Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Μέρκελ: Καμία συζήτηση με την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα

Πριν το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση,ξεκαθάρισε η Ανγκελα Μέρκελ σε ομιλία της αυτή την ώρα ενώπιον του γερμανικού κοινοβούλιου.
Δεν φοβόμαστε οικονομική καταστροφή από τις αναταράξεις της Ελλάδας, έχουμε θωρακιστεί στην Ευρώπη, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. Οι δηλώσεις της είναι απόλυτα
εναρμονισμένες με τις δηλώσεις που είχε κάνει προηγουμένως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.   
"Δεν πρόκειται για μια διαφορά  400 εκατ, για την οποία θα μπορουσε να γίνει συζήτηση. Αυτά είναι σημαντικά ποσά, αλλά δεν είναι δυσκολίες που δε μπορούν να λυθούν. Εδώ όμως πρόκειται για κάτι πιο σημαντικό που αφορά την Ευρώπη. Δε θέλω να ξεπεράσουμε την κρίση με οποιοδήποτε τρόπο, αλλά να βγούμε δυνατότεροι απ' ότι μπήκαμε. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της Ευρώπης είναι η ικανότητα συμβιβασμού", τόνισε στη διάρκεια μόλις 12 λεπτών ομιλία της και πρόσθεσε πως δε θα υπάρξει "συμβιβασμός με κάθε κόστος". 
Ξεκαθάρισε πως "πριν το δημοψήφισμα δε θα υπάρξει καμιά συζήτηση και κανένα νέο πρόγραμμα δε θα υπάρξει χωρίς νέα εντολή της γερμανικής Βουλής". 
Αναγνώρισε ότι έχει δημιουργηθεί μια πρωτοφανώς δύσκολη κατάσταση για τους Έλληνες και έκανε λόγο για "δύσκολη, πολύ δύσκολη ημέρα". Όπως η Ελλάδα έχει δικαίωμα να κάνει δημοψήφισμα, έτσι και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια έχουν δικαίωμα να έχουν άποψη. 
Σημείωσε ακόμη πως η Ευρώπη δεν πρεπει να φοβάται μια οικονομική καταστροφή λόγω της Ελλάδας, γιατί είναι πολύ πιο ισχυρή σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. "Για να ξεπεράσουμε την κρίση χρειάζεται μια βαθιά ανάσα, αλλά μετά θα είμαστε ισχυρότεροι". 
"Καλός ευρωπαίος δεν είναι εκείνος που θέλει συμφωνία ανεξάρτητα από το τι θα στοιχίσει αλλά αυτός που σέβεται το ευρωπαικό δίκαιο. Η πόρτα των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση είναι ανοιχτή και θα είναι πάντα ανοιχτή", τόνισε.  

Βολές από το Die Linke

Επίθεση εναντίον της καγκελαρίου εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Αριστεράς Γκέγκορ Γκύζι. "Κανείς δεν έχει δικαίωμα να διώξει μια χώρα από το ευρώ. Μιλάτε σα να τα κάνετε όλα σωστά και οι Έλληνες όλα λάθος. Τα πακέτα σωτηρίας ήταν μόνο για τη διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών", σημείωσε και πρόσθεσε πως ο στόχος της Μέρκελ είναι να ρίξει την αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα και γι' αυτό υποστηρίζει τώρα το δημοψήφισμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου