Η πορεία, οι διαδικασίες προς το συνέδριο και τον χαρακτήρα του, δηλαδή αν θα είναι αμιγώς πολιτικό ή εάν θα εκλέξει και όργανα, το πώς θα συγκροτηθεί το μητρώο μελών, αλλά και οι προοπτικές της παράταξης,
αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο, αλλά και σημείο διαφοροποιήσεων, στις εργασίες της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Με βάση τις τοποθετήσεις υπήρξαν πολλά στελέχη που συμφώνησαν με την εισήγηση του κ. Βενιζέλου για τις διαδικασίες γύρω από το συνέδριο, και αρκετά στελέχη που διαφώνησαν.
Οι εργασίες της ΕΟΕΣ που διήρκησαν περίπου εννέα ώρες ολοκληρώθηκαν με τις τοποθετήσεις δεκάδων στελεχών. Κατά τη συνεδρίαση αλλά και μετά το πέρας των ομιλιών, τέθηκε από ορισμένα στελέχη θέμα λήψης αποφάσεων για τα θέματα των σημερινών εργασιών. Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη δεν ετίθετο θέμα ψηφοφορίας διότι η σημερινή συνεδρίαση δεν ήταν συνεδρίαση οργάνου που λαμβάνει αποφάσεις και ακόμα κι αν ήταν όργανο δεν υπήρχε απαρτία.
Οι αποφάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου και όλη τη διαδικασία έχουν ληφθεί, σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη, στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Το μόνο νέο στοιχείο ήταν ο προσδιορισμός της ημερομηνίας εκλογής του νέου προέδρου, για την οποία εισηγήθηκε την 7η Ιουνίου, πρόταση επί της οποίας δεν διατυπώθηκε καμία διαφωνία. Πάντως μετά το τέλος της συνεδρίασης υπήρξε μια σύγχυση για το εάν ελήφθησαν αποφάσεις σήμερα ή όχι, η οποία διαλύθηκε με διευκρινίσεις που εδόθησαν τόσο από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη όσο και από την πλευρά εκείνων που εξέφρασαν διαφωνίες, με τις δύο πλευρές να συγκλίνουν στο ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση.
Οι υποψηφιότητες και οι τοποθετήσεις
Στη συνεδρίαση διάρκειας περίπου εννέα ωρών, κατά την τοποθέτηση του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προανήγγειλε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, είπε ότι "χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα, μια νέα σχέση, μια νέα εμπιστοσύνη" και πως το συνέδριο μπορεί να αποτελέσει μία τομή. Την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος εξέφρασε και ο Θανάσης Χειμωνάς κατά την τοποθέτησή του.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι από το συνέδριο θα πρέπει να βγει μια απόφαση για τα επόμενα βήματα που θα καταλήγουν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για ένα ιδρυτικό συνέδριο για μια νέα ευρύτερη παράταξη, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει ομοφωνία στις διαδικασίες και στα μητρώα.
Υπέρ συνεδρίου που θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην παράταξη τάχθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι Νάσος Αλευράς, Γιώργος Φλωρίδης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Νίκος Σαλαγιάννης. Υπέρ της μετεξέλιξης του κόμματος τάχθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι Νίκος Μπίστης, Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Ο Ανδ. Λοβέρδος τόνισε ότι τα διαδικαστικά θέματα πρέπει να λύνονται με βάση την ομοφωνία και με προσυνεννόησεις, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και είπε "να προχωρήσουμε ως κόμμα σοσιαλδημοκρατικό, ριζοσπαστικό, λαϊκό, ευρωπαϊκό, πατριωτικό, πολυτασικό" και "απογαλακτιζόμενοι από τη συνεργασία με τη Ν.Δ., που ήταν εθνική ανάγκη, αλλά και αποκλείοντας τη συριζοποίησή μας".
Η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε "βαθιά πολιτική και όχι διαδικαστική διαφωνία", ζητώντας αμιγώς πολιτικό συνέδριο, τασσόμενη κατά της εκλογής οργάνων από το συνέδριο και της πολιτικής δέσμευσης της νέας ηγεσίας. Υποστήριξε ότι "είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να ολοκληρωθεί μια διαδικασία διαδοχής χωρίς τήρηση του καταστατικού και διαδικαστική συμφωνία", γιατί συγκρούεται η λογική μιας "ανασύνθεσης και επανένωσης του χώρου" με μια λογική "που θέλει ένα μικρό και ελεγχόμενο κόμμα". Μεταξύ εκείνων που διαφώνησαν σε υψηλούς τόνους με την εισήγηση για το συνέδριο, η Τόνια Αντωνίου ζήτησε σεβασμό του καταστατικού ή ομόφωνη απόφαση, σχολιάζοντας πως "ή θα λειτουργήσουμε από την αρχή και θα φτιάξουμε το σπίτι μας ή θα φύγουμε και οι ίδιοι". Παρομοίως, ο Γραμματέας της Νεολαίας, Παύλος Χρηστίδης, είπε ότι ο μόνος δρόμος είναι σύμφωνα με το καταστατικό και πως αν δεν γίνει έτσι ή με ομόφωνη απόφαση, μπαίνει ταφόπλακα στο ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο πνεύμα, ο Κώστας Πανταζής μίλησε για "ομιχλώδη" διαδικασία, για "δυναμίτη στα θεμέλια της οποίας διαδικασίας ανασυγκρότησης της παράταξης" και ότι είναι η πρώτη φορά που διαδικασία διαδοχής γίνεται με διαδικαστική διαφωνία και "καταστατική υπέρβαση".
Εκτενή κριτική στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άσκησε ο Γραμματέας της ΚΠΕ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Τόνισε ότι "οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι και αυτό θα εξυπηρετήσει ο δρόμος προς το Συνέδριο και η εκλογή του νέου προέδρου»" και μίλησε για "συνέδριο για την επαναθεμελίωση των ιδεών, των θέσεων και της θεσμικής λειτουργίας της Παράταξης".
Η εισήγηση του Ε. Βενιζέλου για το Συνέδριο
Στην εισήγησή του ο κ. Βενιζέλος πρότεινε:
- Το Συνέδριο είναι έκτακτο Συνέδριο, αλλά ως προς το περιεχόμενό του προφανώς είναι ένα Συνέδριο πολιτικό, προγραμματικό και αξιακό.
- Δεν πρόκειται για μια εκδήλωση προετοιμασίας της εκλογής του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οι εταίροι μας της Ελιάς είναι ευπρόσδεκτοι στο Συνέδριο, θέλουμε να συμβάλλουν, να μετάσχουν ισότιμα και θα αξιολογήσουν μετά το αποτέλεσμα.
- Πρέπει να γίνει ένα πραγματικό Μητρώο, με ανανέωση και επανεγγραφή των παλαιών μελών που είναι ΠΑΣΟΚ και θέλουν να είναι ΠΑΣΟΚ και πρόσκληση σε όλους χωρίς αποκλεισμούς, πλην ελαχίστων περιπτώσεων.
- Το Μητρώο για πρώτη φορά θα είναι ηλεκτρονικό, απλό, αδιάβλητο και την ευθύνη κατάρτισής του θα αναλάβει η ΕΚΑΠ.
- Θα γίνουν από σήμερα έως το Συνέδριο δύο Ολομέλειες τουλάχιστον σε κάθε Οργάνωση. Θα επιδιώξουμε μία πριν το Πάσχα και μία μετά.
- Το νέο Μητρώο θα ολοκληρωθεί στις 4 Μαΐου. Η εκλογή συνέδρων θα γίνει την Κυριακή 10 Μαΐου και ο αριθμός των συνέδρων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μελών που θα ψηφίσουν, με στόχο να είναι περίπου 2.000, πέραν των ex officio μελών, που είναι τα μέλη της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.
- Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 15, 16 και 17 Μαΐου και εντός αυτού θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την εκλογή του νέου Προέδρου, υπογεγραμμένες από το 10% των συνέδρων και να εγκριθούν οι υποψηφιότητες από το Συνέδριο και όχι από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.
- Το Μητρώο θα ξανανοίξει, ώστε να προκληθεί ένα νέο κύμα εγγραφών και το Μητρώο θα κλείσει οριστικά την Τρίτη 2 Ιουνίου και η άμεση διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να διεξαχθεί την Κυριακή 7 Ιουνίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου