Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Τι είπε ο Βενιζέλος στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Αναλύοντας κανείς το σκεπτικό του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως αναπτύχθηκεστη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, πιθανότατα την τελευταία υπό την προεδρίατου, θα έλεγε πως μόνο τυχαία δεν ήταν η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.
 ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚαφιέρωσε μεγάλο
κομμάτι της ομιλίας του στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις της κυβέρνησηςμε τους δανειστές της χώρας. «Αν πάνε σε ρήξη, τα πράγματα θα είναι χειρότερααπό ό,τι αν πήγαιναν σε Grexit»,είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση, στην οποία απέδωσε και … «επικοινωνιακούςτσαμπουκάδες», όταν στέλνουν ένα κείμενο στους δανειστές εν είδει τελεσιγράφου,κάνοντας ακριβώς αυτό που κάνουν και οι δανειστές και για το οποίο το ΜέγαροΜαξίμου τους κατηγορεί για εκβιασμό.
Πολύ περισσότερο όμως, έμεινε σε αυτή καθεαυτή τη συμφωνία,αν και εφόσον υπάρξει, εστιάζοντας στο αν θα περάσει τελικώς από τηνκυβερνητική πλειοψηφία, ή θα χαθεί η δεδηλωμένη. Εκεί έγκειται και η «κρίσηνομιμοποίησης» για την οποία μίλησε, διευκρινίζοντας πάντως πως δεν θέτει τοΠΑΣΟΚ ζήτημα αμφισβήτησης της Βουλής και της κυβέρνησης, ούτε ζήτημα εκλογών. Καιόμως, ο ίδιος χαρακτήρισε «διορατική» την πρωτοβουλία της ΚΟ του κόμματος νακαταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα(δείτε εδώ ολόκληρη την πρόταση νόμου) και την εφαρμογή απλής αναλογικής, «γιανα είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», όπως είπε.
Γνωρίζει καλά, άλλωστε, πως όσο και αν δεν το θέτει τοΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας, αν και εφόσον χάσει τη δεδηλωμένη, θα προτιμήσει τηνπροσφυγή στις κάλπες παρά νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Ίσως για αυτό ναχαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι η ΝΔ «σφάζεται εσωκομματικά» για μία συμφωνίαπου «ακόμα δεν έχουμε δει». Ίσως για αυτό να διευκρίνισε και για το ΠΑΣΟΚ πως «είπαμεότι δεν θα διευκολύνουμε την κυβέρνηση, αλλά ποτέ δεν είπαμε ότι δεν θαψηφίσουμε», προσθέτοντας τώρα ότι αναμένουν τη συμφωνία για να τοποθετηθούνεπισήμως. Σε κάθε περίπτωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε ότι «το ζήτημαδεν είναι πρωτίστως η συμφωνία, είναι κυρίως η διακυβέρνηση της χώρας». Και η αποστροφή του αυτή, σε συνδυασμό με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα, δεν ήταν τυχαία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου