χώρο της Κεντροδεξιάς συμβολίζει την πρόθεση της κυβέρνησης για εθνική ομοψυχία και συμπόρευση.
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΚΟθα μιλήσει και για το αδιέξοδο που έχει έρθει η χώρα με την Ε.Ε. λόγω του τελεσιγράφου που απέστειλαν οι εταίροι στο χτεσινό Eurogroup.
O Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τελεσίγραφα και πως η Ελλάδα προσέρχεται στον διάλογο για να βρεθεί λύση χωρίς να αποδέχεται ωμούς εκβιασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στην ανάγκη να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας με ευθύνη συγκεκριμένων χωρών-υπονοώντας την Γερμανία- που οδήγησαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και δεν θα καταθέσει αίτημα παράτασης του προγράμματος αναμένεται να δηλώσει ο Πρωθυπουργός ο οποίος υποστηρίζει την ανάγκη πολιτικής και όχι τεχνοκρατικής λύσης για το ελληνικό πρόγραμμα
Η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και δεν θα καταθέσει αίτημα παράτασης του προγράμματος αναμένεται να δηλώσει ο Πρωθυπουργός ο οποίος υποστηρίζει την ανάγκη πολιτικής και όχι τεχνοκρατικής λύσης για το ελληνικό πρόγραμμα, με μίαπιθανή σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής όπως είχε δηλώσει και ο υπουργός Επικρατείας Δ. Φλαμπουράρης, σε πρόσφατη συνέντευξή του. Ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Σακελλαρίδης μιλώντας το πρωί στο Mega δήλωσε ότι:«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι αυτή η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν θα μπορούσε να λήξει μέσα σε μία εβδομάδα».
«Δεν θα ζητήσουμε παράταση του Μνημονίου»
, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , «δεν μπορούμε να ζητήσουμε παράταση ενός προγράμματος που προβλέπει πολιτικές που είναι στον αντίποδα του προεκλογικού μας προγράμματος. Δεν πρόκειται να συρθούμε από κανέναν με τελεσίγραφα και εκβιασμούς» τόνισε ο Γ. Σακελλαρίδης.

Οι αντιδράσεις για τον Αβραμόπουλο

Η αρνητική στάση που έχει κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση έναντι των δανειστών στο τελεσίγραφο του Eurogroup που ζήτησαν να καταθέσει αίτημα παράτασης του προγράμματος μέχρι την Παρασκευή, έχει δημιουργήσει ένα αρραγές μέτωπο υποστήριξης του Πρωθυπουργού, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τελικώς δεν θα αμφισβητηθεί έντονα από την Αριστερή Πλατφόρμα για την επιλογή αλλά κυρίως για την διαδικασία επιλογής και ανακοίνωσης του προσώπου που θα προτείνει το κόμμα. Ακόμα και η τελευταία συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Π. Λαφαζάνη πριν δύο ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και αναβλήθηκε η ανακοίνωση του ονόματος του Δ. Αβραμόπουλου, αφορούσε την ένσταση του υπουργού Παραγωγική Ανασυγκρότησης σχετικά με την διαδικασία επιλογής που δείχνει ότι αγνοούνται τα κομματικά όργανα λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας.
Στο τραπέζι μέχρι την τελευταία στιγμή έχουν πέσει προτάσεις για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Μ. Δρεττάκη, την συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη και τον Κ. Γαβρά
Είναι προφανές ότι η Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και στελέχη της σοσιαλιστικής τάσης μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλ. Μητρόπουλος έχουν διαφωνήσει με την επιλογή προσωπικότητας από τον χώρο της Κεντροδεξιάς για την ΠτΔ. Στο τραπέζι μέχρι την τελευταία στιγμή έχουν πέσει προτάσεις για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Μ. Δρεττάκη, την συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη και τον Κ. Γαβρά.

Ο αντικαταστάτης του Δ. Αβραμόπουλου και η εμπλοκή στην αλλαγή διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα

Ανοιχτό παραμένει για τον Αλέξη Τσίπρα το θέμα της αντικατάστασης του Δ. Αβραμόπουλου στην Ε.Ε. καθώς τόσο ο Ζ.Κ. Γιούνκερ όσο και η πλειοψηφία του Λαϊκού Κόμματος δεν επιθυμούν έναν αριστερό από την Ελλάδα να καταλαμβάνει το καίριο πόστο της Μετανάστευσης και των Εσωτερικών Υποθέσεων που είχε ο Δ. Αβραμόπουλος. Όπως έχει γράψει το TheΤOC.gr στην περίπτωση που επιλεγεί ο Δ. Παπαδημούλης για την θέση του Επιτρόπου τότε αναμένεται να λάβει τις αρμοδιότητες της Αλιείας ή του Περιβάλλοντος.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο που αφήνει ο Δ. Αβραμόπουλος και – σύμφωνα με πληροφορίες- έχει θέσει το θέμα της αντικατάστασης του Έλληνα Επιτρόπου
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο που αφήνει ο Δ. Αβραμόπουλος και – σύμφωνα με πληροφορίες- έχει θέσει το θέμα της αντικατάστασης του Έλληνα Επιτρόπου αλλά και των αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της ευρύτερης διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση αντικατάστασης της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας όπου αναμένεται να τοποθετηθεί η κ. Λ. Κατσέλη, έχει βαθύτερες ρίζες καθώς το όνομα της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ ακούγεται για την θέση του Επιτρόπου προκειμένου να διατηρηθεί το Χαρτοφυλάκιο που διαθέτει σήμερα η χώρα.  

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου