Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Sky News: «Χάος στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης»

Μια εικόνα αλαλούμ στις τάξεις τις κυβέρνησης όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταφέρει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος του Sky News Εντ Κόνγουεϊ. «Είμαι για λιγότερο από 24 ώρες στην Αθήνα και ήδη η ρητορική έχει αλλάξει περισσότερες φορές από ό,τι έχει συμβεί σε μια εβδομάδα. Όταν έφτασα στην Αθήνα καλά πληροφορημένες πηγές μου
έλεγαν ότι η Ελλάδα θα καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ. Το απόγευμα κυβερνητικοί αξιωματοίχου έλεγαν ότι θα παρακρατήσουν την πληρωμή εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή ή τη Δευτέρα» γράφει.
Αν και αναγνωρίζει ότι πολλές από αυτές τις θέσεις κινούνται στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής «η πραγματική αίσθηση που έχεις όταν φτάνεις στην Αθήνα είναι αυτή του χάους».
«Ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση, στα υψηλότερα αξιώματα, πολλοί υπουργοί απλά δεν γνωρίζουν τι κάνουν οι συνάδελφοί τους. Κανείς στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει ποιο είναι το σχέδιο όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους – και όσο περισσότερο χρόνο περνάς εδώ (στμ. στην Αθήνα) τόσο περισσότερο αποκτάς την αίσθηση ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο» γράφει ο Κόνγουεϊ.
Μία τέτοια άστατη στάση στην οικονομική πολιτική μπορεί να φαίνεται γοητευτική, συνεχίζει ο Κόνγουεϊ, στην πράξη όμως, έχει αρχίσει να φθείρει τη ζωή στη χώρα.
Όλες οι πολιτικές αποφάσεις, μικρές και μεγάλες, έχουν αναβληθεί με τη δικαιολογία ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους. «Αυτό θα μπορούσε να είναι μια χαρά σε ένα πολιτικό σύστημα με ισχυρή, αμερόληπτη, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, όπως η Μ. Βρετανία. Στην Ελλάδα, όπου οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες είναι στελεχωμένες πολιτικά και πολλές μη πολιτικές αποφάσεις ρουτίνας πρέπει να έχουν υπουργική έγκριση, αυτό είναι μία καταστροφή» συμπληρώνει.
Και καταλήγει στο άρθρο του: Δεν είναι να απορεί κανείς που η Bundesbank προειδοποίησε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι «πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα». Ενας λόγος επιπλέον που όλοι τώρα είναι κάτι παραπάνω από ανυπόμονοι για μία συμφωνία. Δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο αυτή την αστάθεια, την παγωμένη κατάσταση και το χάος.

thepaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου