Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο Δημοκρατίας πρότεινε η Κυβέρνηση

Τον Προκόπη Παυλόπουλο πρότεινε η κυβέρνηση για το αξίωμα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Τρίτης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη χθεσινή άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup και έδωσε την απάντησή του στο τελεσίγραφο των δανειστών, οι
οποίοι έδωσαν στην Ελλάδα προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να υποβάλει αίτημα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος. Ο κ. Τσίπρας έστειλε επίσης το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
tsipras-omilia-mesa
Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής είπε: «η ελληνική Δημοκρατία δεν απειλεί και δεν απειλείται, αλλά συνομιλεί ως ισότιμος εταίρος στην ΕΕ. Για πρώτη φορά κάποιοι λένε "όχι" και το εννοούν. Ο κ. Σόιμπλε έχασε την ψυχραιμία του και εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στους Έλληνες. Θα του επισημάνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό. Ο ελληνικός λαός έχει στενές σχέσεις αλληλεγγύης με τους λαούς της Ευρώπης. Με τον γερμανικό λαό δεν μας χωρίζει τίποτε και δεν βοηθά ένα εκατέρωθεν κλίμα αντιπαράθεσης. Οι λαοί προσβλέπουν σε εμάς για απαλλαγή από την καταστροφική πολιτική της λιτότητας και στροφή σε αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη».
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως «Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις προγραμματικές μας δηλώσεις» και πρόσθεσε ότι «την Πέμπτη καταθέτουμε το πρώτο νομοσχέδιο κοινωνικής σωτηρίας για την προστασία της κατοικίας των πολιτών. Θα καταθέσουμε δεύτερο σχέδιο νόμου που θα βάζει τέλος στον εργασιακό Μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα. Εργαζομάστε σκληρά για μια έντιμη συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο που κατέστρεψε την Ελλάδα, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικα».
«Θέλουμε λύση, όχι ρήξη», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε στην «Αυγή» και παρουσίαζε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών με στολή Ναζί, λέγοντας: «Εξέπεμψε ατυχές πολιτικό μήνυμα η γελοιογραφία που εμφάνιζε τον κ. Σόιμπλε ως Ναζί. Δεν εκφράζει την κυβέρνηση και τον λαό μας».
Υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος
Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ανέφερε ότι προτείνει για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Ο Προκόπης Παυλόπουλος μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τον λαό και τη χώρα» είπε ο κ. Τσίπρας αιτιολογώντας την επιλογή του. Ακολούθησε παρατεταμένο χειροκρότημα από τους βουλευτές.
«Άκουσα με ενδιαφέρον την πράγματι εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε προτού ανακοινώσει το όνομα του κ. Παυλόπουλου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η επιλογή του προσώπου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία».
pavlopoulos-prokopis
Το who is who του κ. Παυλόπουλου
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος σήμερα, 17 Φεβρουαρίου 2015, προτάθηκε από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ως υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι Έλληνας νομικός, καθηγητής Πανεπιστημίου και πολιτικός.
Όπως αναφέρει η Βικιπαιδεια, γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Ιουλίου 1950. Πατέρας του είναι ο φιλόλογος καθηγητής Βασίλης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα τελείωσε το Λύκειο και κατόπιν σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris II, και το 1977 έγινε διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Kαθηγητής (1989). Το 1986 έγινε και Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό πανεπιστήμιο Paris II. Εργάστηκε ως δικηγόρος, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου. Την περίοδο 1989-1990 διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα. Τον Σεπτέμβριο του 1995 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ., Μιλτιάδη Έβερτ. Εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας το 1996 και απο το 2000 μέχρι σήμερα στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Το 1996 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου και Ενημέρωσης της Ν.Δ. Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Την Τετάρτη η πρώτη ψηφοφορία
Στις 19.30 το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται να διεξαθχεί η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε «την Ολομέλεια της Βουλής σε Ειδική Συνεδρίαση για την δεκάτη ογδόη (18η) Φεβρουαρίου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.30΄ απογευματινή, με μοναδικό αντικείμενο τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των Βουλευτών».
Η Bουλή που αναδείχθηκε από εκλογές που προκλήθηκαν λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές).
Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες (και όχι μετά από πέντε ημέρες) και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 151 ψήφους).
Aν πάλι δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται αυτή την φορά ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την σχετική πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου