Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Σημίτης: Είμαστε μπροστά σ ένα νέο τύπο συνεργασιών

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αλλά και στιςμελλοντικές της προοπτικές, αναφέρθηκε σε ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισημαίνοντας πως «ένας νέος τύπος συνεργασίας αναπτύσσεται, ο οποίος δεν έχει καμία
σύγκριση με τα παλιότερα γνωστά παραδείγματα του φεντεραλισμού των ΗΠΑ ή της Γερμανίας».
Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση του InterAction Council στην Ουαλία, ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι οι προκλήσεις δεν αφορούν μόνο την ίδια την Ευρώπη και τα κράτη - μέλη της, αλλά έχουν επιπτώσεις και στον ευρύτερο κόσμο.
Παρά τα παγκόσμια προβλήματα που είναι κρίσιμα και απασχολούν άλλες περιοχές του πλανήτη, η πορεία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ζωτικής σημασίας και αφορά σε μεγάλο βαθμό τις άλλες ηπείρους.
Ο κ. Σημίτης διευκρίνισε ότι δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο η κατάσταση στην Αφρική και τα τεράστια μεταναστευτικά κύματα που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ούτε τα προβλήματα της Μ. Ανατολής, της Βορειοανατολικής Ασίας και οι συγκρούσεις στην Ουκρανίας αλλά και η κλιματική αλλαγή.
«Ωστόσο», συμπλήρωσε, «το μέλλον της Ευρώπης αφορά όλα αυτά τα προβλήματα με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Γιατί όλα συνδέονται με την εξέλιξη των οικονομικών σχέσεων στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Συνδέονται με τη συνεργασία μεταξύ των κρατών, σε μια εποχή που το παλιό αυτόνομο έθνος δεν έχει πια τις ίδιες δυνατότητες όπως στο παρελθόν».
Ο Κώστας Σημίτης υποστήριξε ότι ένας νέος τύπος συνεργασίας αναπτύσσεται, ο οποίος δεν έχει καμία σύγκριση με τα παλιότερα γνωστά παραδείγματα του φεντεραλισμού των ΗΠΑ ή της Γερμανίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου